Her yıl ilçe belediyeler ve Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen güreş festivalleri son hızla devam ediyor. Bu kapsamda Dulkadiroğlu Belediyesi tarafından her yıl geleneksel hale getirilen “Geleneksel Bertiz Boyalı Kısa Şalvar Güreş Festival”nin 20.’si düzenlendi. Bertiz’in Boyalı Mahallesi’nde düzenlenen festival, saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasıyla başladı. Daha sonra gösteri alanına geçen güreşçiler, kıyasıya rakipleriyle yarıştı. Festivale AK Parti Kahramanmaraş Milletvekilleri Ahmet Özdemir ile İmran kılıç’ın yanı sıra, Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, Geneksel Spor Dalları Federasyonu As Başkanı Şahin Hopur ve çok sayıda sporcu ile sporsever katıldı. Müsabakalara geçilmeden önce kısa bir konuşma yapan Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay, “Bu spor devam ettiği sürece bizde güreşe yatırım yapmaya devam edeceğiz.” Dedi.

GÜREŞE YOĞUN BİR AKIM VAR
Güreş sporunun her geçen gün gelişerek yol kat ettiğini belirten Başkan Okay, “Bertiz Boyalı’da er meydanı kuruldu ve bölge insanının güreşe yatkınlığından ve yıllardır yapıldığından dolayı şuan çok büyük ilgisi var. buraya geçen yıl çeşitli yatırımlar yaptık fakat neticesinde gördük ki bu da kafi gelmedi. İnşallah burayı daha geniş kapsamlı bir şekilde daha daha büyük kapasiteli güreş organizasyonları yapılacak bir mekan haline getirmeyi düşünüyoruz. Hem bu bölgenin geleneğinde bulunan köy güreşleri hem de profesyonel güreşler ayrı ayrı kategorilerde yapılmakta. Gerek Kahramanmaraş ve civar yerlerde gerekse de Türkiye’nin tamamından yoğun bir sporcu akımı söz konusu. Şuanda daha profesyonel güreşlerle alakalı tartılar devam etmekte ama güreşçi sayısı şuan da 600’ü geçti. rekor bir katılım bekliyoruz. İnşallah bu spor devam ettiği sürece biz güreşe yatırım yapmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

ÜLKEMİZ GÜREŞ’E ÇOK İLGİ DUYUYOR”
AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Ahmet Özdemir ise, “Güreş festivaline her yıl geliyoruz aşağı yukarı takip ediyoruz ama her geçen yılda tabiki daha çok insan ve daha çok izleyicinin olduğu bir organizasyon haline gelmiş. Demek ki bu bölgede bu insanlar buna çok fazla ilgi duyuyorlar. Zaten Türkiye’de herkes güreşe ilgi duyar ama Bertiz bölgesi özellikle buna sahipleniyor. Bu bizim için önemli. bizde bu sahiplenmeyi gördüğümüzü, bunun değerli olduğunu hissettirmek için de bizde buradayız. Belediye Başkanımız burayı biraz daha geliştirecek. Çünkü madem ki bu kadar ilgi var bu kadar heycanlı gidiyor. O yüzden de bunu desteklemek lazım. Bir şey daha var, sporcu kardeşlerimizin bir sonraki ara döneme kadar iyi hazırlanması lazım. Bununla ilgili de Gençlik spor ve geleneksel spor dalları federasyonumuzdan da destek alacağız” şeklinde konuştu.

GÜREŞ’TE AKLA İLK GELEN ŞEHİR KAHRAMANMARAŞ”
Geneksel Spor Dalları Federasyonu As Başkanı Şahin Hopur’da, “Şuanda Bertiz Boyalı’mızda 20.’si düzenleniyor güreşimizin. Sene 90 yıllarında bunun ilki düzenlenmişti. Yani yaklaşık 30 yıl oldu. geçen hafta Cumartesi Selçuklu döneminde pehlivan diyarı Darul Pehlivaniye diye adlandırılan Niğde’mizde bu güreşin ilki yapıldı. Ama çok şükür ki Kahramanmaraş Bertiz’de 20.’si yapılıyor. Bunu da 30 yıl önce temelini atan o günden bu güne gelmiş geçmiş tüm muhtarlarımıza ve güreş ağalarımıza minnettarız. Eğer bu yıl 30 yıl önce başlamış olmasaydı biz bugün birincisini yapmış olacaktık. Geleneksel sporlarımzıda içinde bulunan şalvar güreşimiz gibi önümüzdeki yıllarda da ilkini başlatmak suretiyle atlı cirit, eğer bir alan tespit edip yaparsak atlı ciridimizi de Bertiz’de gerçekleştirmeyi düşünüyorum. Şalvar güreşinde ve geleneksel sporlarımızda güreş diyince ilk akla gelen şehir zaten Kahramanmaraş” ifadelerini kullandı.

Haber: Mustafa Kılınç

Editör: Mahmut Beyaz