Kahramanmaraş Böbrek ve Diyaliz Hastaları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğinin (KABÖDER) 2’inci Olağan Kongresi yapıldı.

Kahramanmaraş Halk Sağlığı Müdürlüğü Konferans salonunda düzenlenen kongrede Kahramanmaraş Böbrek ve Diyaliz Hastaları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğinin (KABÖDER) 2016 yılı yönetim kurulu ve denetim kurulu listesi belirlendi. KABÖDER derneğinin Mevcut başkanı Hanifi Çöplü, yeniden başkanlığa seçildi.

 ‘DERNEK İMKANLARI DOĞRULTUSUNDA YARDIMDA BULUNMAKTAYIZ’

KABÖDER Başkanı Hanifi Çöplü, 2 yıllık faaliyetler süresince organ bağışı ve hastalıkları konusunda güçlerini yeteri kadar Kahramanmaraş halkına ve kamuoyuna anlatmaya çalıştıklarını söyledi. Çöplü, “Bizlerin dernek olarak amacı temel insan haklarının sağlık hizmetleri sahasındaki yansıması olan ve başta Türkiye Cumhuriyeti Anayasası olmak üzere, diğer mevzuatlarla ve milletler arası hukuki metinlerle de kabul edilen hasta haklarının korunması amacıyla ülke genelinde böbrek ve diyaliz hastalığının tanıtılması, böbrek yapısı fonksiyonu, hastalıkları ile hipertansiyon ve bunlarla ilgili konularda toplumun bilgilendirilmesi, ilimizde bulunan diyaliz imkânları dâhilinde hastalarımıza sağlık alanında hizmet veren, böbrek sağlığında yoğunlaşan, etik ve bilimsel kurallardan ödün vermeden vakıf anlayışında, çağdaş ve toplumun bilinçlendirilmesi ile böbrek sağlığı politikalarının oluşmasına katkıda bulunan bir sivil toplum örgütü olarak, faaliyette bulunmak için, tüm hasta ve hasta yakınlarına dernek imkânları doğrultusunda yardımda bulunmaktır” şeklinde konuştu.

‘TOPLUMUN HER KESİMİNİ İLGİLENDİRMEKTEDİR’

Kahramanmaraş Sütçü İmam Tıp Fakültesinde 2010 yılından itibaren bu güne 90 hastaya organ nakli yapılmış olup 150 civarı organ nakli olmuş kişinin aylık takibini yaptırmakta olduğunu söyleyen Çöplü, konuşmasına şöyle devam etti:  “Yine son yıllarda başta Necip Fazıl şehir hastanemizde kadavradan organ bağışı sayısı artmış durumdadır. Bizde her zaman şu sözü söylüyoruz organ bağışı ve hastalıkları konusu bir toplum konusudur. Yani toplumun her kesimini ilgilendirmektedir. Yarın bizlerinde başına gelmeyeceğinin garantisi yoktur. Sağlıklı bireylerin hasta olan kişilere desteği vermesi gerektiğini düşünmekteyiz. Bu hastalıklara harcanan tutarda bu işin diğer yönüdür. Bu nedenle organ bağışı ve hastalıkları konuları hem insani hem de vicdani görevimiz olmalıdır.”

Haber: Meliha Şeyda Akçakale

Editör: Mahmut Beyaz