2018 yılında Akılcı İlaç Kullanımı konusunda Sağlık Bakanlığı’nın  "Antibiyotikte değil, sağlığınızda ısrarcı olun" sloganıyla yola çıktığını ve projenin startının Sağlık Bakanı Uzm. Dr. Ahmet Demircan tarafından verildiğini belirten İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Ali Nuri Öksüz Kahramanmaraş’ta da kampanyayla ilgili yoğun mesai harcadıklarını dile getirdi. Ayrıca Öksüz, İnsan sağlığının korunması noktasında antibiyotiklerin çok büyük katkısının olduğunu, antibiyotiklere karşı olmadıklarını ancak antibiyotiğin sadece ihtiyaç durumunda kullanılması gereken bir ilaç olduğunu vurguladı.

HER YIL 10 MİLYON İNSAN…”
Antibiyotiğin düzensiz kullanımının ilimizin ve ülkemizin olduğu kadar tüm dünyanın da sorunu olduğunu, dünyada antibiyotiklerin gereksiz ve yanlış kullanılmasından kaynaklanan küresel bir tehdit oluştuğuna dikkati çeken Öksüz, "Yapılan öngörülere göre 2050 yılında her yıl 10 milyon insanın antibiyotiğin yanlış kullanılması neticesinde gelişmiş dirençten dolayı hayatını kaybedeceği görülmektedir" ifadesini kullandı. Gereksiz antibiyotik kullanımının sağlık açısından hayati önem taşıdığına ve gereksiz reçetesiz kullanılan antibiyotiğin faydadan çok insan sağlığına zararı olduğuna dikkat çeken Öksüz “Antibiyotikte değil, sağlığınızda ısrarcı olun” kampanyası kapsamında Kahramanmaraş’ta yürütülen çalışmaları anlattı. Öksüz, “İlimizde Sağlık Bakanlığımız tarafından yürütülen Akılcı Antibiyotik Kampanyası kapsamında hazırlanan afişler tüm kamu-özel yataklı sağlık tesislerine, aile sağlığı merkezlerine, acil servislere ve eczanelere asılmış olup bastırılan broşürler ise tüm sağlık tesislerinde ve gezici sağlıklı yaşam araçlarında vatandaşlarımıza dağıtımı yapılmaktadır. Yine kampanya dâhilinde hazırlanan billboardlar şehrimizin kalabalık ve uygun noktalarında sergilenecek olup bunlara ek olarak eğitim/bilgilendirme toplantılarımız, sosyal medya faaliyetlerimiz gibi birçok etkinlik toplumsal duyarlılık oluşturulması adına İl Sağlık Müdürlüğümüz tarafından tüm hızıyla yürütülmektedir” diye konuştu.

ANTİBİYOTİKLER; ATEŞ DÜŞÜRMEZ, AĞRI DİNDİRMEZ”

Açıklamasında antibiyotikler olarak gruplandırılan ilaçlar hakkında da bilgiler veren Öksüz, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Unutmayalım ki antibiyotikler; ateş düşürmez, ağrı dindirmez, virüslere bağlı enfeksiyonları tedavi edemez. Yaygın ve yanlış kullanıldığında ise hızla direnç gelişen antibiyotik, esas etki beklediğimiz bakterilerin neden olduğu enfeksiyonların tedavisinde de etkisiz hale gelir. Hekim reçete etmedikçe antibiyotik kullanılmamalıdır. Hastaların, daha önceki bir hastalığında kullandığı antibiyotiğin, tekrar benzer hastalığa yakalansa bile hekime danışmadan kullanmaması gerektiği konusunda bilinçli olması gerekmektedir. Özellikle grip ya da nezle gibi virüslere bağlı solunum yolu enfeksiyonlarında antibiyotiklerin tedavide yeri olmadığını unutulmamalıdır. Hekim önerisi sonrası reçete ile alınan antibiyotiğe, enfeksiyonu en etkili biçimde tedavi etmek ve direncin ortaya çıkma riskini azaltmak için antibiyotikler doğru dozda, doğru şekilde ve reçeteye uygun zaman aralıklarında alınarak uygun biçimde kullanılmalıdır. Hasta kendisini iyi hissetse bile tedaviyi hekimin belirttiği süreden önce sonlandırmamalıdır. Aksi takdirde faydadan çok zarar getirecektir.”

Haber Merkezi

Editör: Mahmut Beyaz