Kahramanmaraş’ın Onikişubat ilçesine bağlı Hacılar Mahallesi doğal güzellikleri ve havasıyla göz kamaştırıyor. İsmini Islahiye’de yaşayan ve daha sonra buraya göç eden Hacı ismindeki birinden aldığı rivayet edilen Hacılar Mahallesi, çeşitli türde ki asırlık ağaçlarıyla kendini diğer mahallelerden ayrı tutuyor. Tüm mahalleyi kaplayan asırlık ağaçlar hakkında gazetemize bilgi veren mahalle sakini Dede Akgül, “Bu ağaçlar bin yılın üzerinde. Dedem 100 yaşamış bu ağaçlar dedemin zamanında da böyleymiş” dedi.

“50’YE YAKIN EV KALDI”

Hacılar Mahallesi hakkında bilgi veren Akgül, geçim kaynağının azlığından dolayı mahallenin göç verdiğini ifade ederek, “Önceden 600-700 tane ev varken şimdi ise 50’ye yakın ev kaldı” diye konuştu. Mahallenin yıllar sonra ilim değiştirdiğini de anlatan Akgül, “Önceden 4 metre kar yağardı ama şimdi eski kışlar kalmadı” şeklinde konuştu.

“BURANIN İSMİ DELİ HACI OLARAK KALMIŞ”

Hacılar Mahallesi’nin isminin nereden geldiğine ilişkin bir rivayeti anlatan 72 yaşındaki Akgül, “Gaziantep’in Islahiye ilçesinde yaşayan Hacı ismindeki bir adam buraya gelmiş. Buranın yaşanılabilir bir yer olduğunu görmüş. Tekrar memleketine dönmüş ve eşine bir yurt buldum çok güzel oraya gidelim demiş. Karısıyla beraber buraya gelmiş, eşi burayı görünce Hacı senin bulduğun yer burası mı diyerek beğenmemiş. Bunun üzerine eşi Hacı sen Hacı değil, Deli Hacı’sın demiş ve buranın ismi Deli Hacı olarak kalmış” dedi.

“ESKİDEN 4 METRE KAR YAĞARDI”

Mahalle sakini Akgül, konuşmasının devamında şunları söyledi: “Buranın geçim kaynağı hayvancılık üzerineydi. Hayvan yetiştirirsen para ediyor ama hayvan yetiştiren hiç yok. Buraya eskiden 4 metre kar yağardı ama şimdi eski kışlar kalmadı. Şimdi adam domatesi kışında yiyor yazında yiyor. Önceden burada yol yoktu. Kahramanmaraş merkeze giderdik geri gelmesi 3 gün sürerdi. Ekmek alırdık yol 3 gün sürdüğü için burada 3 günlük ekmek yemiş olurduk.”

(Haber: Abdulsamet İspir)

Editör: Mahmut Beyaz