Kahramanmaraş geçtiğimiz hafta değerli bir büyüğünü kaybetti. Özellikle 80 ve 90'lı yıllarda imam hatip okulları, öğrenci pansiyonları ve yurtlarının yapımında ve gelişmesinde gece gündüz demeden çalışan hayırsever Hacı Mehmet Kalay hayatını kaybetti. İmam Hatipliler Kalay ağabeylerini son yolculuğunda yalnız bırakmadı.
İmam Hatip Lisesi camiasının yakından tanıdığı Hacı Mehmet Kalay, 07 Ocak 2016 Perşembe günü, öğle namazını müteakip Ulu Camii’nde kılınan cenaze namazından sonra Şeyh Adil Mezarlığı’nda toprağa verildi. Cenaze namazında ve mezarlıkta Hacı KALAY’ın beraber çalıştığı dernek arkadaşları, İmam Hatip Liselerinden birçok idareci ve öğretmen; iş adamları, belediye başkanları ve yakınları hazır bulundular.
“Hacı Kalay” denince akla İmam Hatip Liseleri gelir. Zira O, Kahramanmaraş İmam Hatip Lisesi açıldığından bu yana, bu okulların ve okul pansiyonlarının yapımında hep öncü olmuş, İmam Hatip Lisesi Yaptırma ve Yaşatma derneğinde aktif olarak çalışmıştır. Hayatı boyunca birçok zorluğa göğüs gererek fedakarlık yapan Hacı Kalay'ı tanıyanlar bazı anılarını şöyle anlatıyor:

OKULUN BORÇLARI İÇİN TARLASINI SATTI

1980'li yılların zor şartlarında Kahramanmaraş merkezde Hacı Mehmet Kalay ve O’na destek veren diğer dernek üyeleri, gerek Batıpark’taki Atütürk Anadolu Lisesi’nin şu an kullanılmayan binasını (1980’e kadar K.Maraş İmam Hatip Okulu olarak kullanılıyordu.), gerekse Kısıkkaya’daki (Huzur evinin üstü), (B) blok öğretim binası ile 5 katlı pansiyon binası Hacı Mehmet Kalay ve diğer dernek üyelerinin üstün gayretleri ile yapılmıştı. Ayrıca, Kız İmam Hatip Lisesi’nin binası ile 5 katlı kız pansiyon binası da Hacı Mehmet Kalay’ın dernek başkanlığı döneminde yapıldı. Hacı Mehmet Kalay, bu binaları yaptırırken nice zorluklara göğüs gerdiğine dair şu hatıra her şeyi anlatmaya yetiyor: 1980 ihtilal dönemi. Bu gibi hayır kurumlarına para toplamak yasak veya askerî makamlardan izin almak gerekiyor, bu da çok zor. Herkes gözetim altında. İnşaat yarım kalmış. Usta, işçi para istiyor ve dernek başkanı Hacı Kalay’ı sıkıştırıyorlar. Hacı Kalay, bu çaresizliğe daha fazla dayanamıyor ve inşaatın borçlarını ödemek için 13 dönümlük kendi tarlasını satıyor, hanımının bileziklerini bozduruyor ve borçları ödüyor.

KUL DARALMAYINCA HIZIR YETİŞMEZ

“Kul daralmayınca, Hızır yetişmezmiş.” derler ya, işte Allah, Hacı Kalay kuluna adeta bir Hızır gönderiyor. Hacı Kalay, bir gün iş yerinde “Bu inşaatın hali ne olacak?” diye kara kara düşünürken, kara çarşaflı bir bayan Hacı Kalay’ın iş yerine geliyor ve Hacı Kalay’ın kim olduğunu soruyor. Hacı Kalay, kendini tanıtıyor, bayanı dilenci zannediyor ve ona: “benim gibi bir köylü parçasından ne istiyorsun?” deyince, kadın Hacı Kalay’a:” Ben, sizden bir şey istemiyorum. Sizin okul yaptırdığınızı duydum, yardım etmek istiyorum.” diyor ve içerisinde para dolu olan keseyi Hacı Kalay’a takdim ediyor ve :”Bunun devamı gelecektir.” diyerek ayrılıyor. Tabii Hacı Kalay’ın yüzü gülüyor, kendini darda bırakmayan Allah’a hamd ediyor.

'KIRK YILDIR İMAM HATİPLİYİM AMA DİPLOMAM YOK'

Hacı Kalay ile hatırasını anlatan dostlarından birisi şunları söyledi: Elbistan İmam Hatip Lisesi Mezunları Derneği bir mezuniyet günü hazırlamışlar, K.Maraş İHL idarecilerini de davet etmişlerdi. Kahramanmaraş İmam Hatip Lisesi’nden birkaç arkadaşla beraber Hacı Mehmet Kalay amcayı da aldık ve Elbistan’a gittik. Yemekler yenildi, konuşmalar yapıldı, sıra tanışma faslına geldi. Mikrofonu alan kişi, İmam Hatip Lisesi’nden sonra ne okuduğunu, ne iş yaptığını söylüyor, böylece kendini tanıtıyordu. Sıra Hacı Mehmet amcaya geldi. O, kendini şöyle tanıttı:” 40 yıldır İmam Hatip’liyim; ama, hâlâ diplomam yok.” dedi, katılımcılardan büyük alkış aldı. K.Maraş’a geldiğimizde, Hacı Kalay’a,Kahramanmaraş İmam Hatip Lisesi’ne olan üstün gayretlerinden dolayı bir “onur belgesi” hazırladım, okul müdürü Mehmet Kişifli’ye imzalattıktan sonra çerçeveletip kendisine takdim ettik. Nur içinde yatsın. Mekanı cennet olsun….
Efendimiz s.a.v. buyurdularki;
" İnsanların en faydalısı, insanlara faydası olandır." Hedefinde Allah'ın Rıza'sı olan, gönül insanlarının inşa hareketi, Kudsi hareketlerdir. İmam ve Hatip gibi Kudsi bir hareketin, gerekliliğini his eden, göğsü şuur ve muhabbetle dolu olan, Hacı Mehmet Kalay'ın darül bekaya irtihalinden dolayı çok müteessiriz. Manşet Gazetesi olarak biz de; ailesine ve tüm İmam Hatip camiasına, baş sağlığı diler, yakınlarına Allahtan sabrı Cemil niyaz ederiz. Allah rahmet etsin.
Haber: Şenol Güneş
Editör: Mahmut Beyaz