Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından geçtiğimiz haftalarda açıklanan yeni koronavirüs yasakları ülke genelinde kesintisiz bir şekilde uygulanmaya devam ederken, Bakkallar Bayiler ve Şekerciler Odası Başkanı Şeref Özsoy, kent genelinde istişareler sonucu alınan yeni kararı açıkladı. Özsoy, hafta sonu tekel büfe yâda bayilerde alkol satışının olmayacağını belirtti.

“100 METREKARE ÜSTÜ MARKETLER SAAT 24.00’A KADAR SANAL ALIŞVERİŞ HİZMETİ VEREBİLECEK”
Özsoy, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Öncelikle tüm esnaf ve sanatkârımı gösterdikleri dik duruştan ötürü teşekkür ediyorum. Esnafımız yasaklara riayet ediyor. Bu anlamda Kahramanmaraş emniyetimize ve zabıtalarımıza gösterdikleri nezaketten ötürü teşekkür ediyorum. 100 metrekare ve altı market, bakkal, kuruyemiş, şekerleme, manav ve imalatçılar hafta içi her gün sabah açılış saat: 06.00, kapanış ise 20.00’dır. Tekel büfeler, 100 metrekare üstü marketler açılış sabah 10.00, kapanış akşam saat 20.00’dır. Yeni gelen bir genelgeye göre 100 metrekare üstü marketler saat 24.00’a kadar sanal alışveriş hizmeti verebilecek. Bizim ayrıca alkol satan üyelerimiz var. Alkol satan üyelerimizin sabah açılışı 10.00, kapanışı ise akşam saat 20.00’dır. Hafta sonuna gelince diğer market ve bakkalların açılışı saat 10.00, kapanış saat 17.00’dır. Ayrıca hafta sonu tekel büfe yâda bayilerde alkol satışı kesinlikle olmayacak.”

ALINAN TEDBİR KARARLARI NEYDİ?

- Hafta içi her gün gece saat 21.00 ile sabah 05.00 arasında genel sokağa çıkma sınırlaması uygulanacak.

- Hafta sonları cuma akşamı 21.00'den pazartesi sabahı saat 05.00'e kadar kesintisiz devam edecek.

- Üretim, tedarik, lojistik, sağlık, tarım, orman gibi genelgede yer alacak sektörler bu kapsamın dışında tutulacak.

- Market, bakkal, kasap, manav gibi işletmeler eve paket hizmeti veren yerler belirlenecek saatler çerçevesinde hafta sonu kısıtlamasının dışındadır. Hafta sonları restoranlar paket servis haricinde hizmet - veremeyecek.

65 yaş üstü ve 20 yaş altı toplu taşıma araçlarını kullanamayacak.

- Umumi Hıfzıssıhha Kurulları illerdeki taşıma hizmetlerinde salgının yayılmasına yol açan aksaklıkları gidermek için gereken tedbirleri alacak.

- Anasınıfı ve benzeri eğitim kurumların faaliyetlerine ara verilecek.

- Evlerde gün, mevlit, taziye, yılbaşı gibi etkinlikler yapılamayacak.

- Cenaze namazları yakınları dâhil 30 kişiyle kılınacak, nikâhlar bu sayıyı geçirmeyecek.

- Hamam, sauna, masaj salonları faaliyetlerine ara verilecek.

- Her alışveriş merkezi, semt pazarı için hıfzıssıhha kurulu sayıyı tek tek belirleyecek.

- Alışveriş merkezlerine girişlerde HES kodu uygulamasına geçilecek.

- Kalabalık caddeler ve meydanlara girecek kişi sayısı sınırlanabilecek.

- Kamu kuruluşlarının mesai saatleri 10.00 ile 16.00 arası uygulanacak.

- 50 kişiden fazla çalışan işyerlerinde, işyeri hekimin öncülüğünde, güvenlik uzmanı ve belirlenen personel tarafından salgın tedbirlerin uygulaması sıkı bir şekilde denetlenecek.

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz