Geçtiğimiz haftalarda Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın yeni üniversitelerin kurulacağı ve bazı üniversitelerin de bölüneceği yönündeki açıklamasının ardından Kahramanmaraşlıları heyecanlandıran bir haber gelmişti. Bu habere göre Kahramanmaraş’a Sütçü İmam Üniversitesi’nin yanı sıra İstiklal Üniversitesi adında yeni bir üniversitenin kurulacağı yazılmış ve nitekim Resmi Gazete’de yer alan tasarıya göre şehre 2’inci bir üniversitenin kazandırılmasına ilişkin yazı yürürlüğe girmişti. Tüm bu gelişmelerin arından ise KSÜ Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can, İstiklal Üniversitesi’nin detayları ile ilgili Manşet Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulundu.

Uzun bir zamandır bu haberi beklediklerini ifade eden Rektör Can, detayların henüz net olarak belli olmadığını ancak 2’nci bir üniversitenin kent eğitimine katkı sağalayacağını vurguladı. Net olmamakla birlikte İstiklal Üniversitesi’nin bir kampüsünün Karacasu’da diğer kampüsünün ise Elbistan’da yer alacağı bilgisini paylaşan Rektör Can, ayrıca 2018-2019 eğitim öğretim yılında Diş Hekimliği Fakültesi’ne 15 öğrenci alacaklarını duyurdu.

BÜYÜK BİR KAZANÇ”

Rektör Can, sözlerinin devamında şu ifadelere yer verdi: “Yeni bir üniversitenin kurulacağına ilişkin çeşitli duyumlar alıyorduk. Ben Eğitim Fakültesi Dekanı iken de bu konu senatoda gündeme gelmişti. Karacasu’ya teknik ağırlıklı bir üniversite kurulmasıyla ilgili konuşulmuştu. Ben o zaman senatoda olumlu yönde görüşümü belirtmiştim. Çünkü üniversite bir bilim yuvasıdır. Üniversite araştırma merkezlerinden oluşan, ilmi faaliyetlerin yapıldığı çok önemli kurumlardır. Bu yönüyle ben yeni üniversiteler kurulması taraftarıyım. Son aylarda da Ankara’ya gidip geldiğimde sohbet ortamlarında üniversite kurulması hakkında konuşuluyordu. Ben bu konuşmalarda üniversitelerin bir kazanç olacağını söylemiştim ve nitekim böyle bir haberi 15 gün önce aldık. Kahramanmaraş’ta bir İstiklal Üniversitesi’nin kurulmasıyla ilgili olarak tasarı gündeme geldi. Çok yakın bir zamanda bu tasarı kanun haline gelecek.”

4-5 YIL ÖNCE SENATODA KONUŞULUYORDU”

Kahramanmaraş’a 2’nci bir üniversite kurma konusunun 4-5 yıl önce senatoda konuşulduğunu belirten Rektör Can, “Bizim Elbistan’da bir mühendislik fakültemiz, bir de meslek yüksekokulumuz var. Bu fakülte ve yüksekokulun Elbistan Mühendislik Fakültesi ve meslek yüksekokulu ile Sağlık Meslek yüksekokulu olarak kurulacağı yâda buna dönüştürüleceği kanunca ifade ediliyor. Elbistan’daki okullardan da söz edildiği için kampüsün Elbistan’da kurulacağı gibi bir izlenim oluştu. Bu konuda 4-5 yıl önce senatoda konuşulan konuları düşünce yeni kurulacak olan bu üniversitenin bir kısmının Karacasu’da bir kısmının ise Elbistan’da olacağını düşünüyorum. Yani burada bölünme filan yok. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi devam ediyor. Sadece Elbistan’daki bir fakülte bir de yüksekokulu İstiklal Üniversitesi’ne bağlanacağı anlaşılıyor” şeklinde konuştu.

ŞEHRİMİZE YENİ DEĞERLER KATACAKTIR”
İstiklal Üniversitesi’nin Kahramanmaraş’a yeni değerler katacağını anlatan Rektör Can, şunları kaydetti: “Kurulacağı bölümleri düşünerek şehre ne kazandırılabileceğini söyleyebiliriz. Yeni bir üniversite zaten Elbistan’da var olan bir fakülte iki meslek yüksekokulunun daha faal olabileceğini tahmin edebiliriz. Birde bu açılacak olan fakülteleri göz önüne alırsak, bu üniversitenin şehre en önemlisi mimarlık fakültesini kazandırmış olması olacaktır. Mimarlık fakültesi KSÜ’de var ama burada Mühendislik ve Mimarlık şeklinde var. Oradaki de müstakil mimarlık olacak. Kahramanmaraş gibi şehirde mimari ve edebiyat yönüyle zengin olan bir şehirde Mimarlık fakültesinin olması şehre önemli bir değer katacaktır. İkincisi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi. Bu da yine KSÜ’de sadece Güzel Sanatlar Fakültesi var. Orada ise sadece faal olan tekstil, resim ve moda ile müzik bölümleri var. Tabi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi de yine Kahramanmaraş gibi sanat, edebiyat alanında popüler olan bir şehirde gayret gösterilirse şehre İstiklal Üniversitesi olarak yeni değerler katabilir. Bir diğer açılacak olan Fakülte ise İnsan ve Toplum Birimleri Fakültesi. Bu da daha çok yine Kahramanmaraş’a hitap eden bir bölüm. Burada yine edebiyat ve tarih ağırlıklı bir bölümden İnsan ve Toplum Birimlerinin Fakültesinin altında açılabilir. Bir diğeri de Sağlık Birimleri Fakültesi. Bizim KSÜ’de Sağlık Yüksekokulu var. Sağlık Birimleri Fakültesi kurmaya çalışıyorduk KSÜ’de ama İstiklal Üniversitesi’nde açılmış olacak. Tabi ki yüksekokula göre fakülte daha kapsamlı ve daha içerikli. Daha çok araştırma, inceleme ve geliştirme imkânı veren bir mahiyet arz ediyor fakülte. O yüzden ben bu üniversitelerin şehrin değerlerine yeni değerler katacağına inanıyorum.”

YAPIYI KURARSANIZ İÇİNİ DOLDURURSUNUZ”

Üniversitelerin bir yapı olduğunu ve ancak bu yapının kurulduğu zaman içinin doldurulabileceğini dile getiren Rektör Can, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Bugün nüfusu bizimle aynı olan Kayseri’de 4 tane Üniversite var. Yeni üniversite kurma çalışmaları olduğunu duyumunu da alıyoruz. İkinci bir üniversite elbette şehrimize artı değerler katacak. Çünkü ortada yapılan bir şeyler var. Bir gelişme olması için önce ortada bir yapı olması lazım. Üniversite bir yapıdır. Yani Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi ’de kurulduğunda ben hatırlıyorum; yani Kahramanmaraş’ta nasıl tıp Fakültesi olacak, doktor mu bulabilirler, Kahramanmaraş’ta Mühendislik Fakültesi açılsa orada Doçent ya da Profesör mü bulabilecekler. Kahramanmaraş’ta Eğitim Fakültesi açılsa eğitimle ilgili Doçent ya da Profesör mü bulabilecekler diye ben çok duyuyordum geçmiş yıllarda. Ama bugün Kahramanmaraş’ta, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nin Bin 300 akademisyeni var. 11 Fakülte, 9 Meslek Yüksekokulu, 5 Yüksekokul, 3 Enstitü, Rektörlüğe bağlı 5 birim ve yine 19 araştırma ve uygulama merkezi gibi 50’nin üzerinde dekanlık ve müdürlük birimleri var demek ki yapılanma olunca o yapının içini doldurmak ta mümkün oluyormuş. Bir anlamda bu Türk milletine özgü bir gelişme. Genelde daha batılı toplumlar önce hocayı buluyorlar, teknolojiyi o binaya yerleştiriyorlar sonra da öğrenci alımı yapıyorlar. Bizde de biraz tersi oluyor ama bizde ki bu durumla da yeni üniversiteler doğabiliyor ve gelişebiliyor. Yeni doğacak olan İstiklal Üniversitesi’ni iki koldan şehrimizin bilimsel ve araştırma yönüne yeni değerler katacaktır. Kahramanmaraş bundan sonraki süreçte 2 üniversitesiyle birlikte Türkiye’de eğitim alanında ciddi mesafeler kat edecektir.”

Haber: Emre Akkış/Hakan Aydın

Editör: Mahmut Beyaz