Geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kabine toplantısı sonrası açıkladığı ekonomik tedbirlerin ardından dolar, euro ve altın fiyatlarında sert düşüş yaşandı. Beklenilmeyen bu düşüşün ardından vatandaşın aklında ilk gelen soru, ‘dövizle birlikte artan pahalılık tekrar eski haline döner mi?’ olurken, bu bağlamda Ozanlar Otomotiv Yetkilisi Ahmet Kar, dolar kurundaki gerilemenin 2. el araç piyasasında karşılık bulduğunu söyledi. Son dönemde zammı bir türlü durdurulamayan 2. el araba fiyatlarında yüzde 20’ye varan düşüşler olduğunu ifade eden Ahmet Kar, ilerleyen günlerde ise fiyatların ne olacağıyla ilgili bir öngörüsünün olmadığını belirtti. Ayrıca Kar, dövizde yaşanan düşüşle birlikte gerçek oto galericilerin zarar ettiğini, stokçuluk yapan kişilerin ise kardan zarar ettiğini kaydetti.

“İNSANLAR ŞU ANDA KARARSIZ”

Kar, konuyla ilgili konuşmasında şunları söyledi: “Dövizde yaşanan sert düşüşlerle birlikte 2. el araba fiyatları da yaklaşık yüzde 20 düştü ve satışlarda zayıfladı. İlerleyen zamanlarda fiyatların ne olacağıyla ilgili bir öngörüm yok ama dolar şu an 11-12 civarında seyrediyor ve insanlar haliyle şu anda kararsız, bir anda diye araba almak istemiyor. Yılbaşından sonrayı bekliyor, sıfır arabaların gelmesini bekliyor. Onun için 2. el araba satışlarında yaklaşık yüzde 15’lik bir gerileme var.”

“BİZ STOKÇULUK YAPMADIK ZARAR GÖRENDE TEKRAR BİZ OLDUK”

Ahmet Kar, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Dövizde yaşanan düşüşle kendi yağında kavrulan galerici esnafları zarar etti. Bu işte stok yapan kişiler de kardan zararlı. Örneğin ben bundan 1,5 ay önce 310 bin TL’ye sattığım 2017 model araca stokçular döviz en üst seviyedeyken 650 bin TL diyordu. Döviz gerileyince adam bu rakamı 550 bin TL’ye çekti. Adamın zararı yok. Ama galerici esnafı olarak biz zararlıyız. Keşke bende stokçuluk yapsaydım da bu kadar zarar etmeseydim. Devletin bu konuda bizim arkamızda durması lazım. Biz stokçuluk yapmadık, yapamadık, yapmayacağız da. Zaten öyle bir imkanımızda yok ama zarar görende tekrar biz olduk. Devlete vergi ve işçi besle, iş yeri kirası öde ama yine de zararlı çık.”

Haber: Abdulsamet İspir

Editör: Mahmut Beyaz