Kızılay Kan Bağış Merkezi Müdürü Okan Erdoğan, Kahramanmaraş’ın kan bağışındaki gösterdiği sağduyuyu ve yapılan çalışmaları anlattı. Kentte vatandaşların Türk Kızılay’ını hiçbir zaman yalnız bırakmadığını ve her zaman büyük bir sorumlulukla sağduyu gösterdiğini ifade eden Erdoğan, Özel hastanelerde dâhil olmak üzere il genelindeki tüm hastanelerin ihtiyacını karşılayacak kadar kan stoklarının olduğuna vurgu yaptı. Kahramanmaraş’ın kan bağışında Türkiye’de iyi bir sıralamada yer aldığını belirten Erdoğan, vatandaşları kan bağışı noktalarına davet etti.

HEDEFLENEN SAYILARA ULAŞILDI

Kurtarılan hayatlar adına Kahramanmaraş halkına teşekkür eden Erdoğan, “Türk Kızılayı Kahramanmaraş Kan Bağışı Merkezi olarak 2018 yılını hedeflediğimiz sayıda tamamladık. Bu bağışlanan kanlar ile hastanelerimizde tedavi görmekte olan hastalarımızın kan ve kan ürünleri ihtiyaçlarının yüzde 99’una cevap verilmiştir. Bu başarı bize güvenerek gönüllü kan bağışlayarak hiçbir karşılık beklemeden hayat kurtarmak için öne çıkan hayırseverlerin başarısıdır. Hepsine kurtarılan hayatlar adına teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

“KAN BAĞIŞÇISI ORANLARINDA TÜRKİYE DE ÜST SEVİYELERDEYİZ”

Kan bağışçısı oranlarında Türkiye’de üst seviyelerde yer aldıklarına dikkat çeken Erdoğan, sözlerinin devamında şöyle konuştu: “Faaliyetlerimiz Kahramanmaraş il merkezinde Trabzon Bulvarında Bahçelievler Camii yanında bulunan Kan Alma Otobüsü, İl Özel İdare binası yanında bulunan Kan Alma Birimi, ayrıca Kamu ve Özel Kurumlarda planlanan sivil ekiplerde olmak üzere üç noktada hafta içi her gün olacak şekilde devam etmektedir. Her ayın ilk haftası Elbistan ve Afşin ilçelerimizde yine her ayın son haftasında ise Pazarcık, Göksun, Türkoğlu, Andırın ve Çağlayancerit ilçelerimizde mobil kan alma araçlarımız ile kan bağış organizasyonlarını gerçekleştirmekteyiz. İlimizde gerçekleştirdiğimiz faaliyetlerde düzenli kan bağışçısı oranlarında Türkiye de üst seviyelerde bulunmaktayız. Bu durum vatandaşımız ile kurduğumuz bağın güçlü olduğunu göstermektedir. Bu bağın oluşmasını sağlayan gönüllü kan bağışçılarımıza ve çalışanlarımıza çabalarından ve hassasiyetlerinden dolayı teşekkür ederim.”

AMACIMIZ İNSANLARA YARDIMCI OLMAK”

Türk Kızılayı olarak öncelikli amaçlarının insanlara yardımcı olmak olduğunu ifade eden Erdoğan, kan bağışı ile ilgili soruları olan kişilerin 168 numaralı çağrı merkezini arayarak sorularına yanıt bulabileceğini dile getirdi. Erdoğan, “Bu faaliyetlerin birincil amacı Kahramanmaraş İlinde bulunan Kamu ve Özel hastanelerimizde tedavi görmekte olan hastalarımızın kan ve kan ürünleri ihtiyaçlarını karşılayarak tedavi süreçlerine yardımcı olmaktır. Bu niyet ve amaç ile bize başvurmak isteyen ama çeşitli çekinceler ile bu büyük yardımlaşmadan uzak kalan vatandaşlarımız olabilmektedir. Kan bağışı ile alakalı çekinceleri veya soruları olan bağışçılarımız kan bağışı ile alakalı bilgilere
  web adresimizden, 168 çağrı merkezi hattımızdan veya kan bağış noktaları ve Kan Bağış Merkezimizi ziyaret ederek sorularını iletip bilgi alabilirler” ifadelerine yer verdi.

“TÜRKKÖK PROJESİ BAŞARILI BİR ŞEKİLDE DEVAM EDİYOR”

Sağlık Bakanlığı ve Türk Kızılayı arasında yapılan protokol ile başlayan TÜRKKÖK projesi’nin başarılı bir şekilde devam ettiğini kaydeden Erdoğan, son olarak sözlerine şunları ekledi: “2014 yılında Sağlık Bakanlığı ve Türk Kızılayı arasında yapılan protokol ile başlayan TÜRKKÖK projesi kapsamında Kök Hücre bağışı toplama faaliyetlerimiz de başarı ile devam etmektedir. Güney Batı Anadolu GVM verilerine bakıldığında; 13.08.2014 yılında aktif olarak başlayan bağışçı kazanım faaliyetleri neticesinde yaklaşık 382,000 bağışçıya ulaşılmıştır. 04.05.2016 tarihi itibari ile TÜRKÖK Kemik İliği Bankası’nın, Dünya Kemik İliği Bankası’na üyelik işlemleri tamamlanmış, yurt dışı hastalar için de eşleşme talepleri gelmeye başlamıştır. Bakanlık tarafından yapılan tarama – eşleşme çalışmaları sonucunda bölgemizde(Güney Batı GVM) 283 bağışçıdan kök hücre toplama işlemi gerçekleştirilerek, hastalara nakli tamamlanmıştır. İlimizde ise 2 bin 248 kök hücre bağışçımıza ulaşılmış ve 23 eşleşme sağlanmış durumdadır.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz