HAL KANUNUNDA YAPILAN DEĞİŞİKLİĞE ESNAF NE DEDİ?

Gıda fiyatlarındaki oynaklığı gidermek, enflasyona yapıcı etkide bulunmak, hallerdeki kalite ile standardı sağlamak adına harekete geçen Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Hal Kanunu’nda modern sayılabilecek yeni bir düzenlemeye gitti. Yapılan yeni düzenlemeye göre hallerde birçok değişiklik olacağının sinyallerini veren bakanlık, halleri modern bir yüze kavuşturarak, vatandaşa daha iyi bir hizmet sunmayı amaçlıyor. Gerçekleşen tüm bu gelişmeler sonrasında ise Kahramanmaraş’ta Ticaret İl Müdürü Ahmet Uçar, Kabzımallar ve Komisyoncular Odası Başkanı Halit Orhan ve hal esnafı, Hal Kanunu’ndaki yeni düzenlemeyi Manşet Gazetesi’ne değerlendirdi.

İşte Manşet Gazetesi olarak Ticaret İl Müdürü Ahmet Uçar, Kabzımallar ve Komisyoncular Odası Başkanı Halit Orhan ve hal esnafı ile Hal Kanunu’ndaki yeni düzenlemeyle ilgili yaptığımız görüşmelerin detayları…

FAHİŞ FİYATLAR ÖNLENECEK”

Ticaret İl Müdürü Ahmet Uçar
Bakanlık olarak 2016 yılının başlarından bu yana ve 2017 yılının ilk 8 aylık döneminde hal kanunundaki değişiklikler, hal yasası ve hallerin güzelleştirilmesi anlamında çok yoğun çalışmalarımız var. Bakanımız Bülent Tüfenkci’de özellikle ilimizi ziyaretinde Yaş Sebze-Meyve Kanununda değişiklik olacağının müjdesini vermiş ve daha önceki aksaklıkların güncellenerek yeniden gözden geçirileceğini söylemişti. Daha sonra Mersin’de Hal Kanununda değişiklik yapılacağı ile ilgili toplantı yapıldı. Türkiye’nin özellikle en çok yaş sebze-meyve satışının olduğu yerlerde yine toplantılar yapıldı ve yaş sebze-meyve hallerinin içinde et, balık, tavuk, bal ve peynir gibi ürünlerin çok büyük bir konseptle Organize Sanayi Bölgesi gibi geniş alanda bir yerin tahsis edilmesi konusunda düzenlemeye gidildi. Bu şekilde yeni düzenlemede artık hallerde fahiş fiyatlar önlenecek, her şey belli bir düzende olacak ve kalite artacak. Bu tabii birden olacak bir şey değil ama düzenlemenin altyapısı tamamlandıkça çok güzel sonuçların çıkacağına inanıyorum. Yani vatandaşımız hallerde kaliteli, sağlıklı ve hijyenik ortamlarda rahatça alışveriş yapabilecekler.

HALLER KURUMSAL BİR YAPIYA BÜRÜNECEK”

Kahramanmaraş Kabzımallar ve Komisyoncular Odası Başkanı Halit Orhan
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Ticaret Genel Müdürlüğü’nün 2012 yılında hazırlamış olduğu 5957 sayılı bir kanun ve o kanuna göre çıkmış olan bir yönetmelik var. O kanun ve yönetmeliğin asıl amacı Türkiye’de üretilen bütün yaş meyve-sebzenin künyeli bir şekilde hallere girmesine ve satışına yönelik bir çalışmaydı. Bu kanun şu anda belli bir aşamaya geldi. Ulusal marketlerin ve büyük hallerin birçoğunda artık künyeli bir giriş yapılıyor. Şimdi durum böyle olunca haller artık yavaş yavaş kurumsal bir yapıya ulaşmaya başladı. Yani bundan sonraki aşamada standart olacak. Avrupa’da var olan bir sürü hal var. Fakat Türkiye’de hal sayısı neredeyse 200’e yakın durumda. Ama yeni düzenlemede bu sayı 80 civarında olacak. Bu hallerin içerisinde de bizim daha önce toptan satış yapılmasını arzu ettiğimiz haller olacak. Ama ileride düzenleme yerine oturursa bölgesel hal düşüncesiyle büyük haller olacak. Bu büyük haller de organize bölgeler gibi olacak. Bu bölgede meyvesinden sebzesine balıktan tavuğuna birçok ürün bir arada satılacak. Bununla birlikte kanunlar ve belli standartlar gelmek zorundadır. Eğer o gelirse az önceki dediklerimizi yapmaya başlayacağız.

HEM BİZİM HEM DE VATANDAŞ İÇİN İYİ OLACAK”

Hal esnafı Cemal Karatutlu
Gümrük ve Ticaret Bakanlığımızın bu yeni düzenlemesi biz hal esnafları için çok ama çok iyi olacağını düşünüyorum. Yani hallerin belli bir düzen içerisinde bir arada olması hem bizim hem de vatandaş için güzel olacağını düşünüyorum. Etin, tavuğun, balığın, sebze ve meyvenin satılması bizim ve vatandaşın işini kolaylaştırır. Hallere belli bir düzen gelir. İnşallah iyi olur. Bizim hal esnafı olarak temenniniz iyi yönde olacağıdır.

KARARI DESTEKLİYORUZ”

Hal esnafı Nevzat Aksu
Hallere böyle bir düzenlemenin gelmesi çok güzel oldu. Biz şu anda hal esnafları olarak halin genel çerçevede halinden memnunuz ama Bakanımız Bülent Tüfenkci’nin açıkladığı gibi hallerde gıda malzemelerinin bir arada satılması bizim işlerimizi arttır. Bakanlığımızın almış olduğu bu kararın biz hal esnafları olarak arkasındayız. İnşallah bundan sonraki süreçte bizim için her şey daha da güzel olur.

DÜZENLEME YÜZÜMÜZÜ GÜLDÜRDÜ”

Hal esnafı Mustafa Demir
Bakanlığımız gittiği hal kanundaki düzenlemeler hal esnafı olarak bizleri fazlasıyla sevindirdi. Tabii bu durum bizleri olduğu kadar vatandaşları da sevindirdi. Çünkü haller artık belli bir alanında içerisinde düzenli şekilde olacak. İçinde birçok gıda satılabilecek. İnşallah iyi olur.

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz