İçe dönük yaşayan Osmanlı Devleti’nin bir nevi sosyalleştiği alanlar olarak tarihte geçen Türk Hamamlarının ünü dünyayı sardı. İnsanların yıkanma, temizlenme, tedavi amaçlı kullanımlarının yanı sıra, kız beğenme, gelin hamamı gibi çeşitli etkinlerin yapıldığı eğlence mekanı olarak da bilinen hamamlar, pandemi ile birlikte alınan tedbir kararları sonucu hizmet veremedi. 1 Temmuz’da başlayan yeni normalleşme kararıyla birlikte müşterilerini tekrar ağırlamaya başlayan hamamlarda gerek yaz sıcaklığının yaşanması gerekse de faaliyete geçtiğinin tam olarak bilinmemesinden dolayı şu anlık bir durgunluk yaşanıyor. Kahramanmaraş’ın en eski hamamlarından olan Tarihi Çukur Hamamı’da 1 Temmuz’la birlikte hizmet vermeye başlayan mekanlardan. Tarihi Hamam işletmecisi Sefer Bulut, vatandaşlara Türklerin en bilinen alışkanlıkları haline gelen hamam kültürünü ihmal etmemeleri gerektiğini belirterek, hamamların insan vücudundaki mikropları kırma özelliğine dikkat çekti. Ayrıca hamamların daha erken açılması gerektiğini savunan Bulut, “Hamamlar sağlık merkezleri, insanların şifa bulduğu, üzerindeki ufak tefek hastalıkları atlattığı yerler. Kademeli normalleşmenin ilk aşamalarında biz de açılmayı bekliyorduk ama açmadılar, hayal kırıklığı yaşadık” dedi.

“HAMAMLARIN KAPANMAMASI GEREKİYORDU”

Bulut konuyla ilgili konuşmasında şunları söyledi: “Hamamlar aslında hastanelerimiz. Eski doktorlar insanlar hastalandığı zaman hamama gönderirlerdi. İşte göbek taşında yatacak, terleyecek, vücudundaki kırgınlığı, yorgunluğu, ağrıyı sızıyı hamamda atacak. Bizi başka iş gurubuna aldılar aslında hamamların tanımı yok, tanımı olması gerekiyordu ve hamamların kapanmaması gerekiyordu. Burada havuz yok, insanların toplu girdiği bir yer yok, insanlar giriyorlar tek başına bağımsız olarak yıkanıyorlar dolayısıyla burada hastalık bulaşma gibi bir olanak yok. Ki günlük biz burayı dezenfekte ediyoruz, temizliyoruz. Geç kalınmış karar ama açıldığı için sevindik.

“HALKIMIZIN HALA HAMAMLARIN AÇILDIĞINDAN HABERİ YOK”

Fiyatlara gelince herkes gelebilsin diye burada geçen yılki fiyatlara devam ediyoruz. Fiyat artışı yapmadık. Geçen yılda 35 liraydı bu yıl da aynı 35 lira. 15 lira kese fiyatı, 15 lira da mesaj fiyatı. Toplamda 65 liraya insanlarımız geliyor, güzel bir şekilde kesesini, masajını oluyor, vücudundaki ölü dokuyu atıyor, vücudu rahatlıyor, nefes alıyor sağlıklı bir şekilde buradan ayrılıyor.

Halkımızın hala hamamların açıldığından haberi yok. Her gelen veya araya hamam açıldı mı? Sorusunu soruyor. Gelenler açıldığı için memnun oluyor, insanlar hamamı özlemişler, biz de onları özledik.

“İNSANLARIN HAMAMLARDAN KORKMAMASI GEREKİYOR”

Burası sağlık merkezleri, burası hijyen noktaları benim bir sloganım var: ‘Doktora gitmeyin demiyoruz ama hamamı da ihmal etmeyin.’ Biz burada gerekli önlemlerimizi alıyoruz, gönül rahatlığı ile buraya gelebilirler. İnsanların hamamlardan korkmaması gerekiyor. Bir lokantaya girmek buradan daha tehlikeli, bir alışveriş merkezine girmek buradan daha tehlikeli, bir giyim mağazasına girip elbise denemek buradan daha tehlikeli burası daha tehlikesiz.”

Haber: Abdulsamet İspir

Editör: Mahmut Beyaz