Kahramanmaraş’ın dondurmada dünya markası MADO’nun Tayvan’da şube açmasıyla gelişen Türkiye-Tayvan ilişkilerinde yeni bir aşama kaydedildi. Türkiye’de önemli çalışmalar yapan Tayvan Ankara Büyükelçisi Yaser Tai-hsiang Cheng, Kahramanmaraş’ın dört ilçesinde bilgisayar sınıfı oluşturulması projesi kapsamında TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Celalettin Güvenç’e verdiği sözü tuttu. Geçtiğimiz gün Celalettin Güvenç ile birlikte Kahramanmaraş’a gelen Tayvan Büyükelçisi Yaser Tai-hsiang Cheng’in katılımıyla 55 bilgisayarın teslim töreni düzenlendi. Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nde düzenlenen törende Büyükelçi Yaser Tai-hsiang Cheng’in hediye ettiği 55 bilgisayar, Dulkadiroğlu, Pazarcık, Çağlayancerit ve Türkoğlu’na gönderilmek üzere İlçe Milli Eğitim Müdürlerine teslim edildi. 

“ÇİFT KANATLI GELİŞİMDE TEKNOLOJİ ÇOK ÖNEMLİ”
Törende ilk olarak Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürü Cemal Yılmaz konuşma yaptı. Öğrencilerin çift kanatlı yetişmesinde teknolojinin önemliği olduğunu kaydeden Yılmaz, “Bugün haftanın ilk günü ilk saatleri güzel bir proje ile başlamış oldu. Sayın Büyükelçimiz ve Milletvekilimiz Celalettin Bey ile güzel bir çalışma olmuş oldu. Bilgisayar sayısı pek bir anlam ifade etmiyor olsa da Tayvan’dan kalkıp da Kahramanmaraş’a gelmiş olması güzel. AYrıca öğrencilerimizin çift kanatlı yetişmesinde teknolojinin önemli bir yeri var. Öğrencilerimiz bu bilgisayarları kullanarak, tasarım beceri atölyelerinin değerlendirilmesi aşamalarında katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Vesile olanlara da, gönderenlere de teşekkür edip, kullanıcılara hayırlı olsun diyorum” dedi. 

“CUMHURBAŞKANININ ‘DÜNYA BEŞTEN BÜYÜKTÜR’ SÖZÜNDEKİ BŞEŞ ÜLKEDEN BİRİNİN BASKISI ALTINDAYIZ”
Tayvan Ankara Büyükelçisi Yaser Tai-hsiang Cheng ise teknoloji noktasında Türkiye’ye destek verdiklerini belirterek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Dünya beşten büyüktür’ sözüne dikkat çekti. Cheng, “Tecrübe paylaşamı noktasında üzerinde durmamız gereken iki konu var. Birincisi eğitim sistemimiz, ikincisi ise teknolojimiz. Burada yaptığımız 55 adet bilgisayar dağıtımı aslında hem eğitim hem de teknolojiyi bir araya getirmiş projemizdir. Tayvan küçük bir ülke olmasına rağmen bütün dünyaya, başta Türkiye olmak üzere teknolojik destek vermektedir. Bütün dünya ile arkadaş olmak isteriz. Biz bu dünya ile arkadaş olmak sürecinde bir sıkıntı yaşadık. Bu da aklıma şöyle geldi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Dünya beşten büyüktür’ diye ünlü bir sözü var. Ne yazık Tayvan, bu beş ülkeden birisinin baskısı altında, dünya ile irtibat kurmakta sıkıntı yaşamaktadır. Bu ülke sadece baskı yapmakla kalmayıp, aynı zamanda kendi toprağında yaşayan Uygur vatandaşlarına da baskı yapmaktadır. Aynı zamanda Hong Kong’daki insanlara da baskı yapıyor. Buraya gelmemizin amacı, herkesle arkadaş olmaktır. Herkes bizi gördü, o ülkede geldiniz dedi. Halbuki biz Tayvan’dan geldik. Bu vesile ile İçişleri Komisyonu Başkanı ve Milletvekili Celalettin Güvenç’e, Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay ve İl Milli Eğitim Müdürü Cemal Yılmaz’a çok teşekkür ediyoruz. Bu gençler bir sonraki gelecekte önemli liderlerimiz olacak. Bu 55 adet bilgisayarın da onlara katkı sağlamasını ümit ediyoruz. Bu süreçte güzel bir şekilde çalışmalarını ve büyüdükçe Tayvan’a da gidip eğitim görmelerini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

“55 BİLGİSAYARLA GENÇLERİMİZ GELECEĞE HAZIRLANACAK”
Tayvan’dan hediye edilen 55 bilgisayarın Kahramanmaraşlı öğrencierin geleceğe daha iyi hazırlanması noktasında katkı sağlayacağına dikkat çekerek sözlerine başlayan TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Celalettin Güvenç ise, “Mütevazi ama çok anlamlı bir hizmetle karşınızdayız. Sonuçta 55 tane bilgisayarı çocuklarımıza teslim etmek üzere toplandık. Ama 55 bilgisayar herhalde hiç bu kadar anlamlı olmamıştır diye düşünüyorum. Çünkü bu 55 bilgisayar dünyanın öbür ucu Tayvan’dan, okyanusun öbür ötesinden Kahramanmaraşlı gençlerimizin aydınlanması, geleceğe daha iyi hazırlanması için ve sadece insani duygularla buraya geldi. Bunun çok anlamlı olduğunu düşünüyorum ve buna vesile olan Büyükelçi kardeşime ve onun şahsında kadirşinas tüm Tayvan halkına çocuklarımız adına kucak dolusu selam, sevgi ve şükranlarımı gönderiyorum. Arkadaş olmaya geldik dedi, o bizim arkadaşımız değil, bizim kardeşimiz. Bu bilgisayarlar da o kardeşliğin bir sonucu olarak bugün burada” şeklinde konuştu. 

“TAYVAN, AB VE AMERİKA’DAN FAZLA DESTEK VERİYOR”
Suriye’de yaşanan iç savaştan Türkiye’nin büyük zarar gördüğünü, Avrupa Birliği ve Amerika’nın bu duruma sessiz kalmasına rağmen Tayvan’ın Türkiye’ye önemli destek verdiğini belirterek, “Suriyeliler konusu Türkiye’de çok tartışılıyor, 7 senedir Suriye’de iç savaş var, bu savaşın ağır bedellerini ülke olarak biz ödüyoruz. Sınırlarımız terör ve şiddet var. Birkaç yıl öncesine kadar oradan gelen teröristler ülkemizin değişik kentlerinde terör eylemlerine imza attılar, cana kıydılar. 4 milyona yakın Suriyeli de bizim ülkemizde. Kadirşinas halkımız fedakarlık yaparak ilk günden beri bunlara destek oluyor, çok çeşitli sorunlar yaşıyoruz ama millet ve devlet olarak sabırla üstesinden gelmeye çalışıyoruz. Bütün dünya, Suriye dramına seyirci kalıyor. Avrupa Birliği, Amerika bu insanların durumunu düzeltmek için konuşmaktan başka adım atmıyorlar, herhangi bir katkıları, herhangi bir çözüm odaklı çalışmaları yok. Türkiye, bu anlamda 20. yüzyılın onurudur. 21. yüzyılın şerefini ve namusunu kurtaran ülkedir Türkiye. Çünkü çocukların Akdeniz’in soğuk sularına gömülmesini önlemekten başlayarak can, namus ve mal güvenliği için büyük fedakarlıklar yapan ülkedir. Avrupa Birliği ise duyarsız ve insanı duygularını tamamen kaybetmiş bir tavır sergilemektir.  Ama karşınızdaki 23 milyonluk dünyanın öbür tarafındaki Tayvan ülkesinin temsilcisi Avrupa Birliği’nden çok bu konuya destek olmuştur, sahiplenmiştir. İstanbul Sultangazi’de 2 bin 500 kişilik bir okul açmışlardır. Sultangazi’de her gün beş binden fazla insana gıda yardımı yapmaktadırlar. Tayvan’dan gelerek İstanbul da. Aynı şekilde geçen yıl Büyükelçimizin nezaretinde Reyhanlı’da bir okul açmışlardır Tayvanlılar. Daha iki hafta önce Reyhanlı’da hem hemşerilerimizin hem de Suriyelilerin kullanacağı bir oyun parkının temelini hep beraber attık. İnsanlık Türkiye tarafından gösterildi ki ölmemiştir 20. yüzyılda ama dünyaya, insana olan ümitlerimi yeşertti, Türkiye yalnız değil bu konuda. Tayvan’da başka dinden de olsa, başka ırktan da olsa, başka anlayıştan da olsa dünyanın öbür tarafında da olsalar bizim gibi insan olan, insani sorunlara duyarlı olan, insanlığın acısını paylaşan, rengi, dili, dini ne olursa olsun insanlar olduğunu gösterdiler. Onun için de bir kere daha Yaser kardeşime şükranlarımı arzediyorum. Yaser, aynı zamanda bir Müslüman. Halkı başka dinlerden olsa da o bizim kardeşimiz, dinde de kardeşimiz” dedi. 

“KAHRAMANMARAŞ GENÇLİĞİ, YARIN DAHA İYİ OLACAK”
Geleceği kurtarmanın en önemli yolunun eğitime ve insana yatırım yapmak olduğunu kaydeden Güvenç, “Geleceği kurtarmak isteyen ülkelerin, çağı kurtarmak isteyen devletlerin eğitime ve insana yatırım yapması gerektiği çok açıktır. Eğer bu ülke sorunlarını aşacaksa, hedeflediğimiz gibi dünyanın 10 ülkesinden biri olacaksa, hedeflediğimiz gibi siz sevgili gençler lider bir ülkenin çocukları olacaksanız, eğitim, eğitim, eğitim diyoruz. Bunun için siz gençlere çok görev düştüğü gibi, çok gayret etmeniz gerektiği gibi elbette bu sevgili hocalarımıza da çok gayret, çok çalışmak düşmektedir. Kahramanmaraş olarak elbette sorunlarımız var, ancak çok ehliyetli, çok liyakatli, merhamet sahibi, çok tecrübeli bir Milli Eğitim Müdürümüzün koordinesinde çalışıyoruz. Hocalarılarımız da aynı aşkla, aynı şevkle, biliyorum ki ibadet aşkıyla eğitimin seviyesini yükseltmeye, sizleri geleceğe hazırlamaya çalışmaktadırlar. Bu sonuç verecek. Allah’ın izniyle Kahramanmaraş gençliği, bugünkünden yarın daha iyi olacak. Çünkü samimiyetle, aşkla, imanla, sevda ile yapılan çalışmalar mutlaka sonuç bulur, mutlaka Allah karşılığını verir. Biz bu inançtayız. Durmak yok diyoruz, çalışmaya devam diyoruz. Gayret bizden, tevfik Allah’tandır. Allah birliğimizi, beraberliğimizi bozmasın” ifadelerini kullandı. 

“BEKLENTİMİZ KENDİNİZİ İYİ YETİŞTİRMENİZDİR”
Gençlere önemli uyarılarda bulunan Güvenç, “Siz gençlerden bizim beklentimiz kendinizi iyi yetiştirmenizdir. Bizlerin sizlerden beklentimiz, sizlerin sevgiyle, ahlakla, şefkatle, ilimle, imanla, memleket ve bayrak sevgisiyle yetişmenizdir. Kinden, nefretten, şiddetten, komşuyu ötekileştirmekten, insanlar arasında ayrım yapmaktan, şiddetten uzak durmanızdır. Sorunlarınızı, problemlerinizi, kavgayla, döğüşle değil, müzakere ile konuşarak, oturarak, tartışarak çözmeyi öğrenmenizdir. Bu yoldayız ve bu yolda olmaya devam edeceğiz. Bilmelisiniz ki bu ülkenin en önemli sorunu insanların birbirini anlamamalarıdır, şiddettir, kavgadır, gürültüdür. Sımsıkı olacağız, kucaklaşacağız, 80 milyonu bir ve kardeş yapacağız. Bilin ki bu ülkenin Cumhurbaşkanı her platformda boşa, ‘Bir olacağız, beraber olacağız, iri olacağız, diri olacağız, güçlü olacağız, Türkiye olacağız’ demiyor. Çünkü asrı bölücülükle, fitneyle, fesatla, milleti birbirine düşürmekle kaybettirdiler” açıklamalarında bulundu. 

“SURİYE’DE DÜNYANIN SÜPER GÜÇLERİNE GERİ ADIM ATTIRIYORUZ”
Türkiye’nin ara verdiği Barış Pınarı Harekatı’nın dünyanın süper güçlerine geri adım attırdığına dikkat çeken Güvenç, sözlerini şu şekilde tamamladı, “Siz birbirinizi severseniz, siz şiddete izin vermezseniz, siz kenetlenirseniz, bu 80 milyon aynı yürekle, aynı aşkla çarparsa bilin ki bizi kimse durduramaz. İşte görüyorsunuz, Suriye’de ortaya koyduğumuz irade ve iman dünyanın süper güçlerine geri adım attırıyor. Evvelki gün İsrail gazeteleri manşet attılar, altı senede verdiğimiz emek, yaptığımız yatırım altı günde heba oldu, bitti diye. Ahmaklar bilmiyorlar ki 100 sene önce de Çanakkale’de böyle bitmişlerdi. Daha önce de bu imanın, bu kararlılığın karşısında yüzlerce kez hüsrana uğramışlardı. Biz böyle devam edeceğiz ve ben inanıyorum ki sizlerin yaşadığı Türkiye, bugünkünden çok daha güçlü bir ülke olacak. Bugünkünden çok daha demokrat bir ülke olacak. Bugünkünden çok daha müreffeh bir ülke olacak. Sizin yaşadığınız ülke dünyada daha çok saygı görecek. Sizin yaşadığınız devlet, halkıyla daha barışık olacak. İnsanlar birbirlerini daha iyi anlayacak, daha huzurun olduğu, daha ahlaki, daha güçlü bir Türkiye’yi sizler inşa edeceksiniz. Bunu gözlerinizde görüyorum, yüreklerinizde görüyorum, hocalarınızın gayretinde görüyorum. Allah yolumuzu açık etsin. Burada Dulkadiroğlu’na 14, Türkoğlu’na 14, Pazarcık’a 14 ve Çağlayancerit’e 14 tane bilgisayar veriyoruz, hayırlı olsun diyorum. Dolayısıyla dört ilçemizde dört güzel bilgisayar sınıfı oluşturulacak, öğrencilerimizin emrinde olacak.”
Konuşmaların ardından 55 bilgisayar, Dulkadiroğlu, Pazarcık, Çağlayancerit ve Türkoğlu’na gönderilmek üzere İlçe Milli Eğitim Müdürlerine teslim edildi. 
Programa Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay, İl Milli Eğitim Müdür yardımcıları, Milli Eğitim Müdürlüğü personelleri ve çok sayıda öğrenci katıldı. 


(Haber: Ahmet Güneçıkan-Alihan Kürşat)

Editör: Mahmut Beyaz