Kahramanmaraş’ta 2017-2018 hasat mevsimi başladı. Çiftçiler ektiği ürünlerin hasadını toplamak için işbaşına geçti. Ekimi kış mevsiminde yapılan ürünler hasat mevsiminin başlamasıyla birlikte söküm işlemleri için çiftçiler harekete geçti. Dulkadiroğlu Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya, oda olarak hasat zamanında arazide ürünlerini hasat eden çiftçilerin makinelerini kontrol ettiklerini söyledi. Bu yıl Kahramanmaraş’ta yağışların bol ve zamanında yağmasından dolayı rekoltenin yüksek, ürünlerin ise kaliteli olduğunu ifade eden Çetinkaya, geçen yıl 350 bin ton civarında alınan üründen bu yıl 550 bin ton beklediklerini kaydetti. Toprak mahsulleri ofisi tarafından henüz herhangi bir fiyat açıklamasının olmadığını belirten Çetinkaya, “Bu yıl Toprak Mahsulleri Ofisi ile görüşmemizde şu an için alım fiyatını açıklamıyorlar. Sadece Toprak Mahsulleri Ofisi emanet alım yapacak. Fiyatın açıklanması halinde emanet alım yapılan ürünlerin parasını o şekilde ödeyecek veya da çiftçilerimizden fiyatı beğenmeyen olursa yüzde 5 gibi cüzi bir komisyon ödeyerek, ürününü tekrar alıp dışarıda serbest piyasada satacak” dedi.

ÇİFTÇİMİZ RAHAT VE MEMNUN”
Çiftçilerin bu yıl için hasattan memnun olduğunu dile getiren Çetinkaya, sözlerinin devamında şunları söyledi: “Kahramanmaraş’ta 2017-2018 hasat dönemine başladık. Geçtiğimiz birkaç günde susuz olan arazilerimizde, arpalarda biçer-döverlerimiz çalışıyor. Bizde arazide birçok çiftçimizi ziyaret edip, bilgiler alıyoruz. Kahramanmaraş’ta kış aylarında yağışımızın bol olması, tam vaktinde yağması buğday üreticimizi son derce memnun ettiğini görüyoruz. 2017-2018 üretim sezonunda geçtiğimiz yıllara nazaran özellikle buğdayda yüzde 20 civarında bir artış var. Ama hasat tam anlamıyla son bulmuş değil. Buğday ve arpada verim ve rekolte son derece iyi durumda. Bunun yanı sıra yağışların zamanında olması buğdaydaki kalitenin proteini yükseltti. Proteinin yüksek olması da çiftçimiz adına güzel bir gelişme.”

GEÇTİĞİMİZ YILLARDA SIKINTI YAŞADIK”
Kahramanmaraş’ta kuraklık nedeniyle 2014,2015 ve 2016 yıllarında sıkıntı yaşadıklarını anlatan Çetinkaya, bu yıl yağışların iyi ve zamanında olması çiftçilerin yüzünü güldürdüğünü belirtti. Çetinkaya, “Kartalkaya barajı Kahramanmaraş’ın en büyük sıkıntılarından biri. Aslında bu sıkıntı 2014 yılından bu yana yaşanmaktaydı. 2015,2016.2017 yılına geldiğimizde orada sıkıntılı bir süreç geçirdik. Bu süre zarfında Gaziantep ve bakanlıkla görüşmelerimizde Gaziantep’in Helete’ye yapmış olduğu bir proje vardı. Bu proje 2018’in sonuna doğru su tutmaya başyacak. Burada tutmuş olduğu su ile beraber Kartalkaya barajını tamamen Kahramanmaraş’taki tarımla uğraşan çiftçilerimize bırakacak. Bu o bölgedeki tarımla uğraşan çiftçilerimizin menfaatine olan bir durum. Ümit ediyoruz ki yağışlar 2018 yılında da yeteri kadar olur ve o bölgelerde ki çiftçilerimizde mağdur olmaz. Kahramanmaraş’ta bu yıl için 550 bin ton civarında bir buğday hasat etmeyi bekliyoruz. Ümit ediyoruz ki hasadımızı kazasız belasız herhangi bir can ve mal kaybı olmadan bir an önce gerçekleştiririz” ifadelerini kullandı.

REKOLTE VE KALİTE ÇOK GÜZEL”
Arazisini hasat ettiren çiftçi Aslan Reyhanlı, şöyle konuştu: “Geçen yılki duruma göre bu yıl daha fazla yağmur yağdığı için hem rekolte hem de kalite olarak iyi çıktı. Ama maalesef sulama birliği suyumuzu geç veriyor. Su geç gelince de ister istemez buğday zayıf kalıyor. Genel olarak rekolte güzel. Geçen yıl 500’e yakın aldığım ürünü bu yıl 600’e yakın aldım.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz