Asıl amacı hiçbir ayrım gözetmeksizin insanların acısını önlemeye veya hafifletmeye çalışmak, insanların hayatını ve sağlığını korumak, kişiliklerine saygı gösterilmesini sağlamak ve insanlar arasındaki karşılıklı anlayış, dostluk, saygı, işbirliği ve sürekli barışı getirmek olan Türk Kızılay’ı bu yıl 152. yılını kutluyor. İhtiyaç anında dayanışmanın, ıstırap anında eşitliğin, savaşın en kızgın anında insancıllığın, tarafsızlığın ve barışın simgesi olan Kızılay’ın 152. yılda neler yaptığı,  Kahramanmaraş özelinde koronavirüs sürecinde hangi çalışmalar yapıldığı, koronavirüs sürecinde azalan kan stokları ne durumda gibi birçok soruyu Türk Kızılay’ı Kahramanmaraş Şube Başkanı Ökkeş Arslan Şerefoğlu’na sorduk. Türk Kızılay’ı camiası gibi bir kuruluşta herhangi bir yerinde görev almaktan gurur duyduğunu söyleyen Başkan Şerefoğlu, “Bu kuruma girdiğim günden itibaren her geçen gün biraz daha zevkle ve şevkle hareket ediyoruz. Zaten en büyük mutluluklardan bir tanesi gerçek ihtiyaç sahibinin yarasına merhem olabildiğimiz zaman onun mutluluğu başka hiçbir şeyle kolay kolay tartılmıyor, ölçülemiyor” ifadelerini kullandı.


“BU YIL 152’NCİ YILI KUTLUYORUZ”

Türk Kızılay’ı hakkında bilgi veren Türk Kızılay’ı Kahramanmaraş Şube Başkanı Ökkeş Arslan Şerefoğlu, “Türk Kızılay’ı, 11 Haziran 1868’de bir grup idealist doktor Osmanlı Yaralı ve Hasta Askerlere Yardım Cemiyeti olarak kurulmuş olan kuruluş. Cemiyet 1877 yılında “Osmanlı Hilali Ahmer Cemiyeti” adını alıyor. 1923 yılında “Türkiye Hilali Ahmer Cemiyeti” adıyla görev yapıyor. 1935 yılından itibaren ‘Türkiye Kızılay Cemiyeti’ oldu. Kuruluşa “Kızılay” adını büyük önder Atatürk verdi. Kızılay, genç Türkiye Cumhuriyeti'nin Osmanlı’dan miras olarak aldığı pek az kurumdan biridir. Türk Kızılay’ı şu anda yaklaşık gönüllüleriyle beraber 30 bin civarındadır. Her geçen gün de gönüllü sayımız teşkilat yapımız artarak iyilik hareketine devam ediyor. Şu anda bu yıl 152’nci yılı kutluyoruz. Geçmişten bu güne neler değişti. Yaklaşık 19 tane ülkede delegasyonu var, 70 tane ülkede bizzat yardım faaliyetlerinde bulunan Türkiye’nin her noktasında şubeleri, birimleri olan, faaliyet gösteren bir teşkilat Türk Kızılay’ı. Türk Kızılay’ı gücünü nerden alıyor? Çalışan profesyonel kadroların haricinde gönüllü hareketlerinden alıyor. Genelde bağışlarla ayakta kalan bir teşkilat yapısı var, Savaş dönemlerinde aktif sahada yer alıyor. Barış dönemlerinde de doğal afetlerde insan ıstırabının olduğu her yerde din, dil, ırk ayrımı yapmadan yardımcı olmaya çalışan bir kuruluş” diye konuştu. 

“ÖZELLİKLE 2020 YILI SELLERLE FELAKETLERLERLE GELDİ”

Türk Kızılay’ı olarak Kahramanmaraş’ta 2 tane daha şube kurduklarını belirten Başkan Şerefoğlu, “Onikişubat Türk Kızılay’ı ve Dulkadiroğlu Türk Kızılay’ı şubesi olarak. Kahramanmaraş’ta bu yıl özellikle 2020 yılı sellerle felaketlerle geldi. Elazığ depremiyle başladık, daha sonra pandemi sürecine girdik, dünya çapında olan pandemi krizi var. Türkiye burada çok başarılı bir operasyon yürüttü bu benim şahsi kanaatim. Türkiye olarak Kahramanmaraş özelinde biz şehrimizde 130 civarında gönüllü genç kadromuzla; Kadın Kollar, Gençlik Kolları şube yönetimleriyle beraber özellikle Ramazan Ayından aktif olarak ihtiyacı olan herkesin, insan ıstırabı olan her yere elimizden geldiğince maddi manevi destek olduk. kimisine erzak olarak kimisine hijyen paketleri olarak yardım yaptık” dedi.

KIZILAY PANDEMİ SÜRECİNDE KAHRAMANMARAŞ’TA NELER YAPTI?

Şube Başkanı Ökkeş Arslan Şerefoğlu koronavirüs sürecinde yapılan çalışmalar ve yardımlar hakkında, “Yapısı gereği çok dinamik bir teşkilat olan Türk Kızılay olarak Kahramanmaraş özelinde de olarak bizim de pandemi süreci başladığında önceliğimiz bilgilendirme oldu. Sahada vatandaşlarımıza 5.000 adet el broşürleri dağıtıp ilgili afişleri şehrimizin dört bir tarafına asarak bu koronavirüs sürecinden nasıl kurtuluruz, koranavirüse karşı nasıl tedbir alabiliriz diye bilgilendirdik. Yine 65 yaş üstü ve risk grubunda bulunan vatandaşlarımıza yalnız yaşayan veya kendi aileleri olmayan insanlara Vefa Destek Gruplarımızla gıda ve hijyen kolisi yardımlarında bulunduk, market alışverişlerini tamamladık. Ramazan Ayı boyunca 10.000 aileye gıda kolisi dağıtımı yaptık ve hala dağıtımlarımız devam etmekte. Ayrıca Kahramanmaraş’ta ki tüm ilçeler de ve merkeze uzak ilçelerimizde de dağıtımlarımız devam etmektedir. Ramazan ayının başlaması ile birlikte Kahramanmaraş’ta yaklaşık 80 bin adet ekmek ve pide dağıtımı gerçekleştirdik. 1200 aileye 400 TL zekat dağıtımları yapıldı. Bu süreçte ise 3500 aileye tekrar 400 TL zekât dağıtımları yapılıyor. Kadir Gecesinde de yaklaşık 1,500 aileye çörek ve lahmacun dağıtımları gerçekleştirdik. Özellikle de yetim-öksüz 500 çocuğumuzu giyindiriyoruz 6 adet pasta alınarak sokağa çıkma yasağına uyan çocuklarımızın doğum günlerini kutladık. Çocuklara ise çikolata ve çizi ikramlarımız ile yaklaşık 8.000 adet çocuğumuzu mutlu ettik. Yine çocuklar mutlu olsun diye yaklaşık 2.000 çocuğumuza oyuncak hediye edildi. Durumu çok kötü olan 400 aileye piliç tavuk ikramı dağıtıldı. Anneler günün de 100 anneye karanfil ve eşarp hediyesi yapıldı. Ayrıca KSÜ Tıp Fakültesine 1.000 adet maske ve 250 adet siperlik, dezenfektanlar ve 300 adet tulum hibe edildi” ifadelerini kullandı.

“KAN ACİL İHTİYAÇ DEĞİLDİR”

Şerefoğlu, “Koronavirüs süreci pandemi dönemi ilk başladığında tüm dünyada bu krizin nasıl yönetileceği noktasında tüm ülkeler olduğu gibi Türkiye’de oturup bir baktı. Bu dönem içerisinde tekrar söyleyeyim Türkiye bence başarılı bir operasyon yürütüyor. Kan alma hususunda insanlar ilk başta koronavirüs var kan versek bulaşır mı şeklinde sorularından dolayı biraz kan vermekten imtina ettiler. Genel Başkanımızın çağrısıyla Ramazan Ayında tedbirli bir şekilde kan aldığımızı başlatmış olduğu kampanya ile Türk Kızılay’ın şu an Türkiye’de güvenli kan hususunda Türkiye genelinde tüm kan ihtiyacını karşılamaya yönelik bir politika izliyor. Bizimde belli bir stok seviyesinin altına kaldığı zaman kritik stok seviyesinin altında olası kan ihtiyacına karşı cevap verememe durumumum söz konusu bundan dolayı genel başkanımızın yapmış olduğu kan kampanyasına çok ciddi teveccühte bulundu. Hem Türkiye hem Kahramanmaraş. Kahramanmaraş’ta siyaset dünyası, iş dünyasına, bürokrasiden, halka, öğrencisinden iş adamına herkes Allah razı olsun bu kampanyaya destek verdi. Kampanya başladığı andan itibaren ciddi bir kan almaya tekrar başladık. Şu anda da stoklarımız yeterince. Bizim bir sloganımız var Kan acil ihtiyaç değildir, sürekli olan bir ihtiyaçtır. Şu anda kampanya kapsamında da devam ediyor. Kan almada şu an için bir sorun yaşamıyoruz” dedi.

“İNSANLAR NELER YAPTIĞIMIZI GÖRDÜ”

Şerefoğlu, İnsanları bağış yapmaya teşvik etmek amacıyla yapılan yardımları sosyal medya üzerinden paylaştıkları söyleyerek, “Türkiye Cumhuriyeti’nde Türk Kızılay’ı şubeler olarak çok güçlü olduğu şubeler var. Türk Kızılay şubeleri neye göre güçlüdür; İllerin yapısına göre, bağışçıların sayısına göre işte kendi bağışlarına almış oldukları güce göre daha çok ölçülür. Bizim gibi bölgelerde Kahramanmaraş için söylüyorum tutup bir Bursa gibi batıdaki diğer iller gibi değiliz. Ne açıdan? Bağışçı sayımız açısından. Bunun da sebepleri Kahramanmaraş’ta biraz insanların daha fazla teveccüh gösterdiği vakıflar var, dernekler var. Bunların arasında bir de Kızılay var bunların arasında bizde Kızılay olarak neler yaptığımızı halkın doğru bir şekilde algılaması için yaptıklarımızı anlatabilmek için sosyal medyayı biraz daha aktif kullanma yoluna başvurduk. Bu durumda da başarılı olduğumuza inanıyoruz. İnsanlar neler yaptığımızı gördü. Ramazan boyunca ve Ramazandan sonra da devam ettik. Bağışçı sayımızda ciddi şekilde artışlar oluyor” açıklamalarında bulundu.

“BURADA DA YETKİ TÜRK KIZILAY’INA VERİLDİ”

Pandemi dönemi başladıktan sonra gündeme gelen immün plazma konusu hakkında bilgilendirme ve Kahramanmaraş’ta bununla ilgili yapılan çalışmalar hakkında açıklama yapan Türk Kızılay Kahramanmaraş Şube Başkanı Ökkeş Arslan Şerefoğlu, “Dediğim gibi Türk Kızılay’ın bir görünen yüzü ve bir de görünmeyen çok profesyonel, dinamik teknik kadrosu olsun, donanımı olsun çok ciddi bir arka tarafta bir ekibi var. Pandemi dönemi başladıktan sonra immün plazma konusunda da çok çabuk bir şekilde hemen sürece ayak uydurdu. immün plazma dediğimiz daha doğrusu Covid-19 hastaları 14 günlük süreyi tamamlıyor, negatif çıktıktan sonra bu kişilerden plazmalar alınıyor immün plazma şeklinde bunlarda tekrardan diğer hastalarımıza uygulanmak üzere bir sistem oluşturuldu. Burada da yetki Türk Kızılay’ına verildi. Türk Kızılay’ı Negatif çıkmış olan hastaları tespitleri noktasında onları ikna edip siz geçirdiniz birçok hasta var bize yardımcı olun. Onları aldık ilgili yerlere gönderdik orada immün plazmaları aldık. Türkiye genelinde ihtiyaç neredeyse oralarda kullanıldı. Şu anda da bundan sonraki salgın süreçlerinde Allah korusun böyle bir durum olabilir tezine karşı normal kan stoklarımız olduğu gibi biyobankalar oluşturuyor Türk Kızılay’ı bundan sonraki süreçler içinde daha bir hazırlık içerisinde devam edecek. Kahramanmaraş’ta immün plazma gerektiren hastalara temin edildi ve uygulandı. immün plazma herkesten alınmıyor. İlk başta Covid-19 hastası olması gerekiyor, daha sonra iyileşmesi gerekiyor. İyileştikten sonra tahliller ve testleri yapılıyor ondan sonra immün plazma talep ediliyor ve 1 kişinin bağışlamış olduğu plazma 3 kişiye fayda sağlıyor. Bunların teker teker özelde Kahramanmaraş’ta şu kadar diye bende hali hazırda mevcut bilgisi yok” ifadelerini kullandı. 

KÖK HÜCREDE KAHRAMANMARAŞ’IN KARNESİ

Kök hücre konusuna da değinen Ökkeş Arslan Şerefoğlu, “Kahramanmaraş’ta geçen sene yaklaşık 10 kişi kök hücre bağışı yaptı. Bizim Kahramanmaraş özelinde de 15-20 kişi civarında kök hücre bağışından faydalanan hastalarımız oldu” diye konuştu.

“152. YILINDA ÇIĞ GİBİ BÜYÜYEREK DEVAM EDİYOR”

Türk Kızılay’ı camiası gibi bir kuruluşta herhangi bir yerinde görev almaktan ben gurur duyduğunu söyleyen Başkan Şerefoğlu, “Bu kuruma girdiğim günden itibaren her geçen gün biraz daha zevkle ve şevkle hareket ediyoruz. Zaten en büyük mutluluklardan bir tanesi gerçek ihtiyaç sahibinin yarasına merhem olabildiğimiz zaman onun mutluluğu başka hiçbir şeyle kolay kolay tartılmıyor, ölçülemiyor. Türk Kızılay gibi kurumlarda zaten alan el ve veren elin birleştiği kurumlardan bir tanesidir. Hatta Türkiye’deki en büyük kurumlardan bir tanesi ve dünya genelinde de Türk Kızılay’ın şu an çok ciddi bir şekilde tanınırlığı ve bilinirliği var. Marka değeri yüksek olan bir kuruluş. Kızılay-Kızılhaç Federasyonu şu anda genel başkanımız Türk Kızılay’la birlikte Kızılhaç Federasyonunun da 2. Başkanı olarak da görev yapıyor. Dünyanın 70 yerine ulaşabiliyoruz, 19 tane yerde delegasyonumuz var. bunun içerisinde Yemen var, Myanmar var, Filistin var Avrupa’da varız, Balkanlarda varız, Asya’da varız, Orta Asya’da varız, Afrika’da varız. İyilik hareketi küçük bir şekilde başladı ama şu an 152. yılında çığ gibi büyüyerek devam ediyor” dedi.

“BİZLER BURADA GEÇİCİYİZ KALICI OLAN İYİLİK”

Şerefoğlu son olarak, “Bizler burada geçiciyiz kalıcı olan iyilik ve bu hareket Türk Kızılay’ına gönül vermiş olan arkadaşlara teşekkür ederim. Türk Kızılay’ını tanımak isteyen herhangi bir kolunda yer almak isteyen arkadaşlara veya bağışta bulunmak isteyen vatandaşlara özellikle ben davet ediyorum. Bu maddi bağış olabilir, ayni bağış olarak, kan bağışı olarak olabilir bekliyoruz” şeklinde konuştu.

(Haber: Abdulsamet İspir)

Editör: Mahmut Beyaz