Tarih boyunca hür ve bağımsız yaşamış Türk milleti, işgal ve esarete alışık olmayan asil ve büyük bir millettir. Bu nedenle tarihinde bu uğurda çok savaş yapmış birçok insanını şehit ve gazi vermiştir. Ülkemizde ‘Gazilik’ unvanı devlet tarafından verilir. En büyük Gazi, bu unvanı 19 Eylül 1921 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kararı ile alan vatanın kurtarıcısı ve kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’tür. 2002 senesinde çıkartılan yasa ile 19 Eylül günü Gaziler Günü olarak kabul edilmiştir. Gaziler Günü, her yıl büyük bir gurur ile 19 Eylül’de bütün yurtta törenlerle kutlanmakta ve milletimiz her daim onların yanında olduğunu göstermektedir. Her yıl 19 Eylül’de kutlanılan Gaziler Günü, bu yıl da Kahramanmaraş Valiliği tarafından hazırlanan törenlerle kutlanacak. Kahramanmaraş Valiliğince hazırlanan program tüm kamu kurum ve kuruluşlarına ait hizmet binası ve tesislerin bayraklarla donatılmasıyla başlayacak. 19 Eylül günü ise Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Kahramanmaraş Şubesi Başkanlığı ve Türkiye Muharip Gaziler Derneği Kahramanmaraş Şubesi Başkanlığı’nca oluşturulacak heyet Atatürk Anıtı’na çelenk sunacak. Çelenk sunma törenin ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunacak. Günün anlam ve önemine istinaden konuşmalar yapılacak.

İL KUTLAMA KOMİTESİ’NDEN YAPILAN AÇIKLAMA ŞU ŞEKİLDE;

“Gaziler Günü Programı aşağıdaki esaslara göre icra edilecektir. 19 Eylül 2018 Çarşamba günü tüm kamu kurum ve kuruluşlarına ait hizmet binası ve tesisler bayraklarla donatılacaktır. Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Kahramanmaraş Şubesi Başkanlığı ve Türkiye Muharip Gaziler Derneği Kahramanmaraş Şubesi Başkanlığı’nca oluşturulacak heyet 19 Eylül 2018 Çarşamba günü saat 09.30’da Valilik Makamı’nı ziyaret edecektir. Çelenk Sunma Töreni; Tören yeri Atatürk Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı önüdür. Ortaokul öğrencilerinden seçilecek bir öğrenci grubu ve program sunucusunun hazır bulundurulması İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nce sağlanacaktır. Garnizon Komutanlığı’nca hazırlanan afişlerin bilboardlara asılması Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından sağlanacaktır. 19 Eylül 2018 Çarşamba günü saat 09.45’te Büyükşehir Belediye Başkanlığı bandosu, tören kıtası ve törene katılacaklar tören alanındaki yerlerini almış olacaklardır.

Valilik Makamı, Garnizon Komutanlığı, Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Kahramanmaraş Şubesi Başkanlığı ve Türkiye Muharip Gaziler Derneği Kahramanmaraş Şubesi Başkanlığı’nca hazırlanan çelenkler saat 10.15’te Atatürk Meydanındaki Atatürk Anıtına sunularak 1 dakikalık saygı duruşunda bulunulacak, müteakiben İstiklal Marşı okunacaktır. Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Kahramanmaraş Şubesi Başkanlığı ve Türkiye Muharip Gaziler Derneği Kahramanmaraş Şubesi Başkanlığı’nca belirlenecek bir gazi tarafından günün anlam ve önemini belirten konuşmalar yapılacaktır. Konuşma metinlerinin ve konuşmacıların kimlik bilgilerinin 14 Eylül 2018 Cuma gününe kadar Valiliğimiz Özel Kalem Müdürlüğü’ne teslimi sağlanacaktır. Tören alanının tanzimi ile ses düzeninin kurulması Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nca sağlanacaktır. Ayrıca Kahramanmaraş Valiliği tarafından 19 Eylül 2018 Çarşamba günü saat 12.30’da gazilere öğle yemeği verilecektir. Tören alanındaki emniyet tedbirleri İl Emniyet Müdürlüğü’nce sağlanacaktır.”

ŞEHİTLİK VE DERNEKLER ZİYARET EDİLECEK

“İlimiz Valisi, beraberinde Garnizon Komutanı ve Büyükşehir Belediye Başkanı Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Kahramanmaraş Şubesi Başkanlığını ve Türkiye Muharip Gaziler Derneği Kahramanmaraş Şubesi Başkanlığını ziyaret edecektir.19:00-20:00 saatleri arasında yerel TV ve radyolarda Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Kahramanmaraş Şubesi Başkanlığı ve Türkiye Muharip Gaziler Derneği Kahramanmaraş Şubesi Başkanlığı’nca konuşma programları düzenlenecektir. Ayrıca yerel TV ve radyolarda Sütçü İmam Üniversitesi Rektörlüğü’nce de konuşma programı ifa edilecektir. Gaziler günü etkinliklerinde icra edilecek tüm programlarda ambulans ve yeteri kadar sağlık personelinin görevlendirilmesi İl Sağlık Müdürlüğü’nce sağlanacaktır”

(Haber: Aziz Çevlik)

Editör: Mahmut Beyaz