İlk kez 2010 yılında Kahramanmaraş’ta kullanılmaya başlayan Mobesselirin sayaları arttı. 2010 yılında 30 noktada bulanan MOBESELLER, savunma bakanlığının yatırımı ile 88 noktaya çıktı. Plaka Tanıma sistemi (PTS) ile toplam 640 kamere 7 gün 24 saat şehri gözetliyor.

SÜREKLİ İZLİYORLAR

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), trafik kazalarını önlemenin yanı sıra oluşan kazalarda can kaybının oluşmaması için önümüzdeki günlerde trafik denetimlerini artıracak yeni bir uygulma başlatıyor. Bu kapsamda radar araçlarındaki benzin kısıtlaması kaldırılırken, trafik kazalarına karşı MOBESE’lerde 24 saat açık tutulacak. Son yıllarda artan kameralarla trafik akışını takip altına alan emniyet güçleri, yeni bir uygulama başlatıyor. Uygulama kapsamında öncelikli olarak hız nedeniyle oluşan kazaların önlenmesi amaçlanıyor. Hız denetimleriyle birlikte ağırlık verilecek bir diğer denetleme ise emniyet kemeri kullanımı olacak. Kazalardaki can kaybını önemli ölçüde azaltan emniyet kemeri kullanımı ihmallerinde sürücülere MOBESE’den de ceza yazılabilecek. Uygulamayla birlikte ülke genelinde trafiğin yoğun olduğu bölgelerde radar araç sayısı iki katına çıkarılacak. Araçlar, 24 saat esasına göre sabit ve seyir halinde hız denetimi yapmayı sürdürecek. Sürücülerin daha dikkatli araç kullanmaları için karayollarına asılan seyyar radar levhaları da kaldırılacak.

CEZALAR GELECEK

Yeni düzenlemeyle birlikte denetimlerin yüzde 50’si durdurularak, yüzde 50’si doğrudan plakaya ceza kesilerek yapılacak. 81 ilde kurulu olan Kent Güvenliği Yönetim Sistemi (KGYS) kameralarıyla trafik akışı gün boyunca takip edilecek. MOBESE kameraları üzerinden de sürücülere ceza uygulanabilecek. Emniyet kemeri takmayan ve ön koltuğa çocuk oturtan sürücülere ceza yazılarak adreslerine gönderilecek.

KAMYON VE OTOBÜSCÜLERE DE CEZA

Düzenlemeyle birlikte trafik akışını tehlikeye sokan kamyon ve otobüs şoförlerine yönelik oalrak önemli adımlar atılacak. Buna göre, söz konusu araçların Yol Kenarı Ortak Denetim İstasyonları'nda 24 saat denetim ve kontrolleri yapılacak. Uykusuz, alkollü veya ehliyetsiz olduğu belirlenen şoförler anında araçtan indirilerek yerine başka bir sürücünün geçmesi sağlanacak. Araçların hız limitlerini gösteren takograflar da uzman ekipler tarafından kontrol edilecek. Belirlenen hız limitinin üzerinde araç kullanan sürücülere ve araçlara yüksek oranda ceza kesilecek.

Haber: Emre Akkış/Mustafa Kılınç

Editör: Mahmut Beyaz