Son zamanlarda kahvenin yetiştiği bölgelerde gerçekleşen doğal afetlerden dolayı zarar gören bahçelerinden yeterli verim alınamayınca ürün azaldı. Talep karşılanamaz hale gelince de kahve fiyatları artış gösterdi. Konuyla ilgili konuşan Aussie Cafe İşletmecilerinden Cihat Kahraman, “Kahvede elbette bir zam artışı var. Brezilya’da yaşanan iklimsel olaylar hala etkisini sürdürdüğünü duyuyoruz. Bu yaşanan fiyat artışları vatandaşlarımızın kahve talebini engellemedi. Gün geçtikçe kahveye olan talep artıyor” şeklinde konuştu.

“SALGIN SÜRECİNDE KAHVEYE OLAN TALEP ARTTI”
Kahraman, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Dünya genelinde kahve tüketimi hiç hafife alınmayacak derecede büyüktür. Salgın sürecinde de ekstra olarak insanlar kahveye daha çok ilgi gösterip, daha fazla tüketim oluşmuştur. Kahve üretiminde yaşanan olumsuz iklim şartı sektörün büyük ölçekli yatırımcıları tarafından bu yılki mahsulden hissedilir şekilde yatırım yapmışlardır. Bu şekilde devam ederse kahve kara borsaya düşecek ve bu da fiyatların daha çok artacağının işaretidir.

“TÜRKİYE’DE KAHVE SATIŞ FİYATI 2 DOLAR”
Türkiye kahve ithal eden bir ülke olduğu için doların artmasının da kahve fiyatlarında ciddi etkisi olmaktadır. Gelecek yıla kadar kahve fiyatlarının artacağı düşünülüyor. Brezilya üretimi olan Türk kahvesinin önümüzde ki yıl satış fiyatı 125 TL bandına geleceği ön görülmektedir. İşlenmiş kahve fiyatı satışında ise dünya genelinde take away satılan kahvelerin fiyatı 3-5 dolar arası değişmektedir. Türkiye’de satış fiyatı 2 dolar olarak görülmektedir. Buda aslında Türkiye’de kahve fiyatının dünya standartlarından daha düşük olduğunu gösteriyor.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz