Sosyal sorumluluk projelerinden her zaman ön sırada bulunan Şaban Uçar başkanlığındaki Kahramanmaraş Berberler Odası, takdir edilesi çalışmalarına ara vermeden devam ediyor. Başkan Uçar, göreve geldiği günden itibaren başlattığı çalışmayla, kentte faaliyet gösteren berber ustalarıyla birlikte berber bulunmayan kırsal mahallelerdeki öğrencileri ücretsiz bir şekilde tıraş ediyor. Projeye çok sayıda berber destek verirken, tıraş olan öğrencilerin yüzündeki mutluluk ise görülmeye değer. Projeyle birlikte Kahramanmaraş Berberler Odası çocukların yüzünü güldürürken, berber kalfalarının da yetişme süresini kısaltmayı amaçlıyor.  Daha önce Kahramanmaraş’ın Onikişubat İlçesi’ne bağlı Suçatı, Çukurhisar ve Humarlı mahallelerinde yaklaşık 550, geçtiğimiz günlerde ise Dulkadiroğlu İlçesi’ne bağlı Bertiz, Başderviş ve Ağabeyli mahallelerinde ise yaklaşık 400 öğrencinin saç kesim ve bakımı ücretsiz bir şekilde yapıldı. Projeye Onikişubat Belediyesi de destek verirken, öğrencilere çeşitli hediyeler verildi.

“BERBER KALFALARININ YETİŞME SÜRESİNİ KISALTAMAYI HEDEFLEDİK”

Proje hakkında zor da olsa gazetemize bilgiler veren Kahramanmaraş Berberler Odası Başkanı Şuban Uçar, berber kalfalarının yetişme süresini kısaltmak için Avrupa Birliği Projesi hazırladıklarını fakat projenin kabul görmemesi nedeniyle kendilerinin çalışma başlattıklarını belirterek, “Başkan olmadan önce Avrupa Birliği Projesi kapsamında buna benzer bir proje sunmuştuk. Buradaki amacımız hani bir berber kalfasının yetişme süreci 4-5 yıldır. Biz bunun istihdamını sağlayabilmek için Çıraklık Eğitim Merkezi’ne giden öğrencilerimizi orada pratiklerini geliştirmeleriyle ilgili bir projeydi. Biz bunu salon sahibi ustalarımızla hem de Kahramanmaraş’ın elit berber kuaförleriyle başladık. Bunun devamında işte bu dediğimiz projeyi gerçekleştirdik. Yani bir berber kalfasının yetişme süresi 4-5 yıl iken, biz bunu 2 yıla düşürecektik. Projemizin başlangıcı buydu. Bu projemiz kabul görmeyince kendi imkânlarımızla ancak bu şekilde devam edebildik” dedi.

“ÇOCUKLARIMIZIN YÜZÜNÜN GÜLMESİ BİZİM MÜKAFATIMIZDIR”

Öğrencilerin yüzünün gülmesiyle birlikte kendilerinin de mutlu olduklarını anlatan Uçar, “Geçen haftaki gittiğimiz Suçatı, Çukurhisar ve Humarlı köylerinde 550 çocuğumuza tıraş hizmeti verdik. Daha önceki gittiğimiz Bertiz, Başderviş ve Ağabeyli köyünde de 400 kişiye hizmet verdik. Bu devam edecek birçok okullardan bu manada ihtiyaç olarak talep var. Buralarda tabi ki öncelikle beldesinde berber olmayan yerleri seçtik. Mesela Bertiz’de ki bir insan yollara kar düştüğünde Şubat ayına kadar oradan buraya gelemeyecek. Burada hiç bir karşılık beklemeden sadece sevgimizi sunuyoruz, onların yüzünün gülmesi bizim mükâfatımızdır. Bu bizim elimizin emeği. Yani ben diğer sivil toplum örgütleri bu duruma nasıl bakıyorlar bilmiyorum ama biz işimizi yapıyoruz. Mesaimizi bırakıyoruz, tatil günlerimizi bırakıyoruz gidiyoruz bu hizmetleri Allah rızası için yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

“ÇOCUKLARIN GÖNÜLLERİNE GİRİYORUZ”

Bu tür sosyal sorumluluk projelerini sürdüreceklerinin altını çizen Uçar, “Bu hizmetleri yapmaya devam edeceğiz. Günümüzde bazı zorluklar çıkabiliyor. Bazı kurumlardan bizi durdurmak istiyor, böyle çalışmalar yapmayın diyor. Kendilerince yanlış gördükleri yönleri var. Ama bu yön değil yanlış gördükleri kendilerinin eksiklikleri. Biz bir nevi bunu da gidermiş oluyoruz. Bu çocuklara hediyelerimizi götürüyoruz, gönüllerine giriyoruz. Belki yarın bu çocuklarımız okuyacak bir öğretmen olacak belki daha yüksek mertebelerde insanlar olacak. Onların hayatlarında unutamayacak bir anları olacak. Çocukların saçlarını tarandığında, bir şekil verildiğinde, tıraşları yapıldığında o kadar mutlu oluyorsunuz ki. Çünkü görüyoruz evde annesi kesiyor bir yanı bir yanı kısa bunlar düzeltiliyor o çocuğun kendi özgüveni geliyor. Hepimiz aynı çocukluklardan geldik. Onun ne olduğunu bildiğimiz için biz böyle bir hizmet yapıyoruz yapmaya da devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

“ONİKİŞUBAT BELEDİYESİ’NE TEŞEKKÜR EDİYORUZ”

Projeye Onikişubat Belediyesi’nin de destek verdiğini anımsatan Uçar, sözlerine şu şekilde devam etti, “Onikişubat Belediyesinden bir lojistik destek aldık. Bize sağ olsunlar araç temin ettiler. Hediyelerimizi onlar karşıladılar. Sağ olsunlar bu imkanları sağladılar. Ben Onikişubat Belediyesine teşekkür ediyorum ve bu destekleri sağlamaya devam edeceklerini söylediler. Hayırda yarışan herkesi de bu yolda gitmeye devam edebiliriz.”

“SEVİNÇLERİNİ BİR GÖRSENİZ YANLARINDAN AYRILMAZSINIZ”

Kahramanmaraş Berberler Odası olarak kentteki yatalak düzeyde olan hastaları da evlerinde tamamen ücretsiz bir şekilde tıraş ettiklerini anlatan Uçar, “Evinde bakıma muhtaç yatalak düzeyde insanlara da biz evine gidiyoruz ve hizmet veriyoruz. Bu çok geniş çaplı değil şu anda. Bunu genişletmek birazda imkân meselesidir. Berber arkadaşım bu faaliyete katıldığı zaman dükkânındaki kullandığı malzemesini götürüyor. Burada kalanlara kullanacağı malzeme yok. Yani biz böyle bir hazır tıraş çantaları olsun istedik.  Ama imkânlarımız olmadığı için şu anda bu şekilde devam ediyoruz. Yaşlı insanlara da bu hizmeti veriyoruz. Yani bir huzur evi gibi devletin bünyesinde olan yerlere değil evinde bakıma muhtaç insanlara hizmet veriyoruz. Benim gittiğim 3 tane ev var. Ben gittiğim zaman bunun saçını sakalını yapıyorum. Diğer arkadaşlarımda böyle genel projemizin içerisinde. Evlerine gittiğim zaman Şaban Usta geldi dediğinde beni daha yüzümü görmeden o kızın attığı çığlık, o kızın sevincini bir görseniz emin olun onun başından ayrılmazsınız” dedi.

(Haber: Ahmet Güneçıkan-Tuğçe Kayar)

Editör: Mahmut Beyaz