2017 yılında Türkiye’de işsizliğin yüzde 13 oranlarına çıkması üzerine harekete geçen ve ‘Çalışma Hayatında Milli Seferberlik’ adı altında başlattığı istihdam seferberliği ile işsizlik rakamlarını işverenlerin desteği, kurum müdürlerinin ise özverili çalışmalarıyla yeniden aşağı indiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz günlerde katıldığı Milli İstihdam Şurası’nda işverenlere yine istihdam çağrısında bulunmuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı bu yeni istihdam çağrısı üzerine Manşet Gazetesi’ne açıklamalarda bulunan İŞKUR İl Müdürü Ali Yüce, 2017 yılında yapılan çalışmaları, devam eden destekleri ve yeni yılda yapılacak olan yeni projeleri anlattı.

İŞKUR’A KAYITLI 40 BİN 852 İŞSİZ VAR
Kahramanmaraş’ın Türkiye genelindeki işsizlik ortalamasının çok çok altında olduğunu ifade eden Yüce, şu anda İŞKUR’a kayıtlı 40 bin 852 işsizin olduğunu söyledi. Yüce, sözlerinin devamında şöyle konuştu: “Geçen yıl şubat ayında cumhurbaşkanımız Türkiye genelinde Çalışma Hayatında Milli Seferberlik adı altında bir proje başlattı. Bu yılın sonunda da Aralık ayı içerisinde cumhurbaşkanımız, başbakanımız, bakanımızın, işçi ve işveren taraflarının katılımıyla Milli İstihdam Şurası yapıldı. Geçen yılki istihdam seferberliğinde hedeflere hemen hemen yaklaşıldı. Hedef artı 2 milyon istihdamdı ve 1,5 milyonun üzerinde istihdam gerçekleşti. Milli İstihdam Şurasında cumhurbaşkanımız artı 2 istihdam çağrısında bulundu. Yani her işyerine artı 2 istihdam ricasında bulundu. Bu noktadan ilimize gelecek olursak ilimizde 2017’deki hangi uygulamalar devam ediyor. Yeni getirilen teşvikler neler? Bu yıl işverenlerimize ne tür desteklerimiz olacak? Ve 2018 yılı içerisinde hedeflediğimiz şeyler neler? Bunlardan bahsetmek istiyorum. İl Müdürlüğümüze kayıtlı şu anda 40 bin 852 işsiz var. Tabii bu 40 bin 852 kişinin tamamı işsiz anlamına gelmiyor. Çünkü bize kaydolabilmek için işsiz olmak gerekmiyor. Bu rakamlar Toplum Yararına Program kapsamında belediyelerde, müftülüklerde, okullarımızdaki eleman alımlarına başvuranlar.”

İŞ GÜCÜ TALEBİNİ KARŞILAMAKTA ZORLANIYORUZ
İşverenler tarafından kendilerine aylık bin, bin 500, 2 bin civarında iş gücü talebi geldiğini ancak vatandaşların ağır işleri en son tercih etmelerinden ötürü bu iş gücü talebini karşılamakta zorluk çektiklerini dile getiren Yüce, “Gerek İstihdam seferberliği sürecinde alınan tedbirler, teşvikler, işverene uygulanan bu ek istihdam teşvikleri neticesinde Türkiye genelindeki işsizlik oranı 10.7’ye kadar düştü. Kahramanmaraş’ta işsizlik sayısı ise bu oranın çok çok altında. Çünkü geçen yıl biz işyerlerini dolaşarak 34 bin 389 açık iş talebi aldık. Yani işverenlerimiz bize 34 bin 389 kişiyi bize gönderirseniz biz iş verebiliriz demişler. Biz bundan 14 bin 304 kişiyi işe yerleştirdik. Bu rakamın az olması insanlarımızın ağır işlerde çalışmak istememesinden kaynaklanıyor. Geçen yıl işyerlerinden gelen iş gücü talebini karşılayamadığımız gibi 2018’de de bu açık devam ediyor. Aylık bize ortalama bin, bin 500, 2 bin işçi talebi oluyor. Ancak biz bunun ancak yarıya yakınını karşılayabiliyoruz. Geçen yıl yine 5 bin 310 işyeri ziyareti yaptık” şeklinde konuştu.

BİLİŞİM VE İMALAT SEKTÖRÜNDE SÜRE 6 AYA ÇIKTI
İşbaşı Eğitim Programları dâhilinde olan bilişim ve imalat sektöründe desteğin 3 aydan 6 aya çıktığını belirten Yüce, şunları kaydetti: “2018’de bildiğiniz gibi en az 2 çalışanı olan iş yerlerine biz çalıştırılan personelin yüzde 30’u kadar işbaşında eğitim personel desteği veriyoruz. Bu ne demek? Geçen yıl bu süre 3 aydı, Milli İstihdam Şurası’nda alınan kararla bilişim ve imalat sektöründe bu süre 6 aya kadar çıkarıldı. Yani sizin iş yerinizde 10 çalışanınız var. Bunun yüzde 30’u 3 kişi. 3 kişi için bize geliyorsunuz. Bu işiniz bilişim ve imalat sektöründe ise 6 ay boyunca maaşını biz ödüyoruz. Bu 3 ve 6 ayın sonunda biz aldığın kişinin yüzde 50’sini en az 3 veya 6 süreyle de sen çalıştır diyoruz. Bu yine devam ediyor. 2017 yılında bin 255 işyerinde 5 bin 149 kişiyi İŞKUR olarak maaşını ödeyerek çalıştırmış durumdayız ve işyerlerimize SGK ile diğer pirim teşvikleri hariç işçi ücreti olarak 26 milyon 721 bin 355 TL’lik bir ödeme yapmışız. Bu uygulamamız 2018’de de devam edecek.”

36 BİNDEN 50 BİN TL’YE ÇIKTI
Engelli kişilere yönelik hibe desteğinin 36 bin TL’den 50 bin TL’ye çıktığını anlatan Yüce, “Diğer bir destek ek istihdam. Biliyorsunuz cumhurbaşkanımızın başlattığı Milli İstihdam Seferberliği çerçevesinde 31 Aralık 2016 sonu itibariyle çalıştırılan işçiye ilave olarak alınan her işçinin SGK primini tamamını ve vergisini işsizlik sigortası fonundan biz ödüyorduk. Bu da devam edecek. Bu kez de 31 Aralık 2017 sonu itibariyle çalıştırılan işçilere ilave olarak alınan her bir işçinin SGK priminin tamamını ve vergisini İŞKUR ödeyecek. Bu da asgari ücretle çalışan bir işçi için şu anda 884 TL civarında. Yine engelli kardeşlerimizin KOSGEP ile birlikte düzenlediğimiz girişimcilik eğitimlerine katılıp o belgeyi almak suretiyle proje yapıp il müdürlüğümüze müracaat ettiklerinde geçen yıl 36 bin TL idi, şimdi ise işletme kuruluş giderlerinin 50 bin TL’ye kadar olan kısmını hibe olarak karşılıksız biz karşılayacağız. Biz bu projeyi toplumda dezavantajlı guruplar olarak adlandırılan engelli kardeşlerimizin, bayanların, yaşlıların, hükümlülerin özellikle kendi işlerini kurmalarını çok önemsiyoruz. Çünkü düşünün biz bir iş kurumuyuz. Kişi iş ararken işveren konumuna geçip te yanında bir veya birkaç kişiyi çalıştırması çok önemli. Burada da sağ olsun hükümetimiz, devletimiz bu oranı 36 bin TL’den 50 bin TL’ye kadar çıkardı. Bu kapsamda da geçen yıl KOSGEB’le birlikte gerek engelli kardeşlerimizin gerekse diğer kendi işini kurmak isteyen kardeşlerimizin KOSGEB ’ten hibe desteği veya iş kurma desteği almakla ilgili bin 380 kişiye girişimcilik sertifikası vermiş bulunmaktayız. Bu uygulama bu yılda il müdürlüğümüzce devam edecek. Şu anda protokol çalışmalarımız devam ediyor” ifadelerini kullandı.

MESLEKİ EĞİTİM KURSLARI DÜZENLENECEK
İŞKUR olarak toplumun ihtiyacı olan kalifiye elemanlar yetiştirmek için Mesleki Eğitim Kursları düzenleyeceklerini söyleyen Yüce, geçen yıl 2 bin 633 kişiye çeşitli mesleklerde Mesleki Eğitim Kursu düzenlediklerini kaydetti. Yüce, “Bazı yeni projelerin ikincil mevzuat çalışmaları devam ediyor. Buraya kadar saydıklarım devam edenler ama yeni projelerde var. Mesela bizim yine işçi, işveren arasında aracılık hizmetleri, iş gücü piyasasının ihtiyaç duyduğu elemanı temin etmekle birlikte bizim kurum olarak başka görevlerimizde var. Ana görevlerimizden birisi de iş gücü piyasasının ihtiyaç duyduğu kalifiye elemanı yetiştirmek için mesleki eğitim kursları düzenlemek. Yine geçen yıl 2 bin 633 kişiye çeşitli mesleklerde mesleki eğitim kursu düzenlemişiz. Bu kurslarımızda suretle devam edecek. Gerek bizim iş başı eğitim programlarımıza, kurslarımıza katılan İŞKUR aracılığıyla çalıştırılan bayanlardan 1 ile 5 yaş arasında çocuğu bulunan kişilere ödediğimiz bu ücretlerin dışında ayrıca 400 TL çocuklarına bakım maaşı ödeyeceğiz. Yeni uygulama 2018 ‘de hep şunu söylemiştik; İş başı eğitim programlarında temel şartı en az iki çalışanının olmasıydı iş yerlerinin” diye konuştu.

BİR SİZDEN BİR BİZDEN PROJESİ
Yüce, “Şimdi yeni gelecek uygulamada bakanımız, başbakanımız ve Cumhurbaşkanımız da bunu basınla paylaştı. Bir sizden bir bizden diye projemiz var. Bu projede de amaç 12 ay süreyle yani 1 yıl boyunca ve küçük esnaf ve sanatkârlarımıza destek olmak için 1 ile 3 arasında çalışanı olan iş yerlerimize 1 yıl süreyle 6 ay maaşını biz vereceğiz.6 ay ise işveren verecek. Yani 1 ay işveren ödeyecek 1 ay biz ödeyeceğiz. Buda yine 2018’de uygulanacak yeni projelerden yeni teşviklerden. Çalışmalar devam ediyor ve önümüzdeki aylarda hayata geçilecek” dedi.

2017’DE 32 MİLYON 318 BİN 685 TL İŞSİZLİK MAAŞI
2017 yılında kentte 7 bin 164 kişiye toplamda 32 milyon 318 bin 685 TL işsizlik maaşı ödediklerine dikkat çeken Yüce, sözlerinin devamında şunları söyledi: “Yine bildiğiniz gibi İşsizlik sigortası devam ediyor. Asgari ücretin artmasıyla birlikte şu anda 884 TL civarında asgari ücretten maaş alan bir kişi için maaş ödüyoruz. Geçen yıl 7 bin 164 kişiye işsizlik maaşı ödemişiz. Bununda tutarı 32 milyon 318 bin 685 TL civarında. İşsizlik sigortası uygularımız devam ediyor. Teşvikler geldikçe 2018’deki hedeflerimizi bizde il müdürlüğü olarak Cumhurbaşkanımızın, Başbakanımızın, bakanımızın direktifleri doğrultusunda bu hedefe ulaşmak için elimizden geleni yapacağız.”

CİDDİ DESTEKLER VAR
2018’de ciddi desteklerin olduğuna vurgu yapan Yüce, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Kahramanmaraş işsizlikte Türkiye ortalamasının çok altında. Bizde bunları daha aşağıya çekmek için, İŞKUR İl Müdürlüğü olarak elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Cumhurbaşkanımızın dediği gibi herkes 2 tane işçi alsa bu 30 bin yapar. Bu ülkenin kalkınması üretimden geçiyor. Bu noktada da işverenlerimiz ellerinden geldiğince mümkünse bu teşviklerden faydalansınlar. Ciddi destekler var. İşverenlerden istirhamımız elemanlarını kurumumuzdan almak kaydıyla bu teşviklerden yararlanmaları ve milli seferberliğe destek olmalarıdır.”

Haber: Emre AKKIŞ


 

Editör: Mahmut Beyaz