Uzmanların aşırı sıcaklardan korunma yöntemi olarak vurguladığı en önemli konu şüphesiz ki su tüketimi. “Su içmek için susamayı beklemeyin” uyarısı yapan uzmanlar, özellikler ter yolu ile sıvı kaybı yaşandığından bol su tüketilerek vücudun sıvı dengesinin korunması gerektiğinin altını çiziyor. Özellikle içinde bulunduğumuz bunaltıcı yaz sıcaklarında su tüketimi, hayatının her alanında olmazsa olmazlar arasında yer alıyor. Özel Hayat Hastanesi Başhekimi ve Biyokimya Uzmanı Oğuz Paköz, yaz aylarında su tüketimi ve beslenme alışkanlıkları ile ilgili yapılması gerekenleri anlattı. Günde en az tüketilmesi gereken su ihtiyacının 2,5-3 litre olduğunu söyleyen Paköz, sıvı tüketim oranlarına göre bu ölçünün artabileceğini ya da azalabileceğini ifade etti.

İşte Dr. Oğuz Paköz ile yaptığımız röportaj;

VÜCUDUN SUYA İHTİYACI VARDIR”

Günlük su tüketiminin önemi nedir?

Oğuz Paköz: Öncelikle şunu belirtmeliyim ki şuan içerisinde bulunduğumuz sıcak yaz aylarında vücutta tutulması gereken su oranı çok önemlidir. Bir insan vücudunun yüzde 70’i sudan oluşmaktadır. Bu nedenle insan vücudunun duyduğu günlük su ihtiyacını karşılaması gerekir. Bunun içinde yetişkin bir insanın, vücudu günlük 1.50 ila 2 litre civarında suya ihtiyacı vardır. Bu miktar yaz ve kış aylarında miktarında değişim gösterse de. Bu sıcak yaz günlerinde fazla su tüketiminde bir sakınca görmüyorum.

GÜNLÜK 3 LİTRE SU TÜKETİMİ YAPILMASI GEREKİR”

Bir insanın günlük su tüketimi ne kadar olmalıdır?

Oğuz Paköz: Bir günlük su tüketimi kişisine göre farklılık göstermekle birlikte zaruri bir sorunu olmadığı sürece 1.50 ila 2 litre su maksimum 3 litre su tüketmesinde yarar var. Fakat günlük 3lt su miktarını geçilmemesinde fayda var. Çünkü gün içerisinde su ile birlikte su içeren çay, ayran vb. başka gıdalarda tüketilmektedir. Bu nedenle günlük minimum 1.50, maksimum 3 litre su tüketimi yapılması gerekir.

DİĞER EK SIVI GIDALAR SU YERİNE TUTULMAMALI”

Gün içerisinde tüketilen diğer sıvılar insan vücudunun su oranını ne oranda dengeler?

Oğuz Paköz: İnsanlar günlük su tüketimi dışında aldığı diğer ek sıvı gıdaları su tüketiminin yerine tutulmamalıdır. Bu gıdaların yanında insanlar muhakkak günlük içmeleri gereken su miktarının altına düşmemelidirler. Çünkü sadece bu gıdalar vücudun su ihtiyacını karşılamak için yeterli değildir.

RAHATSIZLIĞI OLANLAR DOKTORA DANIŞSIN”

Gün içerisinde içilmesi gereken su miktarı neye göre belirleniyor. Bu oranın belirlenebilmesi için illaki hastaneye mi gelinmesi gerekir?

Oğuz Paköz: Özel durumu olan kişilerin doktorlarına danışmalarında fayda var. Bazı kalp yetmezliği, böbrek yetmezliği ve idrar yollarında rahatsızlıkları vb. sıkıntıları olan hastaların dikkat etmesi ve doktorlarına danışmaları gerekir. Çünkü rahatsızlığı olan kişinin günlük tüketmesi gereken su miktarını ayarlayarak zaten rahatsızlığı olan vücuduna yardımcı olmalıdır. Çünkü tüketilen sıvı miktarının vücuttan atılması gerekmektedir. Örneğin diyalize giren hastalarımızın tükettiği sıvı miktarını vücuttan doğal yollarla atması çok çok zordur böbrek hastalığını vb. rahatsızlıkları olan hastalarımızın doktorlarıyla görüşerek bu miktarı belirlemelerinde fayda var.

İNSAN VÜCUDU CANLI BİR ORGANİZMA, DİNAMİK BİR YAPIDIR”

İnsanlar bu oranı kendileri belirlemek isterse neye göre belirlemelidir?

Oğuz Paköz: Bizim söylediklerimiz halk sağlığı açısından kişilerin, günlük hayatlarını devam ettirebilmesi içindir. Günde ortalama 2 litre yeterlidir ama biraz fazla içmenin de hiçbir sakıncası yoktur ama bu sıcak yaz aylarında az su içerek vücudu susuz bırakmanın bir anlamı yoktur.

İnsan vücudu canlı bir organizma dinamik bir yapıdır. Az su içersek terimizin ve idrarımızın rengi daha koyu çıkar ama çok su içerseniz buna oranla terimizin ve idrarımızın rengi daha şeffaf bir hal alır. Kişinin hastalık gibi özel bir durumu varsa günlük su içme oranına doktoru ile karar vermesi gerekebilir bunun dışında günlük en az 2 litre yeterli olacaktır.

SU İÇMENİN İNSAN SAĞLIĞINA OLMUSUZ ETKİSİ YOKTUR”

Gün içerisinde tüketilen su miktarının fazlası zararlı mıdır?

Oğuz Paköz: Gün içerisinde çok fazla su içmek yaşam standartlarını düşürebilir çünkü en basitinden sık sık tuvalete gitme ihtiyacı duyulacaktır ya da daha fazla terlemeye başlayacaktır. Bunun dışında fazla su içmenin insan sağlığına başka bir olumsuz etkisi yoktur.

ILIK SU İÇMEK ZAYIFLAMAYA YARDIMCI OLUR”

Zararlı ise hangi durumlarda tüketilen su miktarına dikkat edilmelidir?

Oğuz Paköz: İdrarını yapmakta zorlanan, böbrek rahatsızlığı olan, vücudunda su toplama sorunu olan veya kalp yetmezliği gibi rahatsızlığı olan insanlar su tüketim oranı, suyu vücudundan atma durumuna göre ayarlamaları gerekiyor. Özellikle ılık su içmek hem zayıflamaya yardımcı olur hem de kabızlık sorununa yardımcı olur. Yaz aylarında özellikle bu sıcak günlerde sıvı tüketimini arttırmalıyız. Mümkün mertebe vücudu susuz bırakmamak gerekiyor. Kış günü su içme oranı biraz daha tolere edilebilir ama yaz günü bu konuda daha fazla temkinli davranmak gerekiyor.

(Haber: Betül Özdemir-Yusuf Temiz)

Editör: Mahmut Beyaz