2017-2018 Eğitim-Öğretim döneminin başlamasına bir haftadan az bir süre kaldı. Durum böyle olunca da çocuklarını okula tam donanımlı göndermek isteyen ebeveynlerde kırtasiyelerin yolunu tuttu. Peki, bir öğrencinin ortalama kırtasiye ve okul kıyafeti masrafı ne kadar? İşte bu sorunun yanıtını Manşet Gazetesi haber ekibi olarak siz değerli okuyucularımız için araştırdık. Kentteki çeşitli kırtasiyeci ve okul kıyafeti satan esnaflarla yaptığımız görüşmelerde, fiyatların geçen yıla oranla bir değişiklik göstermediğini belirten esnaf, ürünün kalitesine göre fiyat aralığının belirlendiğini söyledi.

OKUL KIYAFETİ: 150 TL
Okul kıyafeti satan esnaf Ali Osman Uslu, kazak takımından pantolona, çantadan selanike kadar birçok okul kıyafetinin ortalama fiyat aralığını söyleyerek, her cebe uygun okul kıyafetinin mevcut olduğunu kaydetti. Uslu, “Okulların açılmasına çok kısa bir süre kaldı. Tabii durum böyle olunca da bizde de bir hareketlilik başladı. Çocuklarını okula hazırlayan veliler gelip, bütün alışverişi yapıp gidiyorlar. Fiyatlarımız ortalama geçen yılın fiyatlarına göre aynı pek bir değişiklik olmadı. Tek tek fiyatları sayacak olursak; kazak takımı 30 TL, pantolon 25 TL, selanik 25 TL, Lacoste 20 TL, çanta 30 TL, kız öğrenciler için son olarak etek de 20 TL’dir. Bu rakamları topladığımız zaman da ortaya yaklaşık olarak 150 TL civarında bir fiyat çıkıyor” şeklinde konuştu.

KIRSATİYE MALZEMESİ: 150 TL
Kırtasiyeci esnafı İbrahim Akbaş ise, şöyle konuştu: “İlkokul birinci sınıfta fiyatlar çok yüksek olmuyor. Öğrencinin kendi özel ihtiyaçları doğrultusunda artıyor. Fiyatlarımız ürünün kalitesine göre değişiyor. İlkokul ortalama ilk 4 yılı sayarsak, fiyatlar 80 ila 100 TL arasında değişiyor. Ortaokulda fiyat farkı biraz daha artıyor. Ortaokulda yine 80 ila 120 TL arasında. Lisede de zaten çok büyük bir masraf olmuyor. En maliyetli olan ise anasınıfı ve kreşler. Çünkü bu yaş gruplarında etkinlik malzemeleri fazla oluyor. Dolayısıyla bu malzemeler fazla olduğu içinde velilerin masrafı normal bir okul masrafından çok daha fazla oluyor. Anasınıfı da 130 ila 200 TL arasında değişiyor. Hepsini toplayıp, ortalama aldığımız zaman toplam kırtasiye masrafı 150 TL’yi bulur.”

FİYATLAR ÇOK PAHALI DEĞİL
Okulların açılmasına sayılı günler kala alışverişi tamamlamak için gayret gösteren veliler ise, “Okulların açılmasına sayılı günler kaldı bizde çocuklarımızla okul kıyafeti ve kırtasiye malzemesi almak için alışverişe çıktık. Okul kıyafetleri 100 lirayı bulurken, çocukların değiştirebilmeleri için bir kaç takım alıyoruz. Bu da 200 lirayı buluyor. Kırtasiye malzemeleri ise 150 ile 300 lira arasında değişiyor. İlkokul öğrencilerinin kırtasiye malzemeleri 100 TL’yi bulurken ortaokul öğrencilerinin ki ise 120 TL tutuyor. Fiyatlar çok pahalı değil” ifadelerini kullandı.

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz