Kahramanmaraşlı onlarca seçmenle yapılan halk röportajlarında beklentilerini, görüş ve düşüncelerini okuyucular için derledik. 13 yıldır iktidar partisi olan AK Parti’ye tam destek veren Kahramanmaraş 1 Kasım seçimlerinin ardından gözünü meclise çevirmiş durumda.

13 yılda meclise gönderdiği 40 milletvekilinin 32’sini Ak Partiden seçen halk, haklı olarak kabineden ‘bakanlık’ istiyor.

Cumhuriyetin tarihinde sadece 4 bakanlık verilen Kahramanmaraş AK Parti döneminde ısrarla istediği bakanlığa bu sefer çok yakın. Her seçimde büyük destek vermesine rağmen mecliste geri planda kalan Kahramanmaraş 1 Kasım seçimlerinden sonra atağa geçmek istiyor.

7 Haziran seçimleri dahil Türkiye genelinde milletvekili sayısı düşerken Kahramanmaraş’ta ise 6 vekil sayısını koruyan Ak Parti 1 Kasım seçimlerinde ise milletvekili sayısını 7’ye çıkardı. Son olarak Kahramanmaraş’ta 2011 genel seçimlerinde yüzde 69.6 oy oranını yakalayan AK Parti 1 Kasım seçimlerinde bu oranı yüzde 71,8’e çıkararak oy sayısını da 45 bin artırdı.

Bir genel seçimi daha geride bırakan Kahramanmaraş’ta 2 Kasım sabahı çarşı pazar hareketlendi. Meclise 7 AK Parti’den 1 de MHP’den vekil gönderen seçmen önce huzur sonra hizmet bekliyor. Yaptığımız sokak röportajlarında vatandaş ayrıca; ‘Artık hak ettik. En az 1 bakanlık milletvekillerimizden birine verilmeli’ dedi.

AK Parti seçmeni sandıkları AK Parti oylarıyla doldurup taşırdık, karşılığında hizmet bekliyoruz” dedi. Özellikle Mahir Ünal, Celalettin Güvenç veya Veysi Kaynak’ı bakanlık makamında görmekten gurur duyacaklarını ifade etti.

Kahramanmaraş milletvekillerinden ve iktidar partisinden beklentileriniz nelerdir? Kahramanmaraş’tan bakan olarak görmek istediğiniz isimler var mı, hangileri? Kahramanmaraş’ın çözüm bekleyen sorunları var mı? Varsa bunlar nelerdir? Sorularımızı yönelttiğimiz değişik meslek ve yaş gruplarına mensup vatandaşların verdiği cevapları okuyucular için derledik. Röportajımızın ayrıntıları şöyle:

HAYDAR YEŞİL
Kahramanmaraşlı bir vekilin bakan olmasını çok isteriz. Geçmişte Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın Kahramanmaraş halkına ‘sizin bakanınız benim’ demişti. Elbette bunu kabul ediyoruz. Fakat şimdi O gitti. Kahramanmaraş AK Parti’yi çok seviyor. Ama AK Parti şehrimizin hakkını vermiyor diye düşünüyorum. Belediye Başkanlarımızdan memnunuz çalışkan, dürüst insanlar. Bizim gelişip yükselmemiz için şehrimize yapılacak yatırımların hızlanması gerekiyor. Mesela askeri acemi birliği istiyoruz. Acemi birliği olursa şehre giren çıkan insanlarda artar ve buda sıcak para getirir. Havaalanımıza bir düzenleme getirilsin tekrar iyileştirme yapılsın, bir demiryolu olsun. Ama bizim hiçbir şeyimiz yok. Bunların yapılmasını biz Kahramanmaraşlılar olarak çok istiyoruz.

YUSUF BAYKUŞ
Şehrimizden bir bakanın çıkmasını tabi ki de çok isteriz. Kahramanmaraşlı bir vatandaş olarak şehrimize yatırım yapılmasını istiyoruz. Bizim şehrimiz çok güzel bir şehir bu yüzden buradan milletvekillerimizi ve yetkililere sesleniyorum. Kahramanmaraş’ımıza daha çok yatırım yapsınlar ve daha çok gelip gitsinler çünkü bu şehrin potansiyeli büyük güzel bir şehir eminim ki yatırım yapılınca ve bakılınca çok daha gelişmiş ve güzel bir şehir olacak.

FATİH BÜYÜKTÜRKMEN
Kahramanmaraş’a mutlaka ama mutlaka bir bakan gelmeli. Çünkü bu şehir bunu hak ediyor. Biz 8 vekilden 7’sini tek başına iktidar olan bir partiye verdik. Bu yüzden de bu şehir Kahramanmaraşlı bir bakan hak ediyor. Şehrimizin canlanması açısından polis okulu, askeri acemi birliği, üniversite gibi kurumlar açılırsa şehre gelecek insan sayısı da artar ve bu şekilde şehir ekonomisi oldukça canlanır. İnşallah sesimizi yetkililer duyar ve bu söylediklerimiz Kahramanmaraş için olur.

AHMET DEMİR
Şehrinizde ki turist sayısı çok az, yatırımlar çok az doğal olarak bunlar az olduğu için şehir ekonomisi de canlanmıyor. Ama Kahramanmaraş’a bir bakanlık verilirse bu sorunların ortadan kalkacağını düşünüyorum. Şehrimize çekici bir şeylerin yapılması lazım ki yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeksin ve buraya gelsin. Bu da festivalle ve çeşitli etkinliklerle olabileceğini düşünüyorum.

MEHMET MAĞRALI
Kahramanmaraş’ın öncelikli olarak kabinede bir bakanlık alması lazım. Çünkü buna çok ihtiyacımız var. Şehrimizin canlanması ve gelişmesi lazım. Yatırımların artması gerekiyor. Şehrimiz ancak bu şekilde gelişebilir. Bir Gaziantep’e baktığımız zaman gelişmişlik anlamında bizim çok üzerimizde. Neden Kahramanmaraş’ta gelişmesin bizim hiçbir eksiğimiz yok. Bunun için meclise gönderdiğimiz vekillerden Kahramanmaraş için daha çok çalışması ve bu şehri geliştirmesini istiyoruz.

ÜMİT DİLBİRLİĞİ
Kahramanmaraş büyükşehir oldu ama yine de kalkınamıyor. Şehrimize sahip çıkılması ve yatırımların yapılması lazım. Özellikle Kahramanmaraş’a bir bakanlık verilmesi lazım. Çünkü bu şehir bunu hak ediyor. Yeni yatırımlar ve yeni projeler olsun ki şehrimiz canlansın. Bir tramvayımız bile yok. Bizim insanımızda da suç var. Çünkü bizim halkımız Kahramanmaraş’tan alışveriş yapmak yerine gidiyor Gaziantep’ten alışveriş yapıyor. Böyle olmaması lazım.

ZELİHA FISTIK
Kahramanmaraş’ımıza biraz daha bakılması gerekiyor. Yatırımların artması ve çeşitli sosyal ve kültürel projelerin artması gerekiyor. Hem böylece şehrimiz hem sos-kültürel açıdan hem de maddi açıdan çok ama çok gelişir. Bu konuda vekillerimizin gerekli çalışmaları yapmalarını istiyoruz. Bir de artık şehrimizden bir bakanın çıkmasını istiyoruz. Her seçimde elimizden geleni yapıyoruz. Bu seçimde de yaptık ve artık sıra iş siyasilerde inşallah Kahramanmaraş’ımız için her şey daha güzel olur.

MEHMET ŞİMŞEK
Kahramanmaraş’a kesinlikle bir bakan gelmesi lazım. Şehrimize ne yazık ki gereken önem gösterilmiyor. Bu yüzden daha fazla yatırım ve daha fazla önem verilsin istiyoruz. Ancak böylece şehrimiz gelişir ve kalkınır. Bizim çevrede ki büyük ve gelişmiş illerden hiçbir eksiğimiz yok. İnşallah şehrimiz için en güzeli olur.

ALİ ÇAM
Ben Kahramanmaraş’ın yollarından hiç menün değilim. Şu an belediyemiz çalışıyor ama ne yazık ki hala istediğimiz kıvama ulaşamadık. Bu şehre daha çok sahip çıkılması gerek daha çok yatırım yapılması gerek. Kahramanmaraş’ın bir tane bakana ihtiyacı var. Kesinlikle bu şehir bakanı hak ediyor. İnşallah da bu verdiğimiz oyların bir etkisi olur ve şehrimizden bir bakan çıkar.

YAVUZ ÇOCUK
Şehrimizde araç trafiğine kapalı bir yaya yolumuz yok. Neden bu şehre bakılmıyor. Kahramanmaraş her şeyi hak eden bir şehir. Neredeyse AK Parti’ye tarihi bir oy veren bir şehre en azından bir bakanlık verilmesi gerek. Ben bir vatandaş olarak Kahramanmaraş’a gereken önemin verilmediğini düşünüyorum. Şehrimize yatırımların daha çok yapılması gerek. İnşallah yetkililer sesimizi duyar ve bu şehre gereken önem ve özen gösterilir.

MEHMET TEKE
Kahramanmaraş’a mutlaka bir bakanlık verilmeli. Çünkü bu şehir her seçimde iktidarda ki partiye tam destek veriyor. Buna rağmen Kahramanmaraş’ımız hala gelişememiş durumda. Yatırımlar hala eksik durumda. Şehri ayağa kaldıracak veya canlandıracak yatırımlar maalesef yok. Yetkililerden ricamız şehrimize sahip çıksınlar çünkü bu şehir genel anlamıyla her şeyi hak ediyor. İnşallah bu durum göz önüne alınır ve şehrimize gereken yatırımları yaparlar.

ÖKKEŞ ALIÇ
Üniversite mezunlarına iş imkânlarını sağlanması. Çocuklarımızın daha iyi eğitim görmesi için okulların yapılmasını ve bunun yanı sıra parklardaki gençlerin taşkınlıklarını önlemesini istiyorum.

AHMET ALAGÖZ
Bu şehir Türkiye’de oy sıralamasında üçüncü oldu bunu hakkı olarak öncelikle bir bakanlık verilmesi lazım. Ardından şehrin kalkınması ve ticaretin geliştirilmesi için gerekli yatırımların yapılması lazım. Küçük esnafların kalkınması için gerekli çalışmalar yapılmalıdır.

HÜSEYİN ÖZBEK
Emeklilere, esnaflara, öğrencilere verilen sözlerin tutulmasını istiyoruz. Verilen sözler mutlaka tutulacak bundan şüphemiz yok. Şehrimizde çok fazla sosyal tesisler olmalı. Çarşı içlerinde oturacak park veya bahçeler olmalı. Trafik olmayan yollar olmalı ki insanlar rahat rahat yürüyüş yapabilsin.

HÜSEYİN ÇOLAK
Ben işçiyim mesela işimi kimseye sormadan yapabiliyorum. O yüzden milletvekillerimizin de işi belli. Bize sormadan bizden beklemeden üzerine düşenleri yapmalılar. Yapacaklardır diye düşünüyorum. İçlerinden bir iki milletvekilimiz de kabineye irerse yatırımları direkt alırız diye düşünüyorum.

MİTHAT KÖSE
Kahramanmaraş’tan çıkan yüzde 71’lik oy yüzdesini göre hakkımızı en az bir bakanlıktır. Milletvekillerimizden bu görevi en iyi yerine getirecek olan kişi ise Mahir Ünaldır. Bu sadece burada bitmemelidir bunun yanı sıra şehrimizin canlanması için gerekli yatırımların yapılması ve şehir esnaflarına bakılması isteriz. Eğer bu memlekete gerekli yatırımlar yapılırsa diğer seçimlerde AK Partinin oyunun yükselecektir.

ÂDEM KÖSE
Kahramanmaraş’ın sadece şehir merkezine değil köylerine de bakılmasını istiyorum. Benim köyümde su sıkıntımız var bu sıkıntıların çözülmesi için gerekli çalışmaların yapılmasını istiyorum. Bununla birlikte bu kadar oyun karşılığı olarak şehrimize en az bir bakan verilmesi gerektiğini düşünüyorum.

NECATİ DAĞTEKİN
Biz bu şehirden meclise yedi tane milletvekili gönderdik bununu karşılığı olarak en az bir bakan istiyoruz. Bu bakanların Kahramanmaraş’ı en iyi şekilde ileri taşıması gerekmektedir. Bizim şehrimizin birçok eksiklikleri var bunların giderilmesi ve şehrimizin güzelleştirilmesi için ellerinden ne geliyorsa onun yapılmasını istiyoruz. Nerden geldiklerini unutmasınlar her zaman durumlarından memnun olsunlar. Bizim onlardan isteğimiz sadece bu şehre sahip çıkmalarıdır.

ÖKKEŞ ACIYER
Onlar işvelerini en iyi şekilde yerine getireceklerini inanıyorum ama bunun yanında onlara bir bakanlık verilmelidir. Milletvekillerimizin bu şehre gerekli yatırımların ve çalışmaların yapılacağına inanıyorum.

YILMAZ DAĞTEKİN
Şehrimizin gelişmesi için gerekli gerekli her türlü yatırımların yapılmasını istiyorum. Şehrimize yeni iş imkânlarının sağlanması için gerekli çalışmaların yapılması ve işsiz insanların iş sahibi edinmesinin istiyorum. Bununla birlikte şehrimizin düzenli parklara ve aile otura bilecekleri ortamlara ihtiyacı var bunların yapılması gerekmektedir

CUMA BOZ
Öncelikle bu kadar oyun karşılığı olarak milletvekillerimiz bir bakanlık verilmesini isterim. Ardından milletvekillerimizin şehrimizi unutmayıp gerekli yatımların yapılmasını istiyorum. Şehrimizde birçok eksiklik bulunmaktadır bu sebepten dolayı şehrimizi daha güzel ve gelişmişlik seviyesi yüksek bir yere çevrilmesini isterim. Bunları gerçekleştirmek için şehrimize büyük parkların, yolların yapılması gerekmektedir.

VELİ CEYLAN
Kahramanmaraş’ta AK Partiye, meclise yedi tane milletvekili gönderdik. Bizim bu çalışmalarımızdan dolayı hakkımızın iki bakan olması gerektiğini düşünüyorum ve bunu hak ettiğimize inanıyorum. Bunun yanı sıra şehrimizin birçok eksikliği bulunmaktadır. Bu eksiklikleri en kısa zamanda yerine getirilmelidir. Şehrimizin diğer şehirlerin gelişmişlik seviyesine ulaşması için birçok yenilikler ve yatırımlara ihtiyacı vardır. Bu ihtiyaçların karşılanmasında milletvekillerimize büyük rol düşmektedir. Görevlerini en iyi şekilde yerine getirmelerini istiyorum.

MEHMET CEYHAN
Öncelikle bakanlık istiyoruz. Ardından esnaflara ve emeklilerin geçimlerini sağlayacakları yatırımların yapılması ve işsiz insanlara iş imkânların yapılmasını istiyorum. Şehrimiz de gün geçtikçe araba sayısı çoğalmaktadır bu sebepten dolayı trafikte sıkışıklıkları artı. Trafiği rahatlatmak için yeni yolların yapılması kullanılan yolların ise genişletilmesini istiyorum.

ŞAMİL BOZ
Şehrimizin diğer şehirlerin düzeyine gelmesi için yapılacak bütün çalışmaları istiyorum. Bu çalışmalar öncelikle boş arazilerin değerlendirmesi ile başlana bilir. Veya insanların aileleri ile piknik yapa bilecekleri doğal parkların yapılmasını istiyorum.

MEHMET ŞAHİN
Vatanımıza milletimize hayırlı olsun. Artık bu kadar oyun karşılığı bir bakan olmasını bekliyoruz ve milletvekillerimizden Kahramanmaraş’a sahip çıkmaları istiyoruz. Bununlar birlikte şehri merkezinden köylere giden yolların yapılması ve bakım yapılması gerektiğine inanıyorum. Üstelik köy okullarının kışları zor şartlar altında eğitim gören öğrencilerimize yardımların yapılamasını isterim.

ONUR ÇAPAR
Kahramanmaraş yıllardan beri bu kadar milletvekilini muhalefet partilerinden herhangi birine verse karşılığında daha fazla yatırım alır, daha çok sevilirdi diye düşünüyorum. Gözle görülür elle tutulur işler yapılmalı. Yapılanlar her kesimden vatandaşa hitap etmeli, karın doyurmalı. Kabineye bakacağız şimdi Kahramanmaraş milletvekillerinden girebilecek olan var mı diye.

YASİN DİKİŞÇİ
Ben İzmir’den Kahramanmaraş’a Üniversite okumak için geldim. 3 yıldır Kahramanmaraş’tayım. Kahramanmaraş çok durgun bir şehir bence. İzmir’e tatillerde gidiyorum. Orada gezmesi çok güzel. Her gidişimde bir değişiklik, yenilik görüyorum. Kahramanmaraş’a dışardan gelip gezmek için bir sebebi olmalı insanların. Bence şehrin güzellikleri ortaya çıkarılmalı.

ZİHNİ TEKİŞEN
Belediye’nin biraz daha çalışması lazım. Kahramanmaraş’ın daha çok kalkınması gerekiyor. Bir bakanın şehrimizden çıkmasını istiyoruz. Şehrimize sosyal tesislerin yapılması lazım. Hem vatandaşların faydalanması için hem de şehrimize canlılık katsa için çeşitli tesislerin yapılması lazım.

RAMAZAN YILMAZ
Kahramanmaraş’a bir bakanlık verilmesi şart. Çünkü bu şehir her seçimde tam destek veriyor iktidarda ki partiye. Şehrimizin yatırımları maalesef yeterli değil. Bunun için çalışmamız lazım. İnşallah bu yatırımlar olur ve şehrimiz gelişir ve güzelleşir.

MURAT ATEŞ
Kahramanmaraş’ta iş olanaklarının gelişmesini istiyoruz. Şehrimiz de gençlerimiz üniversitelerini bitirip boşta geziyor. Bu durumun değişmesini istiyoruz. Şehrimizde ki yatırımların daha da çoğalmasını istiyoruz. İnşallah yeni bir otoriteyle Kahramanmaraş’a gereken özen ve önem gösterilecektir.

ERHAN DOĞAN
Ben bir genç olarak Kahramanmaraş’ta yapacak çok da bir şey bulamıyorum. Çünkü nerdeyse hiçbir aktivite yok. Sinema, festivaller ve buna benzer çeşitli aktivitelerin olmasını istiyoruz. Bir de tüm Kahramanmaraşlıların istediği gibi bende şehrimizden bir bakanın çıkmasını istiyorum.

Haber: Emre Akkış/ Şenol Güneş

Editör: Mahmut Beyaz