Kadınların uzun uğraşlar sonucu yaptıkları iğne oyaları, yazmalar ve beyaz tülbentler Avrupa’dan gelen turistlere ve kahramanmaraş halkına en çok satın alınan ürünler arasında yer alıyor. El emeği göz nuru ürünleri yaptırarak bir çok bayanın kendi ayakları üzerinde durmasını sağlayan Ağcan, hedefinin Kahramanmaraş’ı Avrupaya tanıtmak olduğunu söyledi.

60 KİŞİYE İŞ İMKANI SAĞLIYORUZ”

15 TL’den başlayıp 400 TL’ye kadar değişen fiyatlarla iğne oyası ve beyaz tülbent satan Fatih Ağcan, “10 yıldır el emeği göz nuru olan ürünlerin satışıyla uğraşıyorıum. Eşim ise evde bu işlerle uğraşıyordu. Başkalarına da bu işi yaptırıyordu. Hem kendi para kazanırken hem de başkalarının para kazanmasına vesile oluyordu.Biz bunu biraz daha geliştirmek için kendi iş yerimizi açtık.Önce bu işi pazarlarda satış yaparak ekmek paramızı kazanıyorduk.Çevre edindik bu süreçte.Daha sonraları özel siparişler almaya başlandık.Şuan ise bu iş sayesinde 60 kişiye iş imkanı sağlıyoruz.Kendi evlerinde el emeği göz nuru işleri yaparak paralarını kazanıyorlar.Biz buradan mahzemesini,boncugunu veriyoruz kendileri evde bu işlevi yapıyorlar ve sipariş üzerine teslim ediyoruz” şeklinde konuştu.

ÜRÜNLERDEN ŞEHIR DIŞINA VE YURT DIŞINA GÖNDERIYORUZ”

Ağcan, “Evde yapılan el emeği göz nuru ürünlerle amacımız burada Kahramanmaraş’ı tanıtmak.Tarihi kapalı çarşının içindeki iş yerimiz artık insanların ugrak yeri haline geldi.Ve buraya her hürlü insan geliyor.Buradaki ürünlerden şehir dışına ve yurt dışına gönderiyoruz.Doğuda çok fazla müşterimiz var.Özellikle yazma çeşitlerimiz oraya gidiyor.Beyaz tülbetlerimize fazla yogunluk var.Avrupadan buraya gelip bu ürünlerden fazlasıyla alan müşterilerimiz var.Onlar buraya uğramadan kesinlikle gitmez.Buraya geldiklerinde kendileri alıyorlar gelemedikleri zaman ise biz gönderiyoruz.Ürünlerin ise fiyatları değişiyor. Ürün fiyatlarımız 15 TL’den başlayıp 400 liraya kadar başörtülerimiz var. daha doğrusu işin ağırlığına göre değişiyor. Yapılan emeğe görede fiyatları var.Buradaki ürünlerin geneli iğne oyası ağırlıklı. Yazma, beyaz tülbent, mevlüt örtüsü gibi ürünler bulunuyor. Ve bunların üzerinde her çeşitini yaptırıyoruz. El iş olarak değişik yüzlerce model var” dedi.

DÜĞÜNLERIN VAZGEÇILMEZİ BOHÇALARIMIZ”

Oradaki ürünlerin el emeği göz nuru olduğunu söyleyen Ağcan,“Bu işlemeler kahramanmaraş halkının çeyizisinde olmazsa olmazıdır. Anneler ya oturup illa kendileri işleyecek ya da gelip bizden hazır alacak.Kahramanmaraş’ta bunlara bohça derler, dürü derler. Bunların içine bunlardan koymazsanız olmaz. Düğünlerin vazgeçilmezidir bohçalarımız” ifadesini kullandı.

ÜRÜNLERİ BURADA SERGİLEME İMKANI BULUYORLAR”

Evlerde iş imkanı sağladığımız bayanlar kendi ayakları üzerinde durduklaruı için çok mutlular.Kendi paralarını kazanarak istediklerini aldıklarını ve kendi yaptıkaları el emeği göz nuru ürünleri burada segileme imkanı buldukları için bizlere teşekkür ediyorlar.Hatta bayanlarımızdan bir tanesi buarada kazandığı parayla eskiyen bulaşık makinasını yenilediğini söylemişti.Hem onlar burada ürünleri gösterme imkanı buluyorlar hem de ev geçiminde yardımcı oluyorlar. Onlar mutlu oldukca bizlerde çok mutlu oluyoruz. Evde bu ürünleri hazırlayan bayanlar işlerini severek yapıyorlar”şeklinde konuştu.

KAHRAMANMARAŞ GERCEKTEN HAK ETTIĞI DEĞERE ARTIK KAVUŞMALI”

Ağcan, “Bizler bu işi severek yapıyoruz ve ve bu yapılan ürünleri daha çok tanıtmak için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz.El emeğim göz nuru olan ürünlere kahramanmaraş halkının ilgisi oldukça yoğun. Bu ilgi ve alaka bizleri çok mutlu ediyor.Ürünlerimiz öyle kolay yapılacak yada basit ürünler değil.Bir çok ürün 15 gün veya 1 ay süren modeler.Ben buradan ekmek yiyorum az yada çok. Fakat benim amacım bu ürünlerle beraber kahramanmaraş’ı Avrupaya tanıtmak. Bu ürünlerin tanıtılması lazım. Bu konuda çok eksiğiz. El emeği göz nuru olan ürünler tanıtılmalıdır ki buradaki insanlar daha çok üretmeli ve Kahramanmaraş gercekten hak ettiği değere artık kavuşmalı.Kahramanmaraştaki bu tür güzellikleri insanların bilmesi lazım. Bir çok kişiye bu ürünler ulaşmalı” dedi.

Haber: Fazilet Çomruk

Aziz Çevlik

Editör: Mahmut Beyaz