Uzun kış sezonunda işleri neredeyse durma noktasına gelen ve pandemi işleri daha da durgunlaşan galerici esnafı, şu günlerde bayramın bereketinden faydalanıyor. Yaz aylarının yaşandığı şu günlerde tatil sezonunun da başlamasıyla hareketli günler geçiren galerici esnafı, ikinci elde fiyatların bir hayli yükseldiğini söyledi. Sıfır araçların fiyatlarında son dönemde yaşanan yükseliş de vatandaşların ikinci el otomobillere yönelmesinde etkili oluyor. Galericiler tatil dönemine girilmesi nedeniyle piyasaların hareketlendiğini söylerken en çok talebin 100-150 bin lira civarında satılan araçlara olduğunu söylüyor.

“ARAÇ TEMİNİ NOKTASINDA ZORLUK YAŞIYORUZ”
Konuyla ilgili konuşan Kahramanmaraş Oto Galericiler Sitesi Dernek Başkanı Turan Demirciler, şunları söyledi: “Kış boyu sakin geçti. Araçlarda fiyat olarak hafif durakladı. Hatta kısmi olarak ta geri çekti. Baharın gelişi ve yasakların kalkmasıyla birlikte ufak tefek bir hareketlenme var. Tabii insanların hep tatil dönemi olduğu için araç satışından ziyade hem ikinci elde hem de sıfırda talep var. Böyle olunca da uygun ve temiz araç bulmakta insanlar zorlanıyor. Bizim esnaflar olarak ikinci el temin sorunumuz var. Sıfır fiyatları çok aşırı yükseldi. Bugün binilebilir normal bir dizel aracın fiyatı 300-400 bin bandında. Yani neredeyse bir ev fiyatında. Dolayısıyla da hem ikinci elde zor bir ortam yaşıyoruz hem de sıfır otomobillerde yüksek bir piyasa var.

“TALEP NEDENİYLE FİYATLAR YÜZDE 3-5 ORANINDA YÜKSELDİ”
Bir aydır araç talepleri var. Buna bağlı olarak ta ikinci el piyasasında bir yükselme var. Yani yüzde 3-5 oranında bir fiyat artışı var. Bunun sebebi satan az talep ise fazla. Yaz sezonu insanlar tatiline gidecek dolayısıyla araca çok ihtiyaç olan bir dönemde insanlar aracını satmak istemiyor. Fiyatlar durur yâda düşer şeklinde bir şey öngöremiyoruz.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz