Cilt Hastalıkları konusunda uzman olduğu bilinen Emine Yücedağ, yaz mevsimi yaklaştıkça vatandaşları bekleyen güneş alerjileri tehlikesi hakkında çeşitli uyarılarda bulundu. Mevsim değişikliğinin yaşandığı Mayıs aylarında güneş alerjileri nedeni ile şikayette bulunan hasta sayısının artış göstermekte olduğuna dikkat çekerek açıklamalarda bulunan Yücedağ, güneşten bilinci bir şekilde korunmanın yollarını aktardı. Yücedağ, fazla güneş ışınının deride zaman içerisinde incelme, kırışıklık, cilt kuruluğu, lekelenme, kılcal damarların belirginleşmesi, erken yaşlanma, deri kanserinin oluşma riskinin artması, güneş alerjisinin tetiklenmesine yol açabileceğini söyledi.

ÖĞLE SAATLERİNDE DIŞARI ÇIKILMAMALI”

Yaz yaklaştıkça güneşin yüzünü gösterdiğini ve sıcaklıkların giderek arttırdığını ifade eden Yücedağ, “Olumlu etkilerinin yanı sıra güneşin cildimize zararları da bulunuyor. Fazla güneş ışınının deride zaman içerisinde incelme, kırışıklık, cilt kuruluğu, lekelenme, kılcal damarların belirginleşmesi, erken yaşlanma, deri kanserinin oluşma riskinin artması, güneş alerjisinin tetiklenmesine yol açabilir. Güneş ışınlarının en şiddetli olduğu öğlen saatlerinde 11.00 ile 15.00 arasında güneşe çıkmamaya vatandaşların özen göstermesi gerekiyor. Gölgede oturulmalı. Hava çok sıcak ve dışarı çıkmaya mecbursa genelde vatandaşların şapka veya şemsiye kullanması ve açık renkli giysiler tercih etmesi gerekir” şeklinde konuştu.

GÜNEŞTEN KORUYAN ÜRÜNLER BİLİNÇLİ KULLANILMALI”

Güneşten koruyan ürünlerin bilinçli olarak kullanması gerektiğine dikkat çeken Yücedağ, şunları kaydetti: “Yüz, omuz, ense ve boyun gibi daha yoğun olarak güneş ışınlarından etkilenen bölgeler sürekli güneşten koruyan ürünler kullanılarak korunmalıdır. Erişkinler deri tiplerine göre farklı koruma faktörlü ürünler kullanmalı. Vatandaş bilinçli bir şekilde güneşten koruyucu ürünleri, güneşe çıkmadan yarım saat önce cildinize uygulamalı. Güneş koruyucu kremleri cildinize yeterli miktarda ve kalınlıkta sürülmeli. Güneşten koruyan ürünler deriye eşit miktarda yedirilerek, havuza veya denize sık sık girildiğinde, havlu ile kurulandığınızda ve terlendiğinde gün boyunca uygulanmalıdır. Tedavi amacı ile doktor tarafından verilen kimi ilaçlar (antibiyotikler, doğum kontrol ilaçları vb.) derinin güneş ışınlarına karşı duyarlılığını artırır. Bu durumda doktorun önerileri doğrultusunda güneşten korunmak tercih edilmelidir.”

ÇOCUKLARDA YÜKSEK FAKTÖRLÜ ÜRÜNLER KULLANILMAMALI”

Güneşten koruyan kremlerin çocuklarda deri tipine bakılmadan yüksek faktörlü ürünlerin kullanılmaması gerektiğini vurgulayan Yücedağ, 3 yaşında ki çocukların kesinlikle korunmasız güneşin altında bırakılmaması gerektiğini söyledi. Yücedağ, “Çocuklarda güneşten korunma yönteminin giysilerle (açık renk şapka ve tişört vb.) desteklenmesi gerekir. Ailede okul çağına gelen çocuklara güneşten korunma yöntemleri anlatılmalı; güneşten koruyan ürünleri kullanmaları ve uygun giysileri giymeleri sağlanmalıdır. Çocukların su kaybını önlemek amacıyla yeterli miktarda su içmeleri sağlanmalıdır. Güneşten koruyan ürünlerin, yüksek miktarda güneş ışınlarını süzen UV-A ve UV-B filtreleri içermesi gerekiyor.   Deriye yüksek oranda emilimi olmalı. Nemlendirmeli, suya, denize, terlemeye, buharlaşmaya, sürtünmeye dayanıklı olmalı. Kokusuz ve renksiz olmalı, etki süresi uzun, kullanımı kolay olmalıdır” ifadelerini kullandı.

 Haber: Meliha Şeyda Akçakale

Editör: Mahmut Beyaz