Kahramanmaraş’ın Göksun İlçesi’nde yaklaşık 30 bin dekar alanda modern tekniklerle yetiştirilen ve gerek rengi gerek araması gerekse de tadıyla alanında en çok ihraç edilen ürün olan ‘Göksun Elması’nın tanıtılması amacıyla festivaller devam ediyor. 7 yıl önce Göksun Belediyesi, Göksun Kaymakamlığı ve Göksun Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü işbirliğinde başlatılan ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla düzenlenen Göksun Elma Festivali’nin 7.’si yarın gerçekleştirilecek.  

“DÜNYA ÇAPINDA TANINAN BİR ÜRÜN OLMALI”

7. Göksun Elma Festivali için davetiye yayınlayan Göksun Belediye Başkanı Hüseyin Coşkun Aydın, “Göksun ilçemiz kendine münhasır iklim koşulları nedeniyle kalite düzeyi son derece yüksek olan elma üretiminin merkezi haline gelmiştir. ‘Meyvenin alası, Göksun’un Elması’ temasıyla yürütülmekte olan proje ve Göksun Elma Festivali ile Göksun ve çevresinde yetişen, kendine haz özellikler taşıyan elmanın tanıtımı, üretimi ve pazarlama potansiyelinin artırılması ve Göksun’da yetişen elmanın hem ülke hem de dünya çapında tanınan bir ürün haline gelmesi hedeflenmektedir. Bu kapsamda düzenleyeceğimiz 7. Göksun Elma Festivali’ne tüm Kahramanmaraş ve Göksun halkımızı davet ediyoruz” dedi.

AVRUPA PAZARINA DA GİRDİ!

Hasat döneminde tüccarların yoğun ilgisiyle karşılaşan Göksun elması, yapılan pazarlıkların ardından Rusya, Libya, Mısır, Irak, Suudi Arabistan, Ürdün ve Yemen'e ihraç ediliyor.  Son iki yıldır da elmalar Almanya ve Hollanda gibi Avrupa pazarlarına da girdi. İlçede modern tekniklerle yetiştirilen, ihracatta tercih edilen elmanın tanıtımı için “Meyvenin Alası, Göksun’un elması” temasıyla 7. Göksun Elma Festivali düzenlenecek. Göksun Kaymakamı Ejder Demir, ilçede yaklaşık 30 bin dekar alandaki bir milyon ağaçta elma üretiminin gerçekleştiğini söyledi. Yıllık ortalama 45 bin ton civarında elma üretimi yapıldığını aktaran Demir, “İklimi ve rakımın da yüksek olması sebebiyle kaliteli elma yetişmektedir. Kırmızı elmalarımız yerel tüketim olsa da çoğunluğu Ortadoğu ve Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor. Elmalarımız soğuk hava depolarında muhafaza edilmektedir” ifadelerini kullanmıştı.

“EN İYİ ELMA SEÇİLECEK”

7. Göksun Elma Festivali,yarın saat 10’da Mehter Takılı eşliğinde Göksun Belediyesi’nden Festival alanına kadar yapılacak olan yürüyüşüyle başlayacak. Festivalde, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından protokol konuşmalarına geçilecek. Festivalin kurdelesi ise programa katılan protokol mensuplarının katılımıyla kesilecek. Ardından protokol, stantları tek tek gezerek, elmalardan tadacak. Program, halk oyunları ekibinin gösterisiyle devam ederken, ödül töreninin ardından festivalin kapanışı yapılacak. ‘En iyi kırmızı elma’, ‘En iyi sarı elma’ ve ‘En iyi elmalı pasta’ yarışmalarının değerlendirmesi, KSÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyeleri tarafından program akışına bağlı olmaksızın yapılacak.

FESTİVALİN TERTİP KOMİTESİNDE KİMLER YER ALIYOR?

Göksun Kaymakamı Ejder Demir, Göksun Belediye Başkanı Hüseyin Coşkun Aydın, Göksun Meslek Yüksek Okulu Müdürü Mehmet Çitil, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Mesut Kıraç, İlçe Emniyet Müdürü Mustafa Oktay, İlçe Sağlık Müdürü Kemal Çolakoğlu, İlçe Milli Eğitim Müdürü Halit Demirtaş, Göksun MYO Organik Tarım Bölümü Öğretim Görevlisi Şerife Akkeçeci, Göksun Kent Konseyi Başkanı Bahadır Bolat, Göksun Ziraat Odası Başkanı Selim Cüce, Göksun Meyve Üreticileri Birliği Başkanı Necmettin Kışlak, Göksun Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İrfan Duman, Yağmurlu ve Çevre Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Muharrem Tokuç, Göksun Turizm ve Tanıtım Derneği Başkanı Aslan Özmen ve Ziraat Mühendisi Ergün Aladağlı festivalin tertip komitesinde yer alacak.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz