Her yıl 17-23 Eylül tarihleri arasında çeşitli etkinliklerle kutlanan ve bu yıl 31’incisi düzenlenecek olan Ahilik Haftası, Kahramanmaraş Valiliği, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, Kahramanmaraş Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ve Kahramanmaraş Ticaret İl Müdürlüğü’nün ortaklaşa hazırladığı programlar çerçevesinde kutlanacak. Programlarla birlikte yeniden kazanılacak olan Ahilik değerleri, geçmiş tarihlerde uygulanan çeşitli esnaflık yöntemlerinin uygulaması canlandırılacak. Ahi nasihatlerinden olan; harama bakma, haram yeme, haram içme, doğru, sabırlı dayanıklı ol, yalan söyleme, büyüklerinden önce söze başlama, kimseyi kandırma, kanaatkar ol, dünya malına tamah etme, yanlış ölçme, eksik tartma, kuvvetli ve üstün durumdayken affetmesini bil, hiddetli iken yumuşak davranmasını bil ve kendin muhtaç iken bile başkalarına verecek kadar cömert ol sözlerinden katılımcılara nasihat verilecek. Her geçen yıl Ahilik Kültürünün ve Ahilik Haftası bilincinin köklüleşmesine zemin hazırlayan Ahilik Haftası’nın bu yıl ki etkinlikleri hakkında Kahramanmaraş Ticaret İl Müdürü Ahmet Uçar yazılı basın açıklaması yaptı. Ahiliğin tarihi hakkında bilgiler de veren Uçar, yapılacak olan etkinlikleri paylaştı.

31. AHİLİK HAFTASI KUTLANACAK”

Ahilik Haftası etkinliklerinin oluşturulduğunu belirten Uçar, “Esnaf ve Sanatkarlar Genel Müdürlüğümüzün 02.04.2018 tarihinde Ahilik Kutlamalarını başlatmasıyla, 31. Ahilik Haftası 17-23 Eylül 2018 tarihleri arasında kutlanacaktır.05.06.2018 tarihinde İl Ahilik Kutlama komitesi oluşturularak, Kahramanmaraş Valiliği, Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Sütçü İmam Üniversitesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, İl Müftülüğü, Onikişubat İlçe Belediye Başkanlığı, Dulkadiroğlu İlçe Belediye Başkanlığı, Ticaret ve Sanayi Odası, KMSOB, Ticaret Borsası, E.S.K.K.K. Birlik Başkanlığı temsilcilerinin katılımı ile Vali Yardımcısı Kenan ÖRTEN’in başkanlığında kutlama programı oluşturulmuştur” dedi.

İNSANLARI BİRLİĞE, DİRLİĞE VE BERABERLİĞE DAVET EDER”

Ahiliğin tarihçesini anlatan Uçar, mesajına şu şekilde devam etti; “Ahilik 13. yüzyılda Deri ustası Ahi Evran tarafından kurulmuş ve yayılmaya başlamıştır. Hedef her alanda iyi insan yetiştirmektir. Ahlak-eğitim-bilim, teşkilatlanma, kalite, standart, üretici-tüketici ilişkileri, denetim, kısacası toplumun her alanında iyi ahlakın doğruluğun, kardeşliğin, yardımseverliğin özetle bütün güzel meziyetlerin birleştiği sosyal ve ekonomik düzenin adıdır Ahilik. Ahi sözcüğü Arapça “Kardeşim” demektir. Bazı yazarlar Ahi sözcüğünün Türkçede cömert, eli açık, yiğit anlamına gelen “Akı” sözcüğünden geldiğini ileri sürmektedirler. Terim olarak Ahilik Anadolu’da 13.yüzyılda kuruluşu belli kurullarla işlemiş Esnaf ve Sanatkarlar Birliğini ifade etmektedir. Ahlakla sanatın uyumlu birleşiminden oluşan Ahilik örgüt olarak Anadolu’da Selçuklu ve Osmanlı Devletleri Döneminde etkili olmuş bir yapıdır. Ahilik Anadolu’da kargaşanın yaşandığı bir dönemde, insanları birliğe, dirliğe, beraberliğe, kardeşliğe davet etmiştir. Ahi Evran-ı Veli dürüstlüğün, ahlaklı ticaretin ve sabrın timsali olmuştur. Ahi teşkilatına mensup olan kişilerin bağlı bulundukları temel ilkeleri belirleyen hareket tarzını ve hükümlerini bildiren kitaba ’Fütuvvetnâme’ adı verilmiştir. Ahiliğin esasları, ahlak kaideleri, nasihatleri gibi hususlar bu kitapta bulunmaktadır. Ahi Evran’ın Ahilik teşkilatına giren kimseler için verdiği Ahiliğin temel ilkeleri hâline gelen öğütleri şunlardır: Elini açık tut, sofranı açık tut, gözünü bağlı tut, dilini bağlı tut ve belini bağlı tut.”

AHİLİK ÖNEMLİ DEVLET ADAMLARI YETİŞTİRMİŞTİR”

Ahilik sayesinde ticaretin düzenli ve güvenli bir şekilde işleyişini sürdürürken, ahiliğin önemli devlet adamları ve gelişmiş bir esnaf ve sanatkarlar sınıfı yetiştirdiğine dikkat çeken Uçar, “Ahilik 13-17. yüzyıllarda zirve yapmış her alanda zemin bulmuş, günümüz belediye teşkilatı kuruluşu ve uygulamalarının temelleri atılmıştır. Ahilik kurullarıyla üretici-tüketici ilişkilerini en iyi şekilde düzenlemeyi amaç edinmiştir. Ahilik Osmanlıda standartlara uyma zorunluluğu getirmiş, düşük kaliteli mal ve hizmet üreten esnafa çeşitli cezalar verilmiştir. Bu dönemde günümüzde bile tam uygulanamayan kalite, standart, üretici tüketici ilişkileri çok kesin kurallarla belirlenmiştir. Ahilik müşteri odaklı bir yaklaşımda bulunarak fiyat, kalite ve standart konularında çok önemli çalışmalar gerçekleştir­miştir. Ahilik, halka dönük bir kurumdur. Kar ve ekonomik çıkar ikinci planda yer alır. Tüm çalışmalarında insan merkezli bir düşünce vardır. Ahilikte ekonomi ve para bir araçtır, bu aracın amaç haline getirilmesine izin verilmez. İnsanoğlu dünya işleriyle uğraşmalı ama kesinlikle yaratılış gayesini de aklından çıkarmamalıdır. Belli bir süre, bir iş basamağında kalarak olgunlaştırılan yamak-çırak-kalfa-usta hiyerarşisi kurmayı ve bu basamaklarda baba-evlat ilişkisi gibi öğreticiye candan bağlanmak suretiyle sanatı, sağlam ahlaki ve mesleki temellere oturtmayı amaçlar. Günümüz Esnaf ve Sanatkarları, atalarından yadigar kalan Ahilik kurumunu bugünlere taşımış, bu teşkilatın güzel değerlerini kendine düstur edinmiştir. Ahilik Teşkilatı günümüz koşullarında bile birçok ülkede gerçekleştirilememiş adaletli, verimli son derece güzel bir sistemi Türk toplumuna kazandırmış bir örgütlenmedir. Ahilik Haftasının Ülkemize, Milletimize, Esnaf ve Sanatkarlarımıza hayırlı olmasını, bolluk, bereket ve helal kazanç getirmesini temenni ederiz” açıklamalarında bulundu.

İl Müdürü Ahmet Uçar mesajını, Ahi Evran’ın şu sözüyle tamamladı; “Hak ile Sabır Dileyip, Bize Gelen Bizdendir. Akıl ve Ahlak ile Çalışıp, Bizi Geçen Bizdendir.”

(Haber: Tuğçe Kayar)

Editör: Mahmut Beyaz