Son yıllarda özellikle kadına yönelik yaşanan şiddet olaylarının tavan yapması yetkili kurumları harekete geçirdi. Asayiş bakımından diğer illere göre sakin olan Kahramanmaraş’ta, ters bir durum yaşanmaması için Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünce mini bir çalıştay yapıldı.

Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Sadık Toprak liderliğinde bir ekip, kadın cinayetlerinin ülkemizin önemli sorunlarından biri olduğu gerçeğinden yola çıkarak önemli bir bilimsel çalışmayı ülkeye kazandırılmıştı. Yapılan çalışmaya göre, Öldürülen kadınların sıklıkla 15-50 yaş aralığında, ev kadını, evli ya da boşanmış, sıklıkla bir ev içinde öldürülmüş oldukları bulgusuna ulaşıldı. Çalışma sonucunda belirlenen katil profili ise; sıklıkla düzenli bir işi olan, akıl sağlığı yerinde, ateşli bir silaha sahip, eşini ya da eski eşini olay öncesinde ölümle tehdit etmiş kişiler olduğu belirtildi. Çalışmada, alkol ya da madde kullanımının kadın cinayetlerinde etkin bir faktör olmadığı bulgusuna ulaşıldı. Buna karşılık, saldırganların yaklaşık üçte birinin sabıkalı olduğu, sıklıkla düşük bir eğitim düzeyine sahip oldukları görüldü.

ATEŞLİ SİLAH

Öldürülen kadınların dörtte üçü bir ateşli silahla öldürülürken kalanların bıçak benzeri kesici delici aletlerde öldürüldüğü tespit edildi. En sık göğüs ve karın bölgesine öldürücü saldırıların yapıldığı izlendi. Katillerin en sık ifade ettikleri cinayet nedenleri ise; kadının ayrılmak istemesi (yüzde 11), kıskançlık, sadakatsizlik, namus cinayeti (yüzde 33), tartışma (yüzde 25), hırsızlık ve cinsel saldırı (yüzde 15) olarak tespit edildi.

Elde edilen sonuçlara göre, ateşli silah sahipliğinin kontrol altına alınması ve eğitim düzeyinin yükseltilmesinin en etkin çözümler alabileceği belirtildi. Ayrıca eş ya da eski eşin ölüm tehdidinde bulunmasının önemli bir risk faktörü olduğu görüldü

KAHRAMANMARAŞ ÇALIŞTAY

Konu hakkında Aile Sosyal Politikalar Kahramanmaraş İl Müdürlüğünce yapılan açıklamada: “Kahramanmaraş Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü koordinesinde gerçekleştirilen çalıştayın açılış konuşmalarında Vali Yardımcısı Mustafa Çek kadına yönelik şiddetle mücadelede tüm tarafların sürece dahil edilmesi, ilgili mevzuat ve kamu politikası açısından hedef ve faaliyetlerin belirlenmesinin son derece önemli olduğunu, hazırlanacak olan İl Eylem Planının etkin bir biçimde uygulanması açısından tarafların Çalıştaya eksiksiz katılmasının önemini vurguladı. Kahramanmaraş Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Mehmet Sertpolat: ‘Oluşturulacak olan İl Eylem Planı neticesinde elde edilen hedeflerin yıl içerisinde iki kere gerçekleştirilecek olan koordinasyon toplantılarıyla masaya yatırılarak kadına yönelik şiddet konusunda atılması düşünülen adımların daha somut bir şekilde ortaya konması hedeflenmektedir. İlimizde daha önce çocuk koruma hizmetlerinde Strateji Belgesi ve Eylem Planı hazırlanmış ve diğer İllerimize de örnek olmuştur. 3 gün sürecek olan çalıştay sonunda oluşturulacak İl Eylem Planı da tüm illere örnek olacak şekilde hazırlanması ve bu amaçla yapılacak çalışmaların verimli geçmesini temenni ediyorum’ dedi.

Çalıştay ilk gününde şiddetin genel anlamda tanımı, Ulusal Eylem Planı ve Çalıştay hakkında sunum yapılmıştır. İkinci gününde grup çalışmaları yapılarak tüm tarafların süreci etkin bir şekilde katılımı sağlanmıştır. Çalıştayın son gününde ise taslak eylem planı tartışmaya açılmış taraflarca atılması düşünülen adımlar konusunda değerlendirme yapılarak kadına yönelik şiddetle mücadele İl Eylem planı son şeklini almıştır”

Editör: Mahmut Beyaz