Geçtiğimiz aylarda Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlığı, yurt dışından umre ziyaretlerinin 10 Ağustos itibarıyla başlayacağını ancak Türkiye, ABD, Birleşik Arap Emirlikleri, Endonezya, Pakistan, İran, Hindistan, Mısır, Lübnan’ın da bulunduğu 33 ülkeden umreci kabul edilmeyeceğini açıklamıştı. Ayrıca yapılan açıklamada bu listelerin ilerleyen günlerde belli periyotlarla güncelleneceği belirtilmişti. Bu kapsamda son günlerde bazı yayın organları tarafından Sudi Arabistan yönetiminin Türkiye’den ziyaretçi kabul edileceği iddia etmişti. Doğruluğu kesin olmayan bu haber üzerine heyecanlanan Kahramanmaraş’taki Hac ve Umre malzemesi satıcıları ile Umre şirketleri, şimdi bununla ilgili Diyanet’ten bir açıklama bekliyor. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Hac ve Umre malzemesi satıcısı Hakan Keven, 2 yıldır vatandaşların hac ve umre ibadetlerini yerine getiremediği için kendilerinin diğer sektörlere göre daha fazla etkilendiklerini belirterek, bir an önce umre yasağının kalkmasını beklediklerini dile getirdi.

“BİZ DE HAZIRIZ UMRE ŞİRKETLERİ DE HAZIR”

Keven, konuşmasında şunları söyledi: “Pandemi nedeniyle 2 yıldan bu yana Kabe’nin kapalı olması bizim işlerimizi yüzde 90 etkilendi. Sudi Arabistan yönetimi, Ağustos ayında 33 ülke hariç umreyi açmıştı. Bu 33 ülke içerisinde biz de varız. Ama şimdi bazı yayın organları tarafından Sudi Arabistan yönetiminin yeni bir açıklama daha yaptığı, o açıklamada da umreyi açacağını söylediği iddia edildi. Bu tam net bir bilgi değil. Vatandaşta bize soruyor ‘umreye gideceğiz, size bilgi geldiğimi’ diye. Umre şirketleri de tam bir haber veremiyor. Umrenin açılacağı haberinin doğrulu nedir ne değildir şu anda herkes bunun için Diyanet’ten açıklama bekliyor. Bir de aşı konusunda da kafa karışıklığı var. İnşallah umre açılırsa herkes hazır zaten, biz de hazırız Umre şirketleri de hazır.

“BİZİM SESİMİZİN DUYULMASI İSTİYORUZ”

Şu anda fiyatlar artmış durumda. Satış yok ama fiyatlar uçuk. Geçen yılki oranla yüzde yüzde 100’lük bir zam olayı var. Bir ürünü sattığımız fiyata tekrar biz alamıyoruz. Aynı zamanda umreye gidecek olan vatandaşta bundan 2 yıl önce dolar 7 lira bandındayken bin dolara gidiyordu 7 bin lira veriyordu. Ama şimdi otomatikman 9 bin lira oldu. Artı fiyatlar şirketler bin dolara götürecek mi bir de o var. Mecbur fiyatları bin 200- bin 300 dolara çıkacak. Bundan herkes nasibini aldı. Pandemi piyasayı yüzde 60 etkiledi ama bizi sektör olarak yüzde 90 etkiledi. Bizim bir odamız yok, bir sendikamız yok. Sesimizi duyuramıyoruz. Ben Cimer’e felanda yazımdım. Onlarda da net bir bilgi yok. Bizim sesimizin duyulması istiyoruz. Umre sezonu açılırsa biz buraya gelip alışveriş yapan vatandaşlara kesinlikle hurma ve zemzemi oradan almamalarını tavsiye ediyoruz. Niye derseniz biz burada toptan alıp getiriyoruz. Toptan aldığımız için orada kendisinin alacağı 1-2 koli kesinlikle ayın fiyata gelmez. Burada daha ucuza bulacak.”

Haber: Abdulsamet İspir

Editör: Mahmut Beyaz