Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü münasebetiyle kentte görev yapan basın mensuplarıyla bir araya geldi. Belediye Meclis Salonu’nda gerçekleşen buluşmada Başkan Güngör, gazetecilere 2019’dan 2021’e Kahramanmaraş sunumu gerçekleştirdi. Yapılan projeleri tek tek aktaran Başkan Güngör, “Biz göreve geldiğimizde mali yapımızı disipline ederek, ağırlıkla dağınık yerleşim alanlarına sahip olan Kahramanmaraş’ımızda öncelik olarak belirlediğimiz yol ve su ihtiyacını süratle karşılamaya çalıştık. Öte yandan ise kalkınma projelerimizle de şehrimize katma değer sağladık” diye konuştu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör’ün ‘2019’dan 2021’e Kahramanmaraş’ sunumundan satır başları şu şekilde;

“KAPALI ÇARŞI’MIZDA CEPHEMİZİ SİLUETE YAKIŞIR BİR HALE GETİRDİK”

Hamdolsun, Tarihi Kale’mizi restore ettik ve kurtuluşumuzun 100’üncü yılında burada yeniden Cuma Namazı kılmak nasip oldu. Burada bütüncül bir çalışma gerçekleştiriyoruz. Acemli Camii ve Kale arasındaki tarihi alanda dönüşüme başladık. Burada otopark sorunu vardı, bunu da çözmüş olacağız. Tarihi adamızda, en mahrem bölgemizde uzun soluklu yatırımlar için tüm süreçleri en ince detayına kadar düşünüyoruz. Elbette bu çalışmalar Ulu Camii ve Kapalı Çarşı’mızı da kapsıyor. Kapalı Çarşı’mızda da hamdolsun cephemizi siluete yakışır bir hale getirdik. Kurtuluş destanı yazdığımız bu alanda bir Bayrak Yolu da hayata geçirmiş olacağız.

ŞEHİR MEYDANI PROJESİ

Şehrimizin en merkezi alanında bulunan ve Özel İdare İş Merkezi ile Valiliği de kapsayan 40 dönümlük alan bu şehre yakışır şekilde düzenlenecek. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’mızın da tüm adanın dönüşümü yönünde kanaat bildirdiği bu proje, Kahramanmaraş’ımıza çok ciddi bir marka değeri yaratacak. Bu proje diğer binaların dönüşümü noktasında domino etkisi de oluşturur. Özel İdare İş Merkezi, fonksiyonel olmaması, kent estetiğini bozması sebebiyle burayı yıkıyoruz. Dönüşümü için çok ciddi bir maliyet gerekiyordu, şimdi yaptığımız çalışmayla 6,6 Milyon TL ek bir bütçe sağladık. Projemizde 1.500 araçlık bir otopark, yeni cazibe alanları, ticaret merkezleri, geleneksel el sanatlarımızın bulunacağı yeni alanlar yer alacak.

SARAYALTI BAĞLANTI YOLU PROJESİNDE KAMULAŞTIRMA YÜZDE 70’E YAKLAŞTI

Trabzon Caddesi’nde ve şehir merkezindeki trafik yükünü azaltmak için Sarayaltı Bağlantı Yolu projemizde de kamulaştırma oranı yüzde 70’e yaklaştı. Burada köprümüzün ihalesini yapıyoruz, tarihi köprüyü de muhafaza ederek yayalaştırıyoruz. Yine aynı bölgede üç tarihi konağımız var. Bu konaklarımızın da kuruldan onayını aldık, projesi hazır. Buraların da restorasyonunu yapıyoruz. Kahramanmaraş’ımızın en sembol mekanlarından birisi olacak. Yeme içme mekanları, konaklama alanları ile birlikte bu alan cazibe merkezi haline gelecek. Şehir böyle büyür, böyle gelişir.

TEKKE KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ

Toplamda 3 bin konutluk Tekke Kentsel Dönüşümü süreci devam ediyor. İlk etapta bin konutluk proje kapsamında, rezerv alanlarımızda Saçaklızade ve Kurtlar’da sosyal donatıları olan nitelikli konutlar, Mart ayında teslim edilmeye başlanacak. Yaklaşık 195 konutu tamamlayarak, hak sahiplerine teslim ettik. Yerinde dönüşümlerle ilgili de bakanlığımızla yaptığımız görüşmelerle burada yatay düzlemde yeşil ağırlıklı, sosyal donatıların olduğu konutlar kazandırmak konusunda projemizi netleştiriyoruz. Nerede anlaşılmışsa burada konutları süratle yapmış olacağız.

GÜNEY ÇEVRE YOLU ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

Kuzey Çevre Yolu’nun yapılmayan kısımlarının yapılması, yapılmış kısımlarının da iyileştirilmesi noktasında Cumhurbaşkanımız şehrimize teşrif ettiğinde görüştük. Sağ olsunlar buranın da Karayolları’na devri noktasında talimat verdiler. Oraya da kısa süre içinde başlanacak. Güney Çevre Yolu için de çalışmalarımız sürüyor. İmran Kılıç Köprüsü ve Bağlantı Yolu da hızla devam ediyor, burada 4 kilometrelik yeni bir bağlantı yolumuz inşa ediliyor. 75 Milyon TL’lik bu yatırım da ulaşımımız için son derece önemli. Adana Yolu’na transit geçişler için 55 metre genişliğinde yeni bir bulvar inşa ediyoruz, bunun ikinci etabı da havalimanı kavşağına uzanacak. Tevfik Kadıoğlu Bulvarı ve Altgeçit Projesi’ni de inşallah 2022 yılında bitirmiş olacağız.

PRESTİJ CADDE PROJESİ GELİYOR

Binevler’de Üngüt’e kadar uzanan caddemiz bizim Prestij Caddemiz olacak. Burada altyapıyı baştan sona yenileyeceğiz. Bu alanda yeni bisiklet yolları, yürüyüş yolları kazandıracağız. Ayrıca yapacağımız bu proje raylı sisteme uygun olacak. Yapacağımız proje Onikişubat ilçemizin marka değerini artıracak, Kahramanmaraş’ımıza çok yakışacak.

TERMİNAL VE STADYUM PROJELERİ

Şehirlerarası Otobüs Terminali’mizde ciddi bir modernizasyon çalışması gerçekleştirdik. İnşallah burayı da bir ay içinde hizmete açmış olacağız. Şehir merkezimizdeki bir diğer yatırımımız ise Stadyum olacak. Gençlik ve Spor Bakanlığı’mızın 100 Milyon TL ilave destekleriyle, içinde tam olimpik yüzme havuzunun da yer alacağı 120 dönümlük alan üzerinde birçok spor dalına uygun bir spor kompleksi kazandırıyoruz.

SOSYAL BELEDİYECİLİK ÇALIŞMALARI İÇİN AYRILAN BÜTÇE 30 MİLYON TL’YE ULAŞTI

2019 – 2020 yılları arasında 300 Milyon TL’lik yatırım hayata geçirilirken, Büyükşehir Belediyesi 2021 yılı için 600 Milyon TL olarak öngördüğü yatırım bütçesini 700 Milyon TL’ye çıkarttı. Geride kalan 3 yılda yatırımlardaki en önemli kalemlerden ulaşım hizmet ağının iyileştirilmesi için asfaltlanan yol uzunluğu bin 440 kilometreyi aştı. Yine ulaşım yatırımları kapsamında kentte; 182 bin ton yama, 902 bin metrekare parke çalışması gerçekleştirilirken, 30 adet köprü, menfez ve sanat yapısı inşa edildi, 535 kilometrelik yeni yol açımı ve genişletme çalışması yapıldı. 43 Milyon TL’lik yatırımla ilçelere millet bahçesi, park ve meydanlar kazandırıldı. 115 Milyon TL’lik yatırımla ise yeni sosyal tesisler inşa edildi. 13 Milyon TL’lik yatırım gerçekleştirilen restorasyon çalışmalarının yanı sıra sosyal belediyecilik çalışmaları için ayrılan bütçe 30 Milyon TL’ye ulaştı.

SARAYALTI YOLU İÇİN YENİ KÖPRÜ İHALESİNE ÇIKILIYOR

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, Sarayaltı Yolu’ndaki yıkım çalışmalarının yanı sıra yeni köprünün de ihalesine çıkıyor. 2022 yılında başlanılması hedeflenen yeni köprü ile yıkımı gerçekleştirilen alanlarda düzenlemeler yapılacak. Tarihi köprünün muhafaza edilmesi, trafik akışına alternatif oluşturulması ve kent estetiğinin korunmasını sağlayacak proje, 2022 yılında vatandaşların hizmetine sunulacak. Tarihi Maraş Kalesi çevresinde de dönüşüm çalışmaları sürüyor. Acemli Cami ile Kale arasında hayata geçirilmesi planlanan yatırımla, yöresel ürünlerin satışı yapılabilecek çarşı, seyir alanı ve butik bir otel kazandırılması hedefleniyor.

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz