Türkiye’yi kökten parçalamak, bölmek isteyen şer odaklarına karşı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yanında olduğunu söyleyen MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye tabanından büyük destek geliyor. Muhafazakar yapısından asla ödün vermeyen Kahramanmaraş’ta, “Cumhur” ittifakına destek verirken MHP İl Başkanlığı, kısa bir süre önce yeni seçilen AK Parti İl Başkanı Ömer Oruç Bilal Debgici’yi ziyaret etti.

TARİHİ KARAR NASIL BAŞLAMIŞTI

AK kadroların yanında olan, MHP Genel Başkanı birleşme sinyalini 7 Şubat 2017 yılında verdi. 16 Nisan Halk oylaması için karşı bloğa tarihi bir ayar veren MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Buradan söylüyorum, bu vesileyle herkese açık açık duyuruyorum; eğer Doğu Perinçek ve hayırcı yoldaşlarıyla Recep Tayyip Erdoğan arasında bir tercih hakkımız olursa, kesinlikle ve istisnasız Sayın Erdoğan'ı tercih edeceğimizi herkes bilmeli ve kafasına sokmalıdır" dedi.

Bahçeli, "Anayasa değişikliğine evet diyoruz ya, sıkıntıları, açmazları, ağrı ve sancıları bundandır. Buradan söylüyorum, bu vesileyle herkese açık açık duyuruyorum; eğer Doğu Perinçek ve hayırcı yoldaşlarıyla Recep Tayyip Erdoğan arasında bir tercih hakkımız olursa, kesinlikle ve istisnasız Sayın Erdoğan'ı tercih edeceğimizi herkes bilmeli ve kafasına sokmalıdır. Bunlar çılgına dönüp kudursalar da; millet için evet, devlet için evet, Cumhuriyet için evet, Türklüğün bekası için evet diyeceğiz" ifadelerini kullandı.

CUMHUR İTTİFAKI İÇİN KOMİSYON KURULDU

AK Parti ve MHP arasında yapılacak seçim ittifakı ile ilgili Milli Mutabakat Komisyonu çalışmasını tamamlandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, grup toplantısınından ardından gazetecilere yaptığı açıklamada ittifakın adını açıklayarak, "Genel Başkanlar olarak bu konuda mutabık kaldık. İttifakın ismine 'Cumhur ittifakı' diyebiliriz." dedi.

Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: "İstismar düzenlemesinde şu anda mevcut yasalar içinde idam yok ve böyle bir değişikliğin yapılabilmesi için ana muhalefetin de buna destek vermesi gerekir. Zina ile ilgili düzenlemeyi de yapmak suretiyle tacizler, vesaireler, bunları aynı kapsam içerisinde değerlendirmemiz lazım."

İTTİFAK KOMİSYONUNDA HANGİ BAŞLIKLARDA MUTABAKAT SAĞLANDI?

Seçim sistemi değişmeyecek. Yüzde 10 seçim barajı korunacak. Oy pusulasında üstte ittifakın adı, altta partilerin logosu yer alacak. İttifaka katılan partilerin milletvekili listeleri ayrı ayrı olacak. Seçmenin verdiği oy ittifaka gidecek yani baraj sıkıntısı yaşanmayacak. Ama partiler kendi aldıkları oya göre illerde milletvekili çıkaracak. Sandıkta tek mühür kullanılacak.

Komisyon; ittifakın yanı sıra uyum yasaları için de çalıştı. Yerel seçimlerle ilgili yasal düzenlemeleri de konuştular.

SEÇİLME YAŞI 18'E DÜŞÜRÜLECEK. TEK ZARF, TEK SANDIK OLACAK.

"Onlar dün ciddi manada durduruldu"

Grup toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, bir gazetecinin "Suriye rejim güçlerinin Afrin'e ilerlediğine yönelik haberler var?" hatırlatması üzerine "Onlar dün ciddi manada durduruldu." karşılığını verdi. Erdoğan, "Girme çabaları vardı da mı durduruldu?" sorusunu yanıtlarken "Onların SANA televizyonunun yaptığı bir yayından hareketle böyle bir şey çıktı. Ondan sonra bu durduruldu." diye konuştu.

"Putin ile yaptığınız görüşmeden sonra mı durduruldu?" sorusuna Erdoğan, "Görüşmelerden sonra." cevabını verdi.

BEKA MESELESİ VARDIR

MHP Genel Başkanına tam destek veren illerin başında gelen MHP Kahramanmaraş İl Başkanı Ertuğrul Doğan, Türkiye’nin bekası için bu birlikteliği sonuna kadar desteklediklerini söyledi.

Ertuğrul Doğan şunları söyledi: “Ülkemiz yeni bir seçim sistemiyle ve yeni bir yönetim Cumhurbaşkanlığı hükümet edinme sistemimiz değişmiştir bu nedenle Milliyetçi Hareket Partisi ve AK Parti birlikte seçime Cumhur irtifakı adı altında karar almıştır. Bu durumdan gerek Türk milleti gerekse biz partililer memnunuz. Bu süreçte Ak Parti Kahramanmaraş il kongresi de geçtiğimiz hafta tamamlanmıştır. Yeni seçilen başkanımıza hayırlı uğurlu olsun diyoruz. Seçimlerde birlik ve beraberlik içerinde çalışacağız. Çünkü artık ülkemizin beka meselesi vardır. Artık makamlar değil, vatan sevdalıları ile birlikte gece gündüz çalışacağız. Bu seçimlerde ise zaferle çıkacağız. Özellikle Kahramanmaraş’ta Türkiye rekorunu Ak parti il başkanımızla omuz omuza vererek kıracağız”

DAHA İYİ OLACAK

AK Partinin tüm yapılanmasında yer alan önceki günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımı ile gerçekleşen 6’ıncı kongrede il Başkanı seçilen Ömer Oruç Bilal Debgici, “Cumhur” ittifakı için önemli açıklamalarda bulundu.

MİLLİ MUTABAKAT

Debgici: “Bugün Milliyetçi Hareket partisi Kahramanmaraş İl Başkanımız Ertuğrul Doğan Bey ve Yönetim Kurulu arkadaşlarımızı Teşkilat Mensuplarımız bizleri ziyarete geldiler. Öncelikle memnuniyetimizi ifade etmek istiyorum. Bu nazik ziyaretlerinden dolayı kendilerine teşekkür ediyorum. Tabi ülkemiz şuan sınır ötesi operasyonlara odaklanmış durumda. Bununla birlikte meclis gündemine gelen Milli mutabakat ve bununla ilgili çalışmalar devam ediyor” dedi.

KAHRAMANMARAŞ ADINI İLK SIRAYA YAZDIRACAK

Her seçimde yüzde 80 ila 95 arasında oy veren Kahramanmaraş’ın bu seçimde Türkiye birincisi olacağına değinen Debgici şunları dile getirdi: “Önümüzdeki süreçte az çok kamuoyunda belli olan şekiller var fakat nihai netice yakın zamanda alınacak ve bizde çalışmalarımızı herkes kendi partisinin tüzüğüne ve yönetmenliğine teşkilatlanma yapısına göre yapmasına karşın birlikte oy toplama neticesinde hep beraber bir neticeye varacağız. Kahramanmaraş bu sefer Türkiye’de ilk sıraya adını yazdıracak ve çok yüksek oy oranıyla bunu sağlayacak. Tabi Kahramanmaraş her zaman devletine, milletine, bayrağına en üst düzeyde destek vermiştir. Bunu daha büyük bir şekilde başaracağımız inancındayım.

2019 seçimleri her iki parti ve bu milli mutabakat metnine beraber katılacak olan diğer siyasi partilerimizle birlikte daha iyi geçecek ve Cumhurbaşkanlığı hükümet sitemine hem milletvekilliği hem Cumhurbaşkanlığı seçiminde de Türkiye’nin atılımlarını daha iyi şekilde yapmasını sağlayacaktır.

ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE ŞEKİLLENECEK

Tabiki burada her partinin alacağı oy oranlarının şekilleri zamanla görüşülecek sonuçta Milletvekilleri de seçilecek baraj noktasındaki durumlar kamuoyunda tartışılıyor bunlar gündeme geliyor. Fakat Türkiye sevdası, millet sevdası, din sevdası, mazlumlara yardımcı olma sevdası hepimizin ortak noktası. Bu vesileyle sınır ötesinde ve yurt içinde terörle mücadele eden milletimizin bekası için ve mazlumların umudu için koşuşturan tüm askerlerimizi, polisimizi, korucularımızı Allah muhafaza eylesin. Şehitlerimize Allah’tan rahmet, gazilerimize şifalar diliyoruz.Türkiye 2019’da daha güzel günlere çıkacak. Büyük bir birlik ve beraberlik içerinde buna vesile olan tüm kardeşlerimize canı gönülden tebrik ediyorum”

CUMHUR NE DEMEK? CUMHUR NEDİR?

Cumhur, Arapça kökenli bir kelimedir. Bir yerde toplanmış olan halk topluluğu anlamı taşımaktadır. Cumhuriyet kelimesi de aynı kökten gelmektedir. Cumhur, halk, topluluk anlamına gelen bir kelimedir. Eş anlamlısı olarak kullanılan deyim ise cümbür cemaattir.

1.Halk

2. Topluluk

3. Topluluk, kalabalık, halk.

4. Halk topluluğu. Hey'et, takım. Aynı kararı veya hükmü kabul edenler.

İTTİFAK NE DEMEK? İTTİFAK NEDİR?

1.Devletlerin, çıkarlarını korumak amacıyla bir araya gelmeleri. Anlaşma, uyuşma, bağlaşma.

2. Uyuşma, birlikte hareket etmek üzere anlaşma, sözleşme.

3. Birlikte hareket etmek üzere anlaşmak, bağlaşma, birleşme, birlik, oy birliği

Haber: Mustafa Kılınç

Editör: Mahmut Beyaz