Önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Milli İstihdam Seferberliği çağrısı yapması, bunun akabinde de Çalışma ve Sosyal Güvelik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun Konya’da Çalışma Hayatında Mili Seferberlik teşvikini açıklaması üzerine tüm Türkiye’de ciddi bir istihdam seferberliği başlamıştı. Bu teşvik programı kapsamında Kahramanmaraş’ta ki son durum hakkında gazetemize bilgiler veren İŞKUR İl Müdürü Ali Yüce, konuyla ilgili kentte çok ciddi bir çalışmanın başlatıldığını ifade etti. Son zamanlarda dış etkenlerden dolayı işsizlik sayılarında gözle görülür bir artışın olduğuna dikkat çeken Yüce, teşvikin amacının artış gösteren bu işsizlik sayısını azaltmak olduğunu söyledi. “Çalışma Hayatında Milli Seferberlik teşvikinin asıl amacının İstihdamı arttırmak, toplumdaki gelir seviyesini yükseltmek ve huzuru korumaktır” diyen Yüce, işverenlere teşvikin önemini anlattıklarını söyledi.

ARTIK SAVAŞLAR EKONOMİ VE DOLAR KURU ÜZERİNDEN OLUYOR’

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Mehmet Müezzinoğlu tarafından başlatılan çalışma hayatında milli seferberlik programının ayrıntılarından bahseden Yüce, bu programın hem işvereni hem de çalışanı kapsadığının altını çizdi. Yüce, “Bildiğiniz gibi cumhurbaşkanımız tüm Türkiye’de istihdam seferberliği çağrısı yaptı. Mili seferberlik genelde toplum olarak kamuoyunda özellikle savaş hali, savaş durumu gibi algılanıyor. Cumhurbaşkanımızın burada kast ettiği milli seferberlik her yönüyle milli seferberliktir. Yani işçisi, işvereni, memuru, kapıcısı, şoförü, temizlikçisi herkes kendi alanında yaptığı işle ilgili en iyisini yapmaktır. Artık savaşlar ekonomi, siyasi, politik, dolar kuru üzerinden oluyor. Hal böyle olunca buna paralel olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Mehmet Müezzinoğlu’da Konya’da 7 Şubat 2017’de Çalışma Hayatında Milli Seferberlik projesini başlattı. Çalışma Hayatında Milli Seferberlik nedir? Burada ki amaç işsizlik rakamlarını azaltmaktır. Biliyorsunuz son zamanlarda bu dış etkenlerden dolayı işsizlik sayılarında bir yükselme söz konusudur. Kış olunca tarım dışı işsizlikler de yükselince işsizlik oranlarında ciddi bir artış oldu. Durum böyle olunca bakanımız bu konuda bir milli seferberlik çalışması başlattı. Burada ki amaç istihdamı arttırmak, toplumdaki gelir seviyesini yükseltmek, huzuru korumaktır. Bunların olumsuzluklarını yaşamamak için bu teşvik programı Resmi Gazete’de yayımlandı. Bu teşvik şunu getiriyor; 31 Aralık 2016 tarihi itibariyle örnek verelim 10 işçiniz var. Bu tarih itibariyle çalıştırdığınız işçiye ilave alacağınız her işçinin SGK primi ve vergisini İŞKUR aracılığıyla devlet üstlendi. Yani işverenimize bugün itibariyle asgari ücretle çalışan maliyeti 2 bin 177 TL’ye mal oluyordu. Ama devletimizde diyor ki; 31 Aralık 2016 sonu itibariyle çalıştırdığın işçiye ilave alacağın her işçinin SGK primi ve vergisi benden sen sadece ücretini öde diyor. İşte bununla ilgili bizde İŞKUR olarak sahada çalışıyor. Bunun tanıtımını yapıyoruz, teşvik ediyoruz, işverenlerimizle görüşüyoruz, teşviki anlatıyoruz” diye konuştu.

MEYVELER ALINMAYA BAŞLADI

2016 sonu itibariyle 149 bin civarında sigortalı çalışan sayısının 3 bin 384 kişiye ulaştığının altını çizen Yüce, programı tanıtmak için çalışmaları yoğun bir şekilde yürüttüklerine vurgu yaptı. Çalışmalar sonunda meyveleri almaya başladıklarını niteleyen Yüce, şöyle devam etti: “Valimizin başkanlığında büyük işverenlerimiz bu istihdama katkıda bulunma yönünde söz verdiler ve bunun uygulamalarını başlattılar, yavaş yavaş alıyorlar. Rakamları ise daha yeni aldım. 2016 sonu itibariyle 149 bin civarında sigortalı çalışanımız varken, teşvikten sonra bu rakama 3 bin 384 kişi ilave olmuş. 3 bin 384 kişi bu teşvikle birlikte ilave ek istihdam olarak işe alındı. Bu gerçekten çok güzel bir rakam. Bunu elimizden geldiği kadar valimizin başkanlığında Ticaret Odasında toplantılar yaptık, esnaf ve sanatkârlar odasında toplantılar yapıyoruz. İş yerlerine iş ve meslek danışmanı arkadaşlarımız tek tek geziyorlar ve anlatıyorlar. Ben yine bugün Elbistan Ticaret Odasında kaymakamımızın başkanlığında teşvik programını anlatacağım. Camilerin önünde, büyük caddelerde, okullarda, üniversitede, ticaret ve sanayi odasında büro açtık ve vatandaşları bilgilendiriyoruz. İşverenlerimizi bilgilendirdiğimiz gibi işçilerimizi de bilgilendiriyoruz. Elimizden geldiği kadar çalışma hayatında milli seferberlik çerçevesinde ciddi bir çalışma içerisindeyiz ve bunun da meyvelerini almaya başladık.”

2017 YILININ SONUNA KADAR DEVAM EDECEK’

Teşvik programının 2017 yılının sonuna kadar devam edeceğini dili getiren Yüce, “Teşvik programı 2017 yılı sonuna kadar devam edecek. Ondan sonrada Bakanlar Kurulu’nun yetkisinde olacak. Ülkenin ekonomik durumu, işsizlik rakamları göz önünde bulundurularak, uzatılıp uzatılmayacağına karar verilecek ama benim şahsi kanaatimce uzatılacağı yönündedir. Bizim ayrıca devam eden İş Başı eğitim programımız var. Şu anda Kahramanmaraş olarak bin 500 civarında istihdam ediyoruz. Bu program kapsamında 3 ay boyunca İŞKUR olarak maaşını asgari ücretten biz ödüyoruz. 3 ayın sonunda işe alınırsa bu sefer de sigorta primini ve vergisini biz ödüyoruz. Bu konuyla ilgili farklı 2 program var” ifadelerini kullandı.

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz