Kahramanmaraş’ta Oto Galericiler Sitesi esnafı, araçların internet üzerinden alım satım yapmasından dolayı yakınıyor. Oto Galericiler Sitesi Derneği Başkanı Turan Demirciler, konula ilgili olarak galericiler sitesinde işlerin bir hayli durgun olduğunu söyledi. Zorunlu karayolları trafik sigortasının yüksek maliyetli olmasından dolayı çoğu vatandaşın arabaya yanaşmadığını söyleyen Demirciler, buna artı olarak internetten alım ve satımın yaygınlaşması nedeniyle zaten durgun olan işlerin iyice durgunlaştığını belirtti. İnternetten alım satım yapan vatandaşlara uyarılarda bulunan Demirciler, internetten alınan arabaya güvenilemeyeceğini araba almak veya satmak için en doğru adresin galericilerin olduğunu söyledi. Ayrıca Demirciler, Ağustos ayı itibariyle internetten araç alım satımı için yetki belgesi zorunluluğunun geleceğini belirtti.

NERDEYSE ARTIK ARABA ALIP SATAMIYORUZ

Neredeyse artık araba alıp satamadıklarını söyleyen Demirciler, bunun en büyük sebeplerinden bir tanesi olarak internetten alım satım yapan vatandaşları gösterdi. Demirciler, “2’nci el otomobil piyasası şu anda hareketsiz. Nerdeyse artık araba alıp satamıyoruz. Bunun nedenlerinden biri zorunlu karayolları trafik sigortasının pahalı olmasından kaynaklanıyor. Çünkü 2-3 bin liralık bir arabanın 2-2 buçuk bin lira sigortası çıkıyor. Hal böyle olunca da biz galericiler olarak zor zamanlar yaşıyoruz. Mesela bir araç alıyorsunuz, bu araçtan da 300-500 lira kar elde edeceklesiniz ama bu karın yüzde 70-80’ni sigorta maliyetine gidiyor. Eskiye oranla internetten alım satımda bize çok büyük zararları var. Arabasını rahat bir şekilde satan vatandaş arabasının fotoğraf ve bilgilerini internete yüklüyor ve internetten satıyor. Galericilere ise arabasını acilen satmak zorunda olan ve sıcak paraya ihtiyacı olan vatandaş geliyor. Artık galericilere fazla ihtiyaç kalmadı. Sıfır kilometre arabaya yönelen vatandaşlar ödeme kolaylığı yönünden sıfır bir otomobile yöneliyor” şeklinde konuştu.

‘İNTERNETTEN ARAÇ ALIM-SATIMLARI BİZİ ÇOK ETKİLEDİ’

İkinci el araba piyasasının son zamanlarda istenildiği gibi geçmediğini belirten Oto Galericileri Sitesi Başkanı Turan Demirciler “Özellikle internetten son zamanlarda yaygınlaşan oto satım siteleri bizi gerçekten çok etkiledi. Masa başında Türkiye genelindeki satılığa çıkan arabaları görebiliyor veya satmak istedikleri arabaları yayınlıyorlar. Bu internet araba alma olayı da gittikçe yaygınlaşıyor ve tutuyor da. Devletin bir an önce denetlenmelidir. Çünkü internet ortamında vatandaş kandırılıyor ve dolandırılıyor. Yoksa galericilik bitecek gibi duruyor” diye konuştu.

‘İNTERNETTEN SATIŞLAR ALMIŞ BAŞINI GİDİYOR’

İnternetten alım satım işinin çoğaldığını kaydeden Demirciler, bazı vatandaşların oturduğu yerden alım satım yaptığını söyledi. Demirciler, Bu durgunluğun en büyük nedenlerinden biride son zamanlarda internetten satışlar almış başını gidiyor. Artık bazı kişiler hiçbir şey yapmadan hiçbir şey vermeden oturduğu yerden araba alıp satıyor. Aslında baktığınızda devlet bunu engellemeli biz bu iş yerinde ben vergi veriyorum, KDV’sini, stopajını veriyorum. Ama internetten araç alıp-satanlar hiçbir vergi ödediği yok. Piyasa zaten haddinden fazla durgun. Bir de araba pazarında hiçbir vergi ödemeden araç satışı yapanlar var. 150-200 lira karla satış yapıyorlar. Ama biz esnaf olarak zaten araca bir masraf yapıyoruz. Bizim aynı paraya vermemiz mümkün değil. Vatandaşlar kandırılmamaları için tanıdıkları, bildikleri insanlardan alışveriş yapsınlar. Çok dolandırılan, mağdur olan vatandaş var. İnternet üzerinden yapılan satışlarda vatandaşlar kandırılabiliyor. Ve karşılarında da bir daha muhatap bulamıyorlar. Aracı internetten görüp, alıyor. Sonrasında araç kazalı çıkıyor. Vatandaş bunu geri verecek karşısında muhatap yok” dedi.

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz