Her yılın 4 Ekim günü, dünyayı paylaştığımız dostlarımız olan hayvanların, Dünya Hayvanları Koruma Günü olarak kutlanıyor. Hayvan dostları ilk kez İngiltere’de 1822 yılında; hayvanları korumak, insanların hayvanlara iyi davranmalarını, daha iyi koşullarda beslenme ve korunmalarını sağlamak amacıyla Hayvanları Koruma Birliği’ni kurdular ve ardından ilerleyen tarihlerde 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü olarak kutlanmaya başlandı. 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü kapsamında tüm dünyada ve Türkiye’de olduğu gibi Kahramanmaraş’ta da çeşitli STK’lar ve resmi kurumlar aracılığıyla çeşitli organizasyonlar düzenlendi. Bu kapsamda Kahramanmaraş Barosu Hayvan Hakları ve Çevre Komisyonu da yaptığı basın açıklamasıyla hayvan haklarına dikkat çekerek, önemli bir farkındalığa imza attı. Kahramanmaraş Baro Binası’nda düzenlenen basın açıklamasını Kahramanmaraş Barosu Hayvan Hakları ve Çevre Komisyonu adına Avukat Ali Ünlü yaptı. Ünlü yaptığı basın açıklamasında hayvanlara karşı işlenen suçların Türk Ceza Kanunu’nda yer almasını istediklerini söyledi. 
Ünlü’nün yaptığı açıklama şu şekilde; 

“HAYVANLARA KARŞI İŞLENEN SUÇLARIN HALA...”
“4 Ekim tarihi Dünya Hayvanları Koruma Federasyonu tarafından Hayvanları Koruma Günü olarak ilan edilmiştir. Bugün bizler için en önemli ve anlamlı günlerden bir tanesidir. Kahramanmaraş Baro Başkanlığı olarak bugünün vesilesi ile sizlere seslenmek isteriz. Hayvan hakları savunucuları her gün olduğu gibi bugünde içimiz buruk olarak buradayız. Çünkü hayvanların yaşama ve var olma hakları toplumun birçok kesimi tarafından tanınmamaktadır.  Hayvanlar can taşıyan birer varlık olmalarına rağmen adeta birer mal gibi anımsatılmakta hayvanat bahçelerine tutsak edilmekte, faytonlar da acımasızca çalıştırılmakta, dağlarda denizlerde ve göllerde acımasızca katledilmektedir. Şehir hayatının en vazgeçilmez sorunlarından biri olan sokak hayvanları da açlık ve susuzluk gibi sorunlarla boğuşmaya çalışırken bir yandan da boğulma, dövülme, kovulma, tecavüze maruz kalma hatta cinayete kurban olmaktalar. İnsanın insana uyguladığı her şiddet olayının yargı önünde bir cezası, tanımı varken hayvanlara karşı işlenen suçların hala kabahat kapsamın da ele alınması, en iyi ihtimal ile para cezasına çarptırılması yani kişinin işlediği suçun yanına kalması, en başta hayvanların yaşama ve var olma haklarının devlet nazarında tanınmadığı, vatandaş tarafından da ne de olsa hayvan anlayışının hüküm sürdüğü anlamına gelmektedir.

“HAYVANLARA YAPILAN EZİYETLER GÖSTERMELİK BİR GÜNE SIĞDIRILMAMALI”
Bizler büyüklerimizin ve bütün siyasi parti lider ve önde gelenlerinin seçim öncesi verdikleri sözleri tutmalarını ve hayvanlara karşı işlenen suçlara ceza verilip türk ceza kanunda yer almasını, adli bir ceza sayılmasını istiyoruz. Ve diyoruz ki tür ayırmadan tüm hayvanlara karşı işlenen suçların cezaları ceza kanununda yer almalı hapis cezası uygulanmalı ve bu ceza caydırıcılığı olması için hiçbir şekilde para cezasına çevrilmemelidir. 365 gün boyunca hayvanlara yapılan işkencelere son vermeye çalışan bizler. Bunca eziyeti göstermelik bi güne sığdırmaya çalışan tüm kişi ve kurumlara hayır diyerek, kalbinde vicdan taşıyan herkesi en azından var olan yasalara uymaya davet ediyoruz. Bugünün temel amacı evrende insanlardan başka canlılar olduğunu anlamak, onların yaşam alanlarına müdahale etmemek, saygı duymaktır. Evde beslenen hayvanlara iyi davranmak, duyarlı olmak, koruyup kollamak konusunda farkındalık yaratmaktır. Hayvanlara zarar vermeyelim, unutmayalım ki doğanın dengesini onlar sağlıyor. Baromuz kapsamında faaliyet gösteren çevre hayvan hakları komisyonu olarak mutlu doğa mutlu hayvan düşüncesiyle yola çıktık. Ve hayvanları korumak için gerek yasal zeminde gerek saha elimizden geleni yapmayı gayemiz olarak benimsedik. Kahramanmaraş barosu olarak bu konularla ilgili ve takipçisi olduğumuzu, bu sessiz canlara ses olmaya devam edeceğimizi bildiririz. Dünya hayvan hakları koruma gününüz kutlu olsun.”
Basın açıklamasının ardından hayvan maması dağıtıldı. 


(Haber: Tuğçe Kayar)

Editör: Mahmut Beyaz