Kış ayının kendini yavaşça göstermeye başladığı şu dönemlerde insanların ısınmak için kullandığı sobalar yavaş yavaş satılmaya başladı. Özellikle doğalgazın ulaşmadığı kırsal bölgelerde ve bağ evlerinde yaşayan insanların tercih ettiği sobalar, her ne kadar günümüzde ısınma aracı olarak kullanılmaya devam etsede her yıl satışında düşüş yaşanıyor. Bu kapsamda 2021 yılı soba sezonunun açıldığını ifade eden soba satıcılarından İbrahim Asilkan, bu yıl soba fiyatlarının yüzde 30 arttığını belirtti. Soba fiyatlarının 150 liradan başlayıp 2 bin 700 liraya kadar çıktığını da söyleyen Asilkan, soba alırken dikkat edilmesi gerekenleri okurlarımızla paylaştı.

“ÇEŞİT ÇEŞİT SOBALARIMIZLA MÜŞTERİLERİMİZE HİZMET VERMEYE BAŞLADIK”

Kahramanmaraş Kanlıdere caddesinde soba satıcısı İbrahim Asilkan, havaların soğumasıyla soba satış sezonunun açıldığını anlatarak, “Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden sobalarımızı tedarik ettik ve şu anda satmaya başladık. Kış sebebiyle bütün kırsalda merkezde, bağ evlerinde olan arkadaşlarımızı soba alması için Kanlıdere pazarına bekliyoruz. Kış denince akla ilk önce ev sıcaklığı gelir. Bu nedenle sobalar gündeme gelir. Sonbahar ayının gelmesiyle sobaların hepsini müşterilerimize sergilemeye başladık. Çeşit çeşit sobalarımızla müşterilerimize hizmet vermeye başladık. Soba ihtiyacı olan tüm Kahramanmaraşlı hemşerilerimizi Kanlıdere Pazarı’na bekliyorum” dedi.

“KOVALI SOBALAR DAHA ÇOK TERCİH EDİLİYOR”

Önceki kışlar daha sert geçtiği için demir döküm dediğimiz sobadan satıyorduk ama şu anda soğuklar eskiye nazaran daha hafif geçtiği için kovalı sobalar daha çok tercih ediliyor. Bu nedenle bizde Kahramanmaraş merkezde yaşayan vatandaşlarımıza kovalı soba almalarını tavsiye ediyoruz. Eğer vatandaş kovalı soba alırsa hem odundan hem de kömürü daha az kullanacaklardır. Kırsal mahallelerde yaşayan vatandaşlarımıza yaşadıkları bölge genellikle merkeze göre daha soğuk olduğu için demir döküm sobalarını tavsiye ediyoruz. Çünkü çok soğuk havalar için uygun olan demir döküm sobadır. Türkiye’de her şeyin fiyatı arttı ama soba fiyatları müşterilerin dediği gibi yüzde 100 artmadı. Yüzde 30’luk gibi yüzde 20’lik gibi bir pahalılık var. Şu anda kovalı sobayı 150 lira ile 2 bin 700 lira arasında satıyoruz. Demir döküm sobaların fiyatları 300 liradan başlayıp bin liraya kadar elimizde mevcut.

“SOBALAR ÇOK PAHALI”

Soba alan bir müşteri Ali Özmen ise soba fiyatlarındaki artışa dikkat çekerek şunları söyledi: “Kış geldi soba ihtiyacımız ortaya çıktı. Isınmamız için almak zorundayız. Soba satıcısıyla anlaştık sobamızı bin 300 liraya aldık. Sobalar her yıl pahalanıyor. Ben sobayı mecburiyetten aldım yoksa almazdım. Önceden 500-600 liraya aldığımız sobaya bin 500 lira diyen de var bin 800 diyen de var. Sobalar çok pahalı. Odun ve kömür fiyatları da pahalandı. Köyde oturduğumuz için bulabilirsek bağdan, bahçeden erik, elma ağaçlarının kuruyanlarını yakmaya çalışıyoruz.

Haber: Abdulsamet İspir

Editör: Mahmut Beyaz