Düğün yapacaklar, altın piyasasında ki yükselişten dolayı altın alyans ve takıların yerine gümüşe yöneldi. Son 100 yılın en hızlı yükselişinin olduğu bu dönemde gümüş değerinin daha da artacağı öngörülürken, güven kalmayan kağıt para birimlerinin yerini gümüşün alacağı belirtiliyor.

Yaklaşık 40 yıldır altın ve gümüş piyasasında esnaflık yapan Erol Tütüncü, gümüşün dünya bazında değer kazanmaya başladığını söyledi. Gümüşün para birimi olmaya başladığını ifade eden Tütüncü, gelecekte kağıt paraların hiçbir değerinin kalmayacağına vurgu yaptı.

BEKLENTİ DAHA DA YÜKSELMESİ YÖNÜNDE

Tütüncü, “Altındaki fiyat artışı gümüş fiyatlarında yansıdı. Dünya ons bazında gümüş değer kazanmaya başladı. 100 yıldır para birimi olmayan gümüş, kağıt paraların işe yaramadığı anlaşılınca para birimi olmaya başladı. Altın çok fazla yükseldi gümüşte eğer bizim tahminimiz beklentimiz bu şekilde devam edecek olursa, kağıt para birimlerinin bir işe yaramadığı anlaşılmaya başlandıkça, altın ve gümüş değer kazanacak. Beklentimizde para birimi olarak gümüşün daha da yükselmesi. Şu an ilk etapta, kısa vadede kendi şahsi beklentim 10 TL ve civarı bekliyorum. Birkaç ileri geri hareket yapıyor arada böyle alım satımlardan dolayı fiyat bir tık aşağı çekiyor bir tık yukarı çekiyor ama uzun vadede önümüzdeki 1 yıl için 2021 için beklentim 25 liralar bazında ki daha da yukarı olacağı söyleniyor ama şahsi beklentim 25 TL arasında” ifadelerini kullandı.

KAĞIT PARA BİRİMİNE GÜVEN KALMADI

Kağıt para birimlerine güven kalmadı diyerek altın ve gümüşün önemini bir kez daha vurgulayan Tütüncü, şöyle devam etti: “Kağıt para birimlerine güven kalmadı, yıllarca karşıtı olmayan bir kağıda para veriyorduk. Amerika basıyor doları o kağıdı sana çok kıymetli bir madenmiş gibi satıyordu bu güne kadar. Normalde para basarken Merkez Bankaları altın rezervine karşı para basması gerekiyor. Son 10 yılda Merkez Bankaları’nın büyük bir kısmı elindeki kağıt paraları yani dolardı, euro idi diğer rezervleri altına çevirmeye başladı ki bizim Merkez Bankamız da aynısını yaptı. Şu an Merkez Bankası geçmiş yıllarla kıyasla altın rezervi hat safhada. Dünya Merkez Bankaları kağıt paradan çıkıp altına döndüğünde otomatik olarak yükselecek.

ELEKTRONİKTE ALTIN YERİNE GÜMÜŞ

Gümüşü de tetikleyen şu; Merkez Bankaları altına döndü altın rezervlerini arttırdı. Dünya genelinde ons fiyatı 2 bin dolarların üzerine çıktı ya geçen hafta, şu an bin 950 dolar civarında. Altın sadece takı ve maden olarak değil iletkenliğinden dolayı elektronik eşyada, sanayide de kullanılan bir malzeme. Bugün tutup da bir cep telefonunda ya da herhangi bir elektronik eşyaya Türkiye fiyatıyla konuşuyorum gramı 500’den 550 liradan veya 450’den altın kullanılırken, gümüş kullanılmaya başlanıldı.

SANAYİDE TERCİHLER ARASINDA

Sanayiden de gümüşe yönelim var ve ciddi anlamda da büyük firmalar, kulağımıza geliyor duyuyoruz sanayide de gümüşü daha fazla kullanmaya başlayacaklar, çünkü altın kullanamayacaklar. Düşünsenize cep telefonuna atıyorum 1 gram altın kullanacaksın 450-500 fiyatı var, 1 gram gümüş kullandın şu anki mevcut fiyatla 8 lira 7 lira 7,5 lira. Üretimde maliyeti düşürmek için gümüşe geçecekler mecburen, altından sonraki maden gümüş. Koronavirüsten sonra sıkıntılı durgun bir dönemimiz var insanlarda şu an şunu gözlemliyoruz. Medyada çıkan sosyal camialarda çıkan haberlerden sonra ellerindeki 1 grim 2 gram 3 gram satma yönünde bir eğilim var ama takı dışında ticari olarak külçe bazlı gümüş şu anda çok fazla soruluyor. İnsanlar medyanın sosyal camiaların yönlenmesiyle bir anlamda külçe alımı, alsak kazanır mıyız, ne kadar kazanırız, nasıl alırız, nereden alırız şeklinde bir talep var tabi ki. İnsanlarda beklenti var yükselecek, herkes bunu aktif bir şekilde bekliyor.

YÜKSEK FİYAT KAR MARJIMIZI DÜŞÜRDÜ

Bunun yükselmesi bizim için sıkıntı bizim işimize gelmiyor. Şimdi ben ticari anlamda söyleyeyim; şu an fiyat yükseldi bizim kar marjlarımız küçüldü. Daha önce sallıyorum 100 liraya sattığım kolyeden 20 lira para kazanıyorsam, şimdi aynı kolyeyi 100 liraya satıyorum, sattığımız gümüş olunca. Halk hale şu var gümüş satarsam para etmez mantığından dolayı 100 liraya satıyoruz ama 80 liraya alıp 100 liraya satarken bu sefer 90 liraya alıp yine 100 liraya satmaya çalışıyoruz. Bizim için ticari anlamda esnaf bazlı, vitirin bazlı sıkıntı. Şu anda bekleyip göreceğiz ne olacağını.

Gümüşe yatırım yapılabilir benim beklentim de şu an altından çok daha fazla kazanır.

ALTIN VE GÜMÜŞTE FİYAT BİLGİSİ

Gümüş fiyatlar ile altın fiyatları arasında kıyaslama yaparak gram bazında satış ve alış fiyatlarından da bahseden Tütüncü, “Bugün altının kilosu 450 bin lira, 450 bin lira ile 1 kilo altın alırsın, altın 500 bin lira dese kazanacağın 50 bin TL kilo bazlı konuşuyorum.  Bugün 450 bin lira ile basit bir hesap yapacak olursak, kilosunu 7 bin liradan alsan 450 bini 7’ye bölersek 64 kilo gümüş yapar 64 kiloluk gümüşte 3 lira 2 liralık hareket ile 7’den aldığını 10 TL sattığını kabul et 10 ile çarparsak 642 bin lira para kazandırır sana. 642 bin lira eksi 450 bin lira dersek 192 bin lira birinde, 500 bin lirayı baz alarak söylüyorum 450 bin lira bağladığın zaman kazanacağın para 50 bin lirayı gördüğünü baz aldığımızda 450 bin lira bağladığın zaman kazanacağın para 50 bin lira. Gümüşte 6 liradan 7 liradan bağladın 10 lirayı gördü 3 TL’lik bir hareket ki çok küçük bir hareket 192 bin lira para bu da talebi arttırıyor. 450 bin lira ile 64 civarında gümüş alacaksın altında 1 kilo alacaksın. 1 kilodaki kazanç 50 diğerinde gramda 1 lira koysa bir şeye benzemez ama bunda gramda 1 lira koyman kilo büyük olduğu için rakam daha büyük olur. Kar marjı daha da yüksek. 450 bin lira bağladın 50 bin lira kazandın 450 bin lira bağladın 192 bin lira kazandın” bilgilerini veridi.

Haber: Abdulsamet İspir

Editör: Mahmut Beyaz