Kahramanmaraş İtfaiye Dairesi Başkanlığı tarafından Halk Sağlığı Müdürlüğü bünyesinde çalışan personellere olası yangında müdahale teknikleri anlatılan “Yangın Eğitimi” verildi.

YANGIN TATBİKATININ AMACI
Mevcut Binaların Yangından Korunması Hakkındaki Yönetmelik kapsamında Kurum ve Kuruluşlarda görev yapan tüm personelin; Her türlü yapı, bina, tesis ve işletmelerde muhtemel çıkabilecek yangın olaylarının önlenmesi için gerekli koruyucu önlemleri almak, yangın esnasında söndürme ve kurtarma tekniklerini uygulamak ve mevcut personele yangın güvenliği konusunda bilgilendirmek, bilgilerini beceriye dönüştürmek. Ayrıca yangın anında kullanılacak koruyucu teçhizat ile söndürme malzeme ve cihazlarını tanıtmak, olası yangında yangın söndürme tekniklerini ve bina tesis tahliye işlemlerini öğretmek amacıyla Halk Sağlığı Müdürlüğü binasında tüm personelin katılımlarıyla yangın tatbikatı yapıldı.

TATBİKAT FAYDALI GEÇTİ
Yaygın söndürme esnasında uyulması gereken kuralları anlatan İtfaiye Dairesi Eğitim Çavuşu Sinan Kiraz, yangın esnasında ekipmanın olmasının ve soğukkanlılığı korumanın önemine dikkat çekti. Ekipmanın ve tecrübenin birbiriyle bağlantılı olduğunu ifade eden Kiraz, ekipman olsa dahi tecrübe ve soğukkanlılık yoksa o yangına müdahale etmenin zorlaşacağını söyledi. Personellere uygulamalı olarak yangın tüpünün nasıl kullanılması gerektiği anlatıldı.



‘EĞTİMLERLE YAŞANACAK FELAKETLERİ ÖNLÜYORUZ’
Kendilerine talep doğrultusunda tüm kurumlara eğitim verdiklerinin altını çizen Sinan Kiraz, konuyla ilgili şunları söyledi: “Halk Sağlığı Müdürlüğü’ne yangın eğitimi verdik. Bize gelen talepler sonucunda birçok işletmeye eğitim verdik vermeye de devam ediyoruz. Yangınla ilgili insanları bilgilendirip ve bilinçlendiriyoruz. Sonucunu da olumlu bir şekilde alıyoruz. Yaptığımız eğitimlerle yaşanacak olan felaketi önlüyoruz. Kahramanmaraş’ta çıkan tüm yaygınların bizde istatistikleri tutulur ve çıkan yangınlara nasıl müdahale edildiğine bakılır. Bizde tüm bunları her yıl karşılaştırırız. Eğitim birimini 2014 yılında kuruldu. Eğitim biriminin sonuçlarında da verdiğimiz eğitimlerin amacına ulaştığını görüyoruz.”

‘YANGINA MÜDAHALEDE AYNI BİZİM İŞİMİZ GİBİDİR’
Olası bir yangında nasıl müdahale etmemiz gerektiği hakkında personelleri bilgilendirme amaçlı eğitimi düzenlediklerini söyleyen Halk Sağlığı Müdürü Ahmet Yener, “Kahramanmaraş Halk Sağlığı olarak yangın tatbikatı gerçekleştirdik. Burada ki amaçlarımızdan birincisi yaygın yaşanmasın diye tedbirler almak ikincisi ise yangın çıktığı zaman neler yapmalıyız konusunda eğitim almak.Yaptığımız bu uygulamada bizim işimizle alakalıdır. Halk Sağlığı olarak bizim işimiz koruyucu sağlık hizmeti kurmaktır. İnsanları hasta olmadan hastalığa karşı eğitimle ve taramalarla tedbir almaktır. Buda aynı şekilde ona benziyor. Yangın olmaması için alınacak tedbirler bizim koruyucu sağlık hizmetlerimize benziyor. Yangın çıktığı zamanda hemen müdahale edebilmemiz için teknikler öğrendik. Burada da kanser taraması yapıyoruz ve kanser hastalığı yeni başlamış bir insanda ufak bir cerrahi müdahale ile tedavi ediyoruz ve normal yaşamına devam ediyor. Yaygına müdahalede aynı bizim Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün işi gibidir” dedi.   
Haber: Şenol Güneş

Editör: Mahmut Beyaz