Kahramanmaraş’ta son günlerde ortaya çıkan “Yıkamacılara verilen halılar çalınıyor ve ya kayboluyor, geri iade etmiyorlar” söylentilere değinen Vurer, bu söylentilerin asılsız olduğunu buna benzer olayların 9 yıl önce yaşandığını ancak bu olaylarında Kahramanmaraş’ta ki halı yıkamacı esnafı ile alakasının olmadığını ifade etti. Halı yıkamanın ciddi bir iş olduğu söyleyen Vurer, halılarını yıkamaya veren vatandaşların mutlaka verdikleri yeri kontrol etmeleri gerektiğini söyledi. Kahramanmaraş’ta sektörün dernekleşmesiyle beraber bu işi yapan kişiler arasında birlik beraberlik oluştuğunu dile getiren Vurer, dernek üyelerinin sayısının gün geçtikçe arttığını belirtti. Vurer sözlerini şu şekilde sürdürdü: “2009 yılından bu yana halı yıkama sektörünün içerisindeyim. 2015 yılında birkaç arkadaşla beraber bu derneği kurduk. Bu dernek vasıtası ile bir araya geldik. Dernekten önce halı yıkama sektöründe kimse kimseye selam vermiyordu. Birbirlerini tanımıyordu. Herkes birbirini düşman olarak görüyordu. Şimdi herkes arkadaş oldu kaynaştı. Bu şekilde derneğe faydalı oldular.”

ŞİKÂYETLERİ BİZE BİLDİRİN

Vatandaşların şikâyetçi oldukları durumlarda derneğe bildirmeleri gerektiğini söyleyen Vurer, “Derneğimize herkesi üye yapmıyoruz. Bazı kriterlerimiz var. En başta resmi olacak, merdiven altı olmayacak. Kayıtları tam olacak, iyi kötü temiz güzel yıkadığı bir makinası olacak. Yaptığımız toplantılarda işimizi daha iyi nasıl yaparız, halı yıkandığında daha güzel nasıl olabilir, hangi makinalar alındığında daha iyi iş çıkar gibi bu şekilde çözüm üretmeye çalışıyoruz. Vatandaşların şikâyetçi oldukları derneğimizin bir üyesiyse bize ulaşsın, bizde müşteriyi mağdur etmeyiz. Ama kendi aramızda belirlediğimiz komisyon var o gelip halıya bakıyor, halıdaki hatasını yıkamadan ya da müşteriden kaynaklı olduğu ile alakalı ön rapor oluşturabiliyor. Onun haricinde başka illerde halılardaki bozulmalar hakkında araştırmasını yapan laboratuvarlar var. Halının neden bozulduğu ortaya çıkıyor” şeklinde konuştu.

MERDİVEN ALTI İŞLETMECİLERE DİKKAT!

Piyasa da birçok merdiven altı işletmecilerin olduğunu söyleyen Vurer, vatandaşların dikkat etmesi gerektiğini söyledi. Vurer, “Vatandaşların merdiven altı halı yıkamacılara dikkat etmesi gerekiyor. Yıkamacıyı önceden araştırması gerekiyor. Broşür dağıtıyorlar. Bir bakıyorsun el ilanında son sistem makinalar, çok güzel işletmeler, hijyenik, nezih güzel resimler var. Yazmışlar oraya son sistem makinalarla yapıyoruz diye ama hiç aslı yok. Kahramanmaraş’ta çok az kişide makine var. Bunu araştırması lazım. İnternetten başkasının fotoğrafını videosunu alıp, kendi işletme yeri gibi paylaşıyor. Telefonla sorup öğrenilmeli, gidip işletme yerini görmelidir. Ya da belli başlı firmalara göndermelidir. Emin olmadıkları yere halılarını göndermesinler” ifadelerini kullandı.

DENETLEMELER ARTMALI

Kahramanmaraş’ta 200’e yakın halı yıkama işletmelerin olduğunu söyleyen Vurer, konuşmasının devamında şunları kaydetti: “200’e yakın halı yıkamacı var. Kurulu bir düzeni olan 50,60 kişi vardır. Geri kalanı yarım yarım, yüzde 20’lik kısmı da işletmesi dahil olmayan kişiler. Sadece servis arabası almış. İnsanları kandırarak, halı toplayarak başka yerlerde yıkamaya çalışıyor. Biz merdiven altı yapanları, kötü yerlerde yapanları ve bu işi yapan oto yıkamacıları bu işi yapıyor saymıyoruz. Onlar ayrı dünya gibiler. Vatandaşları da o gibi yerlere gitmelerini tavsiye etmiyoruz. Merdiven altı işletmelerine biz kendi başımıza bir şey yapamayız. Devlet büyüklerimizin bu işe bir el atması gerekiyor. Buna biz şuanda engel olamayız. Denetlemeler artmalıdır.”

MAKBUZ MUTLAKA ALINMALI!

Vatandaşların ürünü verdiğine dair bir makbuz alması gerektiğine değinen Vurer, “Vatandaş’ın halı yıkamacıya ürünü verdiği zaman, ürünü verdiğine dair bir makbuz alması gerekir. En azından firma isminin yazılması lazım. Makbuzu aldığında en azından bir ispatın vardır. Diğer yandan halıya bir şey olmuş olsa, hakkını savunup şikayet etsen bile bir kanıtın olmadığı için hiç bir şey yapamazsın. O yüzden vatandaşlar halıyı verirken mutlaka ve mutlaka makbuz alması şart” dedi.

KALİTESİZ YIKAMA SAĞLIK AÇISINDAN TEHDİT OLUŞTURABİLİR

Halı yıkama ciddi bir iş olduğunu ve vatandaşların halıları gönderdikleri yere mutlaka dikkat etmesi gerektiğine vurgu yapan Vurer, konuşmasının devamında şunlara yer verdi: “Halı yıkama işletmeciliği boşa verilecek bir iş değildir. Vatandaşlarımızın halılarını gönderdikleri yere dikkat etmelerini istiyorum. Gönderdikleri yer araştırsınlar. Sonuçta halı maliyeti düşük olan bir şey değil. Üstüne gönderilen yer işi kalitesi yapıyorsa, sağlık açısından bir tehdit oluşturabilir. Bu işi hijyenik yapmıyorsanız, sağlık açısından olumsuz sonuçlar doğurur. Ucuz maliyetli yoldan yapmak için bazı işletmeciler su vanalarını kısıyor. Halı da bol suyla yıkanmazsa kirlerinden arınmaz ve deterjan kalır. Deterjanda bir süre sonra bakteri üretmeye başlar. Evde ki yaşayan insanlar için tehlike saçar. Halılarda da zarar görür. Kullandığı deterjanda kalitesiz, ucuz bir deterjansa oda zamanla halınızı çürütmeye başlar. Halıların ömrünü kısaltır. İlk geldiğinde temiz olur 10-15 gün sonra halılar ayaklara yapışmaya başlar. İyi durulanmadığı için kararmaya başlar. Kalitesiz yıkama yapıldığı için bugün sıkıntılar çıkar. Vatandaşlara halılarını yıkamaya gönderdikleri yeri iyi araştırmalarını tavsiye ediyorum.”

Haber: Meliha Şeyda Akçakale

Editör: Mahmut Beyaz