açısından çok önemlidir. Peki, halı seçerken halının kalitesini nasıl anlarız, renk seçiminde nelere dikkat etmeliyiz, insanlar hangi tür halılar tercih ediyor, halı temizliği nasıl yapılmalı ve odalara göre halı seçimleri nasıl olmalı gibi birçok soruyu Halı Sarayı Satış Sorumlusu Ejder Emlik’e sorduk. Halıyı bir kere alıp ömürlük kullanmamız gerektiğini belirten Emlik, halının akrilik mi yoksa naylon mu olduğu dikkat etmemiz gerektiğini söyledi. Koronavirüsün birçok sektörü etkilediği gibi halı sektöründe etkilediğini belirten Ejder Emlik, toptan alış fiyatındaki zamlardan dolayı kendilerinin de zam yapmak zorunda kaldıklarını, bu nedenle de halı satışında sorun yaşadıklarını söyledi.


“NAYLON HALILARI ÇOK AZ BULUNDURUYORUZ”

Ejder Emlik şu ifadelere yer verdi, “Halı alırken dikkat edilmesi gereken en önemli unsur; halının akrilik mi naylon mu olduğudur. Halıda iki çeşit vardır biri tanesi akriliktir diğeri naylondur. Akrilik halılarda keçelenme, bozulma, kil toplama hiç biri olmaz yani ömürlük kullanılabilir ama naylon halılarda iki sene içiresinde yıkandığı zaman bozulur, keçelenir, ipleri birbirine girer diyeceğim o ki aldığınıza pişman olursunuz. Nasıl dikkat edebilir sorusunun cevabı da şu şekilde; halıya elinizi sürttüğünüz zaman halının tüyü çıkıyorsa o halı iyidir. Bazı müşteriler diyor bu halının tüyü çıkıyor bu halı kötümü diye soruyor tam tersi tüyü çıkan halı iyidir, çıkmayan halı naylondur ve kötüdür. Bu şekilde halının ne olduğu anlaşılabilir. Naylon halıları biz elimiz de çok az bulunduruyoruz. Uygun fiyattan satıldığı için öğrenciler, bekâr evinde yaşayanlar, durumu olmayan satın alıyorlar.
 

“EN YAKIN TONU TUTTURAN ALIYOR”

Renk seçiminde müşterilerimizin çoğu koltukların rengine uyduruyorlar. Genelde koltukla perdenin uyumuna dikkat ediyorlar. Bazen birebir aynı tonları aldığınız zaman halı odayı boğa biliyor. Her zaman farklı bir ton olması odaya renk katıyor. Bunu çoğu zaman müşterilerimize söylüyoruz. Bir koltuk siyah onun üzerine siyah halı alırsanız simsiyah olur hiçbir şey kendini belli etmez ama siyah bir halının içinde hafif beyaz farklı bir ton olduğu zaman kendini belli eder. O yüzden renk seçiminde de sadelik genelde çok öne çıkıyor. Su yeşili renk tonu var şimdi en güncel ton o. Bir de pudra pembesi var bu da çok satılıyor. Bu şekilde dediğim gibi halıyı renkler konusunda koltuk veya perdeye uyduruluyor. İnsanlar renk konusunda en ince ayrıntısına kadar dikkat ediyorlar. Hatta müşteriler koltuk veya perde rengiyle halım aynı olsun. Bu imkânsız birebir tutması çok zor çünkü mobilya fabrikasının ürettiği ile halı fabrikasının ürettiği aynı olmaz. En yakın tonu tutturan alıyor tabiki bu şekilde oluyor.

HALI LEKESİ NASIL TEMİZLENMELİ?

Halı temizliği konusunda Halıya bir şey döküldüğü zaman özellikle çay lekesi, lekeyi bekletmediğiniz sürece akrilik halıların hepsinde ben sattığım ürünlerde garanti veririm bekletmediğiniz sürece leke her türlü çıkar. Bu lekeyi temizlemek için genelde süt ile temizlenmesini tavsiye ediyorlar. Marketlerde birkaç temizlik ürünü var onları tavsiye ediyorlar. Vatandaşlarımız bunlar ile temizleyebilir. Halıyı beklettiğimiz zaman halı yıkamacıya dahi verseniz çıkartamayabilirler. Sonuçta bu ip, zaten ipin içine işliyor. Leke ilk döküldüğü zaman sıcak sıcağa hemen temizlenir ama beklediğiniz zaman ipin içine işler çıkarması daha zor olur.
 

“İLMEK SIKLIĞI ARTTIKÇA FİYATI DA ARTAR”

Halı da ip sıklığı önemlidir. Bizdeki fiyatlar her bütçeye göre var 400’den başlar 2 bin liraya kadar var aynı ip sadece incelik, kalınlık ve sıklıkları farklıdır. Bir metrekare halıya 1 milyon ilmekte düşebilir 500 bin ilmekte düşebilir. Bu neyden kaynaklı; 1 metre karede halıda 500 bin ilmek düşen halının ipi kalındır seyrek atılmıştır. 1 milyon ilmek düşen halıda ise ipler inceciktir çok sıktır farkı odur. Yani ilmek sıklığı arttıkça fiyatı artar. Fiyatının artma sebebi dokuma sıklığından kaynaklıdır.

“HER SEZON FARKLI MODEL ÇIKARIYOR”

Motifler odalara göre değişiyor oturma odası için daha çok çiçekli üzerinde desen olan halılar tercih ediliyor ama salon için daha sade, çerçeveli modeller ortası göbekli modellerler daha çok tercih ediliyor. Oturma odası için de çok kullanılan oda olduğu için beyaz olmaması genelde koyu tonlar, şekilli, çiçekli, böcekli, kelebekli halılar tercih ediliyor. Mesela kelebekli halılar 5-6 senedir var hiçbir sezonda ölmüyor. Her sezon farklı modelini çıkarıyorlar.

“TEK HALI DAHA GÜZEL GÖSTERİYOR”

Halı ebatları 4 metre kara ve 6 metre kare olarak satılıyor şu anda. 4 metre kare halılar 1,60’a 2,30’dur çarptığınız zaman 3,68 gelir ama halk dilinde bu 4 metrekare diye geçer. 2 metreye 2,90 gelir çarpılınca 5,80 olur oda 6 metrekare diye geçer. Önceden fabrikalar 5 metrekare üretiyorlardı 1,70’e 2,50 santimetre gibi ama onlar şu anda çok tutulmadığı için kalmadı. Genelde 4 ve 6 metre kare halıları satıyoruz. Kesme halılarda istediğiniz bütün ölçüde kestirebiliyorsunuz istediğiniz boyutta olabiliyor. 8 metre kare halılarda ise müşteri diyor ki odaya bir tane 6 metre kare de sığıyor diyor iki tane 4 metre kare de sığıyor diyor kaldırması yıkaması kolay olsun diye iki tane alayım diyor yazın birini atarım kışın ikisini atarım düşüncesiyle 8 metrekare halı fazla tercih edilmiyor. Benim tercihimi soracak olursanız tek halının olması. Çünkü 2 halı olduğu zaman odada çirkin bir görüntü olabiliyor. Tek halı olduğu zaman koltukların arasında kendini daha iyi daha güzel gösteriyor.

“BENİM ÜRÜNÜMDÜR BİR SIKINTI OLURSA KABUL EDERİM”

İnsanlar kesme halıları daha çok koridorlarda antreler banyo önleri normal giriş koridorları normal kesme halıları olur çünkü onlara hazır ölçüleri olmaz. Bütün evlerinki farklı çünkü. Genelde salon çocuk odası, mutfak tarzı yerlere 4 ya da 6 alınır kesme halılarda şu şekilde tercih edilir 6 metrekare halının ölçüsü standart olduğu için sığmıyordur koltukları koymuştur ortada mesela 4 metrekareden büyük 6 metrekareden küçük bir ölçü lazımdır bu da olmayacağı için özel olarak kesmeye giriyor. Kesme halılar fiyat olaraktan daha uyguna geldiği için bu yüzden de tercih ediliyor. Kesme halılarda da sıklık önemli sıklığa göre fiyatlar aynı şekilde değişiyor. Halı her zaman alınan bir şey değil yeme içme gibi sürekli bir ihtiyaç değil o yüzden müşterilere şudur halı alındığı zaman iyisi alınır ömürlük alınır. Ben uygunlu da satıyorum ama garanti vermiyorum mesela garanti verdiğim ürün benim ürünümdür bir sıkıntı olursa kabul ederim.

“İNSANLARA TAVSİYEM ŞU!”

İnsanlara tavsiyem şudur halı ömürlük alınır iyisi alınır sonuçta herkes iyi mal kullanmak ister ben bunu alayım bir sene sonra bir daha alırım mantığı ile alırsa hem parasına yazık olur hem aldığı ürüne yazık olur o yüzden bu tarz şeyler ömürlük alınması gerek. Allah Ömür verdiği sürece kullanılır ama bir süre sonra sıkılanda oluyor mesela. Her zaman tavsiyem şudur; iyisi alınırsa dilediğiniz zamana kadar kullanabilirsiniz. İyi mal her zaman iyidir” şeklinde konuştu.

 

(Haber: Abdulsamet İspir)

Editör: Mahmut Beyaz