Onikişubat İlçesine bağlı Şehit Muallim Hayrullah Caddesi üzerinde bulunan iş yerinde kent halkına hizmet veren ayakkabı tamircisi Ali Süt, mesleğinin geldiği son durumu anlattı. Artık eskisi gibi ayakkabı tamiri yapmadıklarını ifade eden ayakkabı ustası Süt, insanların ayakkabıda oluşan en ufak yırtılma veya açılmada tamir ettirmek yerine hemen yenisini alma telaşına girdiklerini söyledi. Bu sebeple ataların söylediği ‘Eskisi olmayanın yenisi olmaz’ sözünün yabana atıldığını vurgulayan Süt, mesleğinin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu hatırlattı. Ayrıca Ali Süt, vatandaşlara eski ayakkabılarını değerlendirerek, masraftan kurtulabilecekleri uyarısında bulundu.

“BİZ BURADA EL EMEĞİ GÖSTERİYORUZ”

Ali Usta konuyla ilgili yaptığı açıklamada çırak bulamadıklarını belirterek, “Kahramanmaraş’ta ayakkabı tamircileri sayılı bir şekilde kaldı. Tamir işi devam ederse mutlu oluruz. Mesleğimizi icra etmek güzeldir ama devamının olması daha güzeldir. Biz burada el emeği gösteriyoruz” ifadelerini kullandı.

150 NUMARALIK AYAKKABI YAPTI!

Ayakkabıcı Ali Usta, İstanbul’da bulunduğu esnada bir ayakkabı ustasının iş yerinde gördüğü büyük boyutlu ayakkabıdan esinlenip kendisi de böyle bir ayakkabı üretmeye karar verdi. Şehre döndüğünde ayakkabının yapılabilmesi için gerekli hazırlıkları tamamlayan Ali Usta, daha sonra üretme aşamasına geçti. 1 hafta boyunca ayakkabıyı yapmak için gösterdiği çabanın sonunda ise 150 numara büyüklüğündeki ayakkabıyı üretmeyi başaran Ali Usta, 28 yıl önce ürettiği ayakkabıyı Kahramanmaraş Tarihi Maraş Kalesine giden yol üzerindeki ayakkabıcı dükkânında hala sergilemeye devam ediyor. Süt, ayakkabının özellikle kale için gelen yerli ve yabancı turisttin ilgisini çektiğini söyledi. Ayakkabıyı satın almak isteyenlerin olduğunu ancak manevi değerinin çok yüksek olmasından dolayı satmak istemediğini de vurgulayan Ali Usta, “Artık o bizim bir simgemiz oldu. Simge parayla ölçülmez” dedi.
KALE CİVARI RESTORASYON YAPILMALI

Tarihi Kahramanmaraş Kalesi yanında hizmet veren Ali Usta, Tarihi Kaleye gelmek isteyen turistlerin yüzde 90’ının iş yerinin olduğu caddeden geçtiğini belirterek, bu nedenle kale bölgesinin tamamen restorasyon edilmesi ve Kahramanmaraş’ı yansıtan ürünlerin satılması için uygun bir ortam oluşturulması gerektiğini söyledi. Süt, eski Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç’un böyle bir projesinin olduğunu ancak şu anda projenin ne aşamada olduğunu bilmediğini ifade etti.

Haber: Abdulsamet İspir


 

Editör: Mahmut Beyaz