Kahramanmaraş Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği’nde seçim heyecanı başladı. Ocak ayında start alacak olan kongreler öncesi başkan adayları da tek tek belli oluyor. Bu kapsamda 15-22 Ocak 2022 tarihinde gerçekleştirilecek olan Kahramanmaraş Fırıncılar Odası Başkanlığı seçimi hakkında gazetemize değerlendirmelerde bulunan Oda Başkanı Erol Güneş, güven tazelemek için başkanlığa aday olduğunu açıkladı. Başkanlık görevi boyunca fırıncı esnafının talep ve sıkıntılarını giderme noktasında önemli çalışmalara imza atan Başkan Güneş, seçim öncesi bazı adayların ahlaki olmayan sataşmalarda bulunduğunu ifade etti. Bu kişilerin ‘çamur at izi kalsın’ mantığı güttüklerini belirten Güneş, “Biz bu saatten sonra yine adayız, yine odamızın, esnafımızın yanındayız” şeklinde konuştu.

“FIRINCILARIN SORUNLARINI ANKARA’YA TAŞIMADA KÖPRÜ GÖREVİ GÖRDÜK”
2005 yılından bu yana Fırıncılar Odası Başkanlığı’nın yanında Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği’nde de Yönetim Kurulu Üyesi olan Erol Güneş, ayrıca 4 dönemdir de Ankara’da Türkiye Fırıncılar Federasyonu'nun Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapıyor. Türkiye Fırıncılar Federasyonu'nun Yönetim Kurulu Üyesi olması sayesinde fırıncıların sorunlarını Ankara’ya taşımada bir köprü görevi gören Güneş, “Ankara’da 2 ayda bir ilgili bakanlarla bir araya gelerek görüşlerimizi, sıkıntılarımızı bildiriyoruz. Bu da tabii Kahramanmaraş adına güzel bir şey. Biz elimizden gelen çalışmaları yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

ÇAMUR AT İZİ KALSIN MANTIĞI GÜDÜYORLAR

Güneş, konuşmasının devamında şunları söyledi: “Sektörün içerisinde olduğum için fırıncı esnaflarımızın sorunlarını iyi biliyorum. Görevim boyunca sektörümüzü daha ileriye taşımaya çalıştım. Fiyat komisyonlarında fiyatlarımızı en iyi şekilde çıkardık, işçilik sektöründü mesaj grupları oluşturduk, hep esnafı birbiriyle tanıştırdık, esnafı birbiriyle barışık yaptık. Devlet büyüklerimizle yaptığımız istişarelerle de esnafımız için sorun teşkil eden durumları hallettik. Esnafa güzel hizmetler verdik. Fırıncı esnafıyla hep barışık olduk, 17 yıldan bu yana ben bu odanın başkanlığını yapıyorum, demek ki bir başarı var ki, esnafımız bir hizmet görmüş ki bizi bu günlere kadar getirmiş. Seçimler eskiden güzel bir siyasette giderdi, böyle hatırla gönülle giderdi son zamanlardaki adaylara bakıyoruz adaylar çok ahlaki olmayan sataşmalarda bulunuyor. Seçimle ilgili yaygara yapıyorlar. Üyelerimizin kafasını karıştırıyorlar. Çamur at izi kalsın mantığı güdüyorlar. Biz bu işi bilmeyen insanlarda değiliz. Biz bu saatten sonra yine adayız, yine odamızın, esnafımızın yanındayız. Allah izin verirse ne yaptıysak çok daha iyilerini yapacağız.”

“DÖVİZ DÜŞTÜ AMA ŞU ANDA BU PİYASAYA YANSIMADI”

Ekmek fiyatlarıyla ilgili de konuşan Güneş, şu ifadelere yer verdi: “Bilindiği üzere geçen yıl bu tarihlerde unun torbası 105 TL iken 1 yılın içerisinde 380’lere kadar fiyatlar yükseldi. Bilhassa son 3 ayın içerisinde un fiyatları çok aşırı yükseldi. Bunu dövizin yükselmesine, akaryakıtın yükselmesine bağladılar. Bunun biz suni bir şey olduğunu tahmin ediyorduk, devletimizin bunun önüne geçeceğini de tahmin ediyorduk, nitekim öylede oldu. Biz ekmeğimize zam yaptık ama girdi maliyetlerin artması nedeniyle ekmeğe zam yapmak mecburiyetindeydik. Yine de şu anda biz girdi maliyetlerinin çok daha altında bir fiyat uyguluyoruz. Şu anda döviz düştü ama şu anda bu piyasaya yansımadı, inşallah yansıyacağını düşüyoruz. Ama şu 15 günden bu yana Toprak Mahsulleri Ofisi, devletimiz destekleme amacıyla un fabrikalarımıza taahhüt karşılığında ucuz buğday veriyor. Bu devletin verdiği şimdi ki buğday yeterli mi? Yok yeterli değil. Bu dövizin düşmesi un fiyatlarını etkiler mi, piyasayı düşürür mü bilmiyoruz.

“BİZ HİÇBİR ZAMAN EKMEĞE ZAM YAPMA TARAFTARI DEĞİLİZ”

Biz ekmeğe zam yapma taraftarı hiçbir zaman değiliz. Biz fırıncı esnafı olarak zamların hep gerisinden geliyoruz. Yani ham madde fiyatlara zam geliyor biz bu zammı 2-3 ay sonra ekmeğe yansıtabiliyoruz. Bu 2-3 aylık zamanda esnafın cebinden gitmiş oluyor. Biz istiyoruz ki, maliyetimiz ucuz olsun, biz ucuz satalım. Zaten pahalandığında bizim satışlarımızda da düşme oluyor. Keşke maliyetlerimize zam gelmese. 1 Ekmeğin üzerinde 33 tane maliyet girdisi var. Una zam gelmesin biz diğer zamları gözetmiyoruz. Çünkü un en büyük giderimizi oluşturuyor.”

Haber: Abdulsamet İspir

Editör: Mahmut Beyaz