İçe dönük yaşayan Osmanlı Devleti’nin bir nevi sosyalleştiği alanlar olarak tarihte geçen Türk Hamamlarının ünü dünyayı sardı. İnsanların yıkanma, temizlenme, tedavi amaçlı kullanımlarının yanı sıra, kız beğenme, gelin hamamı gibi çeşitli etkinlerin yapıldığı eğlence mekanı olarak ta bilinen Türk Hamamları, pandemi ile birlikte işlevselliğini yitirdi. Türklerin en bilinen alışkanlıkları haline gelen hamam kültürünü ihmal etmemeleri gerektiğini vurgulayan hamam işletmecisi Sefer Bulut, hamamların insan vücudundaki mikropları kırma özelliğine dikkat çekti.

“BURASI ECDATTAN BİZE MİRAS”

Dulkadiroğlu Beyliği tarafından 14. Yüzyılda yapıldığı tahmin edilen hamamın kendilerine tarihi miras olduğunu söyleyen Bulut, hamamın tarihe tanıklık ettiğini söyledi. Bulut, “Burası ecdattan bize miras, biz de buranın bekçileriyiz. Ticaretimizi yapacağız ama burayı da korumamız gerekiyor. Burada bir tarih yaşanmış” şeklinde konuştu.

“HAMAM MİKROBU KIRAR”

Hamamın vücuttaki mikropları kırdığını belirten Sefer Bulut, Benim bir kullandığım cümle var: ‘Doktora gitmeyin demiyoruz ama hamamı da ihmal etmeyin diyoruz’ Hamamlar olmazsa olmazımız, temizlik noktamız. Vatandaşlarımız gönül rahatlığı ile gelebilirler. Koronavirüsten korunmak için ellerinizi bol bol yıkayın deniliyor. Burada biz sabunla suyla insanları yıkıyoruz.  Bildiğim kadarıyla 55-60 derece sıcakta virüs yaşamıyor. Burası artı suyun bol kullanıldığı bir yer. İnsanlar burada gelip gönül rahatlığı ile burada temizlik yapmaları gerekiyor.

Haber: Abdulsamet İspir

Editör: Mahmut Beyaz