İkinci el motorlu kara taşıtı ticaretine ilişkin usul ve esasları yeniden düzenlendi ve kararlar Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre bundan sonra herkes ikinci araç satamayacak. İkinci el otomobil satacak kişilerin yetki belgesi alması gerekecek, bu belgenin geçerliliği ise beş yıl olacak. Bunun yanında ikinci el otomobil satış yerlerinin de bazı şartları taşıması gerekecek. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nca yapılan bu yeni düzenleme sonrası Kahramanmaraş’ta galerici esnafı, durumu Manşet Gazetesi’ne değerlendirdi. Galerici esnafı ile yaptığımız görüşmelerde düzenlemeden oldukça mutlu olduklarını ifade eden esnaflar, yasanın tam uygulanmaya başladığı zaman işlerin daha da düzeleceğinden ümit olduklarını kaydettiler. Ayrıca esnaflar, artık ikinci el alım-satım işlerini sadece bu işi asıl işi olarak yapan galerici esnafının yapabileceğinin altını çizdi.

YENİ DÜZENLEME GERÇEKTEN ÇOK İYİ OLDU”
Galericiler Sitesi Ozanlar Otomotiv İşletme Sahibi Adem Kar, şunları kaydetti: “İkinci el araç satışlarına getirilen bu yeni düzenleme gerçekten çok iyi oldu. Bu düzenlemeden önce önüne gelen herkes araç satıyordu. Kişinin vergi levhası, işyeri ruhsatı olmadığı halde ikinci el araç alıp satıyordu ve bu işten para kazanıyordu. Yine memuru işçisi ikinci el araç alıp satıyordu. Durum böyle de olunca biz galericilerin işi düşüyordu. Tabii bir de dolandırıcıları unutmamak lazım. Vatandaş internete ilan verilen bir aracı alıyordu. Aldığı araçtan sonrada dolandırılıyordu. Durum böyle olunca da insanların galericilere güveni kalmıyordu. İnşallah bu yeni düzenlemeyle birlikte bu sorunlar ortadan kalkar. Bu sorunlar ortadan kalkar ve önceki gibi herkes araç alım satımı yapamazsa bu işten asıl para kazanan yani galericilerin işleri açılır diye düşünüyorum. Ben bu sürecin iyi olmasını temenni ediyorum. Burada birçok galerici esnaflarımız var. Esnafımız sırf bu işi yapmak için işyeri açmış, kira ödüyor, vergi ödüyor. Ama dışarıdan adam vergi ödemiyor, bir şey yapmıyor gidip araç satıyor. Dolayısıyla bir nokta da bizim işimize mani oluyor. Galericiler sitesi güvenli bir yer. Halkımızın buradan gönül rahatlığıyla araç alabilir.”

HÂLİHAZIRDAKİ DÜZENDEN GALERİCİ ESNAFIMIZ ŞİKÂYETÇİYDİ”
Bir başka galerici esnafı Yahya Taşdemir, şöyle konuştu: “Devletin almış olduğu yeni karara göre yeni belgeler çıkarılacak. Herkes o belgeyi alamayacak ve dolayısıyla da yine herkes araç alım satımı yapamayacak. Şu anda hâlihazırdaki düzenden galerici esnafımız zaten şikâyetçiydi. Herkesten galerici olmaması gerekiyordu. Şu anki düzende simitçisi de, memuru da, işçisi de araç alım satımı yapıyor. Şimdi bu yasayla birlikte artık herkes bu işi yapamayacak. Dolayısıyla biz galerici esnafları olarak bundan sonraki süreçte işimizin daha da iyi olacağını düşünüyorum.”

HERKES GALERİCİLİK YAPIYOR”
Diğer bir galerici esnafı İbrahim Geyik ise, “Mevcut durumda biz galericiler olarak işlerimiz düşüyor. Çünkü herkes neredeyse galericilik yapıyor. Vatandaş galericiliği ek iş olarak görüp öyle yapıyor ve dolayısıyla bu da bu işi asıl yapan galericilerin işlerini ister istemez düşürüyor. Devletimizin bu konuya el atması şahsen beni çok sevindirdi. Bu yeni gelen düzenlemeyle birlikte artık herkes galericilik yapamayacak diye düşünüyorum. Çünkü belli bir kriterler getiriliyor. Belli başlı şartlar var. Bu işi yapmak isteyen kişilerin belge alma zorunluluğu var. Bundan sonraki süreçte işlerin yoluna gireceğini düşünüyorum” ifadelerine yer verdi.

Haber: Emre AKKIŞ

Editör: Mahmut Beyaz