34 yıldır Bilici Fidancılık olarak Kahramanmaraş halkına fidan noktasında hizmet verdiklerini belirten işletme sahibi Ümit Bilici, fidan çeşitlerine yeni türler eklediklerini belirtti. “Daha güzel Kahramanmaraş istiyorsak sağlıklı ürünler dikelim” diyen Ümit Bilici, “Bilici Fidancılık bünyesinde bulundurduğu Dağ çileği, Frenk üzümü, kuşburnu ve aşılı alıç fide çeşitleriyle Kahramanmaraş halkına hizmet vermeye devam ediyor. Bizler eğer daha güzel Kahramanmaraş istiyorsak sağlıklı ürünler dikmeliyiz” şeklinde konuştu.

EN İYİ HİZMET İÇİN ARAŞTIRMALAR YAPIYORUZ”

Organik fidan üretimi yapıtıklarının altını çizen Bilici, “Kahramanmaraş halkına en iyi hizmeti verebilmek için çalışıyoruz. Daha iyi hizmeti nasıl verebiliriz diyerek çeşitli araştırmalar yaparak, en iyi ürünleri getirttirmeye çalışıyoruz. Bu yıl Kahramanmaraş’ta aranılan Dağ çileği, Frenk Üzümü, Kuşburnu, Aşılı alıç fidanı gibi ürünlerin satışını da yapmaya başladık. Vatandaşların fidanları yetki belgesi olan fidancılardan almaları gerek. Fidanları yetki belgesi olan fidancılardan alsınlar. Dikecekleri fidanın dibine de herhangi bir gübre, gibi bir şey koymasınlar. Çünkü bunlar ileride fidanların diplerinin çürümesine neden oluyor. Korsan fidancılar hastalıklı fidan sattıkları için toprak 10 yıl bu hastalıktan temizlenemiyor” ifadelerini kullandı.

FİDANLARIMIZA TALEP YOĞUN”

Dağ çileğine yoğun bir ilginin olduğunu belirten Bilici, “Hem doğaya hem de insanlara faydamız olsun. Bilici fidancılık olarak Dağ çileği hizmetini vermeye başladık. Şuana kadar Dağ çileğine talepler yoğun. Ormanlık ve çalılık alanlarda yetişen dağ çileği meyvesi, mayıs-haziran gibi çiçek açar. Çiçekleri beyaz renktedir. Dağ çileğinin kullanılan kısmı yaprakları ve meyvesidir. Yapraklar ilkbaharda toplanıp kurutulur, meyvelerin toplama zamanı ise yaz ortasına denk  gelir. İçeriğinde elma ve limon asitleri ile C vitamini bulunur. Bu nedenle, tansiyonu düşürmekte ve kanı temizleyici özelliği bulunmaktadır. Ayrıca, dağ çileği mideyi kuvvetlendirir, safra ve böbrek taşlarına karşı faydalı bir meyvedir” açıklamalarında bulundu.

FARKINDALIK OLUŞTURDUK”

Bilici fidancılık olarak farkındalık oluşturmak amacıyla daha sağlıklı ürünleri Kahramanmaraş halkıyla buluşturmayı hedeflediklerini dile getiren Bilici, “ Buradaki farkındalığı müşterilerimiz görüyor. Dağ çileğinin yanında Frenk Üzüm fidesinin de satışını yapıyoruz. Frenk Üzümümün Kökleri saçak şeklinde olup, fazla derine inmezler. Dalları zayıftır. Her sene dipten yeni sürgünler meydana getirir. Meyveleri küçük salkımlar halindedir. Salkımlar üzerinde taneler yuvarlak ve çok parlak renklidir. Kabuk yarı saydam olduğundan, tanenin içerisindeki çekirdek fark olunabilir. Meyveler mayhoş ve tatlıdır. İştah açar Vücuda rahatlık verir. Sindirim sistemindeki iltihaplarda faydalıdır. Karaciğer şişkinliğini ve sarılığı giderir” dedi.

NİTELİKLİ FİDELER TERCİH EDİLMELİDİR”

Bilici, “Kuşburnu fidesi, kuşburnu yetiştiriciliğinde oldukça önemlidir. İyi bir verim almak için, nitelikli olan bir kuşburnu türü tercih edilerek, bunun fidesi ekilmelidir. Ekim yapılacak fideler seçilirken dikkat edilmelidir. Fidelerin üzerinde sürgün gözleri bulunmalı, gövdelerdeki canlılık dikkat çekici olmalı, dallar yeterince esnek olmalı ve hemen kırılmayacak özellikte olmalıdır. Eğer bunlardan şüphe duyulursa, fidenin bir dal ucu kırılmalı ve kontrol edilmelidir. Kuru, susuz ve kolayca kırılan koyu kahve renkte olan dal kurumuş fidenin belirtisidir” şeklinde ifade etti.

Kahramanmaraş Bilici Fidancılık işletme sahibi Ümit Bilici, son olarak, “Bilici fidancılık olarak Dağ çileği, Frenk Üzümü, Kuşburnu ve Aşılı alıç fidanını hizmet vermeye başladık ve bu bizlere ulaşmak isteyen müşterilerimiz ise 0535 704 0239 bu numaradan bizlere ulaşabilirler” ifadelerini kullandı.

Haber :Fazilet Çomruk

Editör: Mahmut Beyaz