Dünyayı etkisi altına alan Korona virüse karşı uzmanlar; bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için sarımsağı önerdikten sonra, daha önceden de yüksekte olan sarımsağın fiyatı bu kez hayli değer binmişti. Yaşanan doğal durumlardan ötürü 2019 sonu ve 2020 yılı boyunca kilogram fiyatı 100 liraya kadar yükselen yerli sarımsak şimdi ise 50-60 liraya satılıyor. Diğer yandan ithal edilen beyaz sarımsağın kilosu ise 30-35 olarak satılıyor. Vatandaşlar ucuz olduğu için ilk önce tercih ettiği ithal sarımsağı kullandıktan sonra beklediği tat, aroma ve kalitesi alamayınca yine yerli sarımsağı almayı başlıyorlar.

DIŞ GÖRÜNÜŞÜNE ALDANMAYIN”
Dağlı, yerli sarımsak ve ithal sarımsağın arasındaki farkını şöyle anlattı: Sarımsaklar alırken ilk önce dış görünüşünden anlayacaklar. Çin sarımsakları büyük olur. Rengi süt beyaz olur ve aroması yoktur. Onları dolapta koyulduğu zaman durduğu yerde büyüyor. İlk görünüşte çok güzel olsa da çok hızlı çabuk çürüyor. Kalıcı olarak bir şeylere katarsanız hem o sarımsak bozulur hem de içindeki diğer malzemeyi bozdurur. Örneği turşuya atılında hem sarımsak gem de turşu mor rengine dönüştürür ve kısa sürede bozulmasına neden olur. Ancak yerli sarımsak bundan çok farklı olur. Aroması çok kuvvetli ve kalıcıdır. Tat olarak da yediğiniz şeyin içinden kendi tadını hissettirir. Çok uzun süredir bekleyebilir.

FİYATI 100 TL’YE KADAR ÇIKMIŞTI
Korona virüsün aşısının Türkiye'ye geldikten sonra sarımsağın fiyatı düştüğü söyleniyorlar. Ancak bu sadece ithal sarımsak için geçerli olabilecek bir durumdur. Yerli sarımsakların fiyatı 2019 ve 2020 yılın başında kilosu 100 liraya kadar çıkmıştı. Daha sonra fiyatlar 60-50 lira arasında gidip geldi. Zaten bu kışın satacağımız sarımsakları aşı gelmeden önce aldık. Korona virüs aşısından dolayı yerli sarımsağın fiyatı düştüğü söylenmesi doğru değildir yani. İşte ‘aşı geldi diye fiyat düştü' diyorlar. Vatandaşlar bunu inanmasın. Böylelikle yerli diye Çin ürünü de almasın. Çünkü onların 5 tanesi, yerli sarımsağın 1'ine eşit olmaz.

“İLK TERCİH YERLİ SARIMSAK OLUYOR”
Markette de zaten çoğunlukla ithal ürünler satılıyor. Daha sonra onları kullanılınca turşular bozuldu, kısa sürede çürüdü. Dolaysıyla vatandaşlar dolandırıldığı hissedip yine bize geri döndüler. Ama şöyle bir şey var; vatandaş eskiden bir kilo alırdı, ama şimdi bir demet alıyor. Elinde ne kadar para varsa o kadar alıyor. Ama her zaman onların ilk tercihi yerli sarımsak oluyor.

“BOLLUK YAŞANIRSA FİYATLAR DÜŞECEKTİR”
Yeni sezonun sarımsakları ise Agustus ayında satışa sunulacak. Yeni fiyatlar o vakit belli olur. Ancak o da verimine göre değişecek. Bu sene öncelikle kuraklık var. Kuraklık sebebiyle tarım git gide olumsuz etkiliyor. Şuan sarımsağı ekenler bile geleceği nasıl olacak konusunda bilgi veremiyor. Hepimizin umudu bol verimdir. Eğer bu sene bolluk yaşanırsa fiyatlar düşecektir.

Haber: Mesut Benli

Editör: Mahmut Beyaz