Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın israfı azaltmaya yönelik izlediği politika çerçevesinde gramajı düşürülen ancak yapılan bu uygulama ile son günlerde gündemden düşmeyen ekmek gramajı ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Fırıncılar Odası Başkanı Erol Güneş, ekmek fiyatlarının artmadığını, sadece gramaj konusunda aşağıya çekildiğini söyledi. Kahramanmaraş’ta şu anda böyle bir uygulamanın söz konusu olmadığına vurgu yapan Güneş, kentte 250 gramaj ekmeğin 1 TL’den satıldığını belirtti. Ekmeğe yapılan bir kuruşluk zammın ülkeyi ayağa kaldırdığına dikkat çeken Güneş, ekmek fiyatlarının 2018 yılının 6. Ayına kadar yükselmeyeceğini kaydetti.

FİYAT, EKMEĞİN KİLOGRAM BAZINDA ALINIR”
Türkiye genelinde ekmek fiyatının ekmeğin kilogram bazında alındığını anlatan Güneş, şöyle konuştu: “Bu konu çok fazla dillendirildi. Bu zaten normal bir uygulama. Geçmişten bu yana olan bir durum. Daha önce Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda Kodeksine göre ekmekte taban gramaj 300 gramdı. 300 gramdan da 5 il 10 kilograma kadar serbest ekmek çıkartılabiliyordu. Ekmek fiyatları gramaja göre alınmaz. Türkiye genelinde ekmek fiyatımız ekmeğin kilogram bazında alınır. Dolayısıyla kilogram bazındaki belli bir fiyat vardır. Ama bazı bölgelerde değişiklik gösterir. Yani bazı bölgelerde 300 gram bazı bölgelerde 350 gram ekmek çıkartabiliyorlar. 2014 yılında yine ekmek israfını önleme konusunu o dönemki başbakanımız şimdiki Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan gündeme getirmişti. Bu doğrultuda Cumhurbaşkanımız, Ekmek israfını önleyelim diye kodeksi 250 gramaja düşürmüştü. Şimdi de yine ekmek israfı bir hayli fazla. Bu fazlalığı, bu israfı önlemek amacıyla Tarım Bakanlığı ekmeğin gramajını 50 gram daha aşağıya çekti. Bu şekilde ekmeğin tabanı 200 gram oldu. Ama bu illa da 200 gram ekmek çıkartılacak demek değildir. Mesela Ege bölgesinde 300 gram ekmek 3,5 TL’ye satılıyor. Bizde 250 gram ekmek 1 TL’ye veriliyor. Zaten kilogram bazlı fiyat yerine oturmuş durumda.”

KİLOGRAM FİYATI BÖLGELERE GÖRE DEĞİŞİYOR”
Ekmeğin kilogram fiyatının 5 TL olduğunu ancak bu rakamın bazı bölgelerin maddi gelir, giderlerine göre değişiklik gösterebildiğini ifade eden Güneş, “Ekmek konusunda Genel Başkanımızın da dediği gibi ekmeğin kilogramı Türkiye genelinde 5 TL’dir. O günden bugüne hala kilogramı 5 TL. Ama bu fiyat her yerde uygulanmıyor. Neden uygulanmıyor? Çünkü bölgesel olarak maddi gelir ve giderler değişiyor. Kahramanmaraş için konuşacak olursak, Kahramanmaraş’ta şu anda 250 gram ekmek fiyatımız 1 TL. Bu bağlamda ekmeğin kilogramı 4 TL’ye tekâmül ediyor. Yani biz gramajı çekmeyle üstüne fiyat koymuş olmayacağız. Bu konu ile ilgili biz şu an için herhangi bir girişimimiz yok. Ama ilerleyen zamanlarda olması gerekirse 250 gram ekmeğimizi 200 grama çekeriz ve fiyatı da yine aynı şekilde kalır” ifadelerini kullandı.

UN FİYATI 50 TL OLSUN, EKMEK FİYATI DA 50 KURUŞ
Ekmeğe gelen zammın un fiyatları ile doğrudan ilgili olduğunu aktaran Güneş, sözlerinin devamında şunları kaydetti: “Şu anda gündemde hep ekmek var. Ekmek üzerine herkes bir başka yorum yapıyor. Aslında bu durumu ekmekçiye sormak gerekiyor. Ekmekte fiyatımız 2015 yılından bu yana aynı ama un fiyatları 2015’ten bu yana arttı. O yılda un fiyatı 55 TL idi ama şimdi 75 TL ama ekmeğin fiyatı hala aynı. Bizim girdimiz sadece un değil. Bunun yanında mayası var, işçiliği var, yakıtı var, her şeyi var. Biz devamlı hep geriden geliyoruz. Ekmeğe yapılan 1 kuruşluk zam, Türkiye’yi ayağa kaldırdı. Mesela unun torbasına bu 3 ayın içerisinde 5 TL birden zam geldi. Biz istiyoruz ki un 50 lira olsun, ekmeğimizde 50 kuruş olsun. Yani biz maliyet olarak biz hep geriden geliyoruz. Fırıncının burada suçu ya da kabahati yok. Şuan için ekmeğe bir zam yok. Un fiyatlarına zam gelmediği sürece ekmeğe de zam gelmez.”

EKMEKTE ZAM KONUSU HEP GERİDEN GELİYOR”
Zam konusunda ekmeğin her zaman geriden geldiğinin bilgisini veren Güneş, son olarak sözlerine şunları ekledi: “2015’in un fiyatlarıyla, şuan ki un fiyatları arasında 15 TL fark var. Bizim ekmeğimizin fiyatları ise şuan yine aynı. Bizim çocukluğumuzda ekmek fiyatıyla otobüs fiyatları aynıydı. Bugün otobüs fiyatları ekmek fiyatları arasında bir fark var. Yani ekmek 1 TL ise otobüs fiyatı 2 TL. Otobüs mazotlarına gelen zam ekmek taşıyan arabaların mazotuna gelen zam ile aynı değil mi? Dolayısıyla ekmek her zaman geriden geliyor. Genel Başkanımızda “2018’in 6’ıncı ayına kadar zam gelmeyecek” dedi. Yani dileriz bu, bizim girdilerimize zam gelmez. 2019’a kadar da bu böyle gider. Yeter ki bizim girdilerimize zam gelmesin. Halkımız şunu yanlış biliyor, gramaj düştü gizli zam geldi. Böyle bir şey yok. Ekmeğimizin kilogram bazında fiyatı belirli. Gramajlarına göre de ayarlanıyor zaten.”

Haber: Emre AKKIŞ

Editör: Mahmut Beyaz