Kahramanmaraş’ın Göksun ilçesinde bin 350 rakımda yetiştirilen elma, gece gündüz sıcaklık farkı sayesinde tadı, rengi, aroması ve kalitesiyle hem yurt içi hem de yurt dışı pazarında dikkati üzerine çekiyordu. Fakat uzun yıllardır elma üreticileri bölgede bir soğuk hava deposunun olmaması nedeniyle elmalarını bahçede bırakıyor, bu da elmanın değerini düşürüyordu. Bu kapsamda sorumluluk üstlenen Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç harekete geçerek bir çalışma başlattı ve yaklaşık 10 milyon TL değerindeki Atmosfer Kontrollü Soğuk Hava Deposu’nu ilçe tarımına kazandırdı. 3 bin ton kapasiteli soğuk hava deposu bölgedeki tüm üreticilere katkı sağlarken, özellikle bölgenin en önemli ürünü olan elmanın değerini ikiye katlayacak. Göksun’un Çardak olarak bilinen bölgesinde kurulacak olan Soğuk Hava Deposu’nun temeli kent protokolünün yoğun katılımıyla atıldı. Soğuk hava deposuyla birlikte, yıl boyunca nihai tüketiciye geniş ürün arzını sağlayabilmeleri, bölgede yer alan rakipleri ile rekabet güçlerinin arttırılması ve zayiatı fazla olan ürünlerin Atmosferik Soğuk Hava Deposunda hava kontrol sistemli odalar sayesinde zayiatının azaltılması hedefleniyor.

GÖKSUN HARİKA BİR İLÇE OLACAK”

Kahramanmaraş’ta tarihi bir dönüşümün olduğunu dile getiren Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, Göksun’un harika bir ilçe olacağını dile getirerek, “Kahramanmaraş hem büyükşehir hem de bütün şehir oldu ve bu büyükşehir yasası ile birlikte biz de kolları sıvadık. Bundan önce il başkanlığı yapmış olmam münasebetiyle, şehrimizin genelindeki sorun ve problemleri, talepleri bilmekteydim ve bunların planlamalarını hızlı bir şekilde yaparak alt yapıda ve üst yapıda tarihi çalışmalarımızı hızlı bir şekilde başlattık. Memleketimizin kronikleşmiş sorunlarını bir bir çözmekteyiz. Göksun, şehrimizin çok önemli yaylalarından bir tanesi doğal güzelliğiyle özel yaratılmış bir alan gibi ama bu ortamı tehdit eden bir durum vardı. Göksun’un içerisinden bir nehir akmakta ve içerisine kanalizasyon akmaktaydı ve Göksun’da yazın kokudan durulmuyordu. Biz bu problemi çözdük. Başka bir sorun olarak Göksun’un içerisinde çöpten dağlar birikmişti ve bu çöp dağları sorununu da Göksun belediye başkanımızla birlikte çözdük. Afşin’de de şuan merkezi bir alan yapacağız, yaklaşık 120 milyonluk proje bu 5 ilçemizin katı atıkları orada depolanacak ve bu sayede tertemiz bir çevre oluşturacağız. Göksun’umuzun su şebekesi çok kötüydü, adeta iflas etmiş kullanılamaz haldeydi. İlçemizin dört bir yanından nehirler, buz gibi sular akmakta ama Göksun bundan faydalanmamaktaydı. Bu sorunu da 30 trilyonluk bir yatırım ile çözüyoruz. İlçemizin bir de doğalgaz ihtiyacı var. Doğalgaz ihtiyacını da Milletvekillerimizle birlikte yakın zamanda çözeceğiz. Armadaş firmasının yüzde 10’luk bir kısmı Büyükşehir belediyesine ait biz de bu konuda gerekli gayretleri göstereceğiz. Bu projelerimizin tamamlanması sonucunda Göksun’umuz harika bir ilçe haline gelecektir” dedi.

ELMA DEYİNCE AKLA GÖKSUN GELİYOR”

Elma deyince akla Göksun’un geldiğini dile getiren Başkan Erkoç, sözlerine şu şekilde devam etti, “Geçmiş tarihten bu yana burada bir elma yetiştirme kültürü var. Buradaki çiftçilerimiz bahçelerine, evlatları gibi bakıyor ve yetiştiriyorlar. Ömürlerini bu bahçelere adamış insanlar var. Çocukluğumuzdan bu yana bu bölgeye geliriz ve çocukluğumuzdan bu yana burada gördüğümüz tanıdığımız birçok insan var. bu bahçelere verilen kıymeti bilirken, elmanın kıymetini de biliriz. Bu soğuk hava deposu ‘elmanın merkezi Göksun’a’ yapılmış çok önemli bir yatırımdır. Bölgenin bu alanda ve ticarette hibe kazanması için bu çok önemli bir projeydi. Bu projeleri hem biz yapıyoruz hem de özel sektörü bu konuda teşvik ediyoruz. Yaptığımız proje ile üretilen elmaların yüzde 25’lik bir kısmı depolanabilir hale gelmiş durumda. Biz bu projeyi 100 günde bitireceğiz ve Cumhurbaşkanımızın 100 günlük eylem planında da bu projemiz açıklanmıştı. Projemizin, 100 günlük eylem planında yer alması bizim için çok büyük bir onurdur. Bu konuda bizler de üzerimize düşeni yapacağız ve bu projeyi 100 gün içerisinde bitirip kış ayına yetiştireceğiz. Bu projemizin bir özelliği var, atmosferik kontrollü bir proje yani bir geleneksel olan kısmı var bir de atmosferik olan kısmı var. Elma dışında yetiştirdiğiniz her meyvenin burada farklı farklı depolanma sıcaklıkları vardır. Bizim yaptığımız bu depo ile birlikte ürettiğiniz bütün ürünleri burada muhafaza edebileceksiniz.”

ÜRETİCİYE DESTEK OLAN TESİSLER YAPIYORUZ”

10 milyon TL değerinde önemli bir yatırımın temelini attıklarını belirten TBMM İçişleri Komisyon Başkanı ve AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Celalettin Güvenç, “Hamdolsun, 10 milyon TL’lik önemli bir yatırımın temelini atıyoruz, gurur verici bir durum. Gurur duyulacak bir tablo, çünkü AK Parti, kalkınmayı yerinden başlatacağım dedi, herkes doğduğu yerde doyacak dedi. Herkesin doğduğu yer yaşanacak hale gelecek dedi, şehirde ne varsa köyde, mahallede onu yapacağız dedi ve bugün adım adım bunu başarmanın mutluluğu içerisindeyiz. Köylerimizde alt yapı tesisleri gözden geçiriliyor, parke taşları yapılıyor, taziye evleri yapılıyor, yollar yapılıyor ve şimdi kalkınmada önemli olan üreticiye destek olan tesislere temel atıyoruz. Bunları akılla yapıyoruz, iş birliğiyle yapıyoruz, dayanışma içinde yapıyoruz. Şu projede Büyükşehir Belediye Başkanımız var, Allah razı olsun, elini taşın altına koymuş. Benim elma üreticim madem ihtiyaç duyuyor, madem ürettiği elma ortaya kalıyor, çürüyor, ona destek olalım demiş. Valimizin başkanlığındaki kalkınma ajansı destek vermiş, bakanlarımız destek vermiş ve hepsi bir araya gelerek Çardak’ta bu güzel hizmetin temelini atmak için bir araya gelmişiz” dedi.

ANKARA’DA KİRLİ PAZARLIKLAR BAŞLAYACAKTI”

24 Haziran’da gerçekleştirilen seçimlerde AK Parti’ye ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a verilen destek için teşekkür eden Güvenç, “Bir buçuk ay önce seçim için buraya geldik, Allah sizlerden razı olsun. Bir kere daha Türkiye için, geleceğimiz için, çocuklarımız için bize destek verin, Tayyip Erdoğan’a destek verin dedik ve gerekeni yaptınız. Her türlü fitneye, fesada, sorunlara, sıkıntılara rağmen sandığa gidip Recep Tayyip Erdoğan’ın arkasındayız, yeni Türkiye’nin peşindeyiz dediniz. Kötü mü ettiniz, emin olun çok iyi ettiniz. 24 Haziran’ın üzerinden daha iki ay geçmedi, yüzde 42 oy verdiniz Cumhurbaşkanlığı’nda yüzde 52 verdiniz, Türkiye ortalamasını söylüyorum, Kahramanmaraş zaten destan yazıyor. Ama eski sistemde yüzde 42 oy vermiş olsaydınız hükümet çıkmayacaktı, 294 vekille Türkiye hükümete kavuşamayacak, Ankara’da kirli pazarlıklar başlayacak, vekil transferleri görüşülecekti. Ama Cumhurbaşkanımızı seçtiğiniz için hiçbir sıkıntı olmadı. Daha kesin sonuçlar açıklanmadan evlatlarınız seçtiğiniz insanlar Tayyip Erdoğan önderliğinde çalışmaya başladı. Gittik, yeminimizi ettik, Cumhurbaşkanımız yeminini etti. Koskoca bir sistem değişikliği var, bakanlar atandı, bakan yardımcıları atandı, harıl harıl çalışıyoruz ve iki gün önce de çıktı, bakanlarıyla beraber yüz günlük bir program açıklandı” ifadelerini kullandı.

BU TESİS KALKINMAYI YERİNDEN BAŞLATACAK”

Atmosfer kontrollü soğuk hava deposu gibi yatırımları kalkınmayı yerinden başlattığı için önemsediklerini dile getiren Güvenç, elma üreticilerinin rahat bir nefes alacağını söyledi. Güvenç, “Bu tesis de oraya girdi, bu tesisleri niye anlamlı buluyoruz, çünkü direk çiftçiye ve üreticiye hitap ettiği için. Kalkınmayı yerinden başlattığı için önemsiyoruz, Türkiye yıllar yılı zaman kaybetti. Üreticisine, çiftçisine sahip çıkamadı. Bu konuları konuşamadı, bir araya gelinemedi. Ya üretemedik, ya kötü ürettik yada ürettiğimizi satamadık, pazarlayamadık. Türkiye’nin en büyük sorunu bu, ama bugün hamdolsun Göksun’da bunu yapıyoruz. Helete’de bir tane daha yaptırıyoruz, aynı anda. Elmanın rahat gitmesi için yolları gözden geçiriyoruz, elektriğine bakıyoruz, bir yerde yol yoksa, iletişim yoksa, telefon yoksa, muhatap yoksa sen ne yaparsan yap, ürününü pazarlayamazsın. Bizim farkımız bu, bu amaçla çalışıyoruz, memleketin her sorununu, sulamadan, üretmeden, pazarlamaya, korumaya kadar takip ediyoruz. Vekiller ayrı takip ediyor, belediye başkanlarımız ayrı takip ediyor, teşkilatlarımız ibadet aşkıyla ayrı ayrı takip ediyor. Dua etmeye devam edin, Türkiye’nin ayağa kalkmasından bütün dünya rahatsız, Türkiye’nin kendine gelmesinden rahatsız, seçtiklerinizin sizi yönetmesinden dünya rahatsız. Yalnız değilsiniz, hizmetinizde, emrinizde, ibadet aşkıyla çalışan bu topraklara sevdalı AK Partili siyasetçiler, kardeşleriniz var” şeklinde konuştu.

SULAMA SİSTEMLERİNDEKİ AKSAKLIKLAR GİDERİLECEK”

AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili İmran Kılıç ise sulama noktasında çalışmaların devam ettiğini belirterek, “Temeli atılacak olan bu tesisin Göksun’umuza, Kahramanmaraş’ımıza, ülkemize hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum. Ayağımızın tozuyla buraya geldiğimizde hemen Çardak yöremizin sulama sorunları gündeme getirilince ben de Göksun’daki sulama meselesinden kısa bir söz etmek istiyorum. Adatepe Barajı, Göksun’a bağlandı, Afşin, Elbistan ve Ekinözü ovalarında 650 bin dönüm arazi sulayacak. Şuan da sulama şebekelerindeki çalışmalar devam ediyor. Yine Mehmet Sağlam Barajı, 7 bin dönüm arazi suluyor Göksun ovalarında. Bir kısım etkenlerden dolayı tasarrufa yöneldik ama bu geçicidir. Tasarruf dönemleri gider, yeniden işlerimize devam ederiz. Şuan da devletimizin de bir kısım iç ve dış etkenlerden dolayı almış olduğumuz tasarruf tedbirleri var. Hem de bir yeni sisteme geçtik o yüzden bu tasarruf tedbirleri geçicidir. İnşallah Çardak’taki bu sulama sisteminin kalan ufak tefek aksaklıklarının da bir an önce giderilerek bu kapalı devre sulamaların siz vatandaşlarımızın hizmetine sunulması için elimizden geleni yapacağız” dedi.

BAHÇEDE ÜRÜN KALMAYACAK”

Tarımın Göksun için önemine değinen Göksun Belediye Başkanı Hüseyin Coşkun Aydın ise soğuk hava deposunun elmaya büyük katkı sağlayacağını belirterek, “Bugün on yıllardan beri konuştuğumuz bölgemizin tarımda, özellikle bahçe tarımında en çok öneme haiz olan elmanın değerlendirilmesi noktasında soğuk hava deposunun temel atma töreninde bulunuyoruz, bundan dolayı Büyükşehir Belediye Başkanımıza huzurlarınızda şükranlarımı arz ediyorum. Tarımsal hizmetler noktasında Göksun’umuzun iki önemli gelir kaynağı vardı, tarım ve hayvancılık. Tarımın içerisinde de elma çok önem arz etmekteydi, yıllardan beri konuşurduk, elmanın da doğduğu yer Çardak idi, bugün elmanın doğduğu yerdeyiz. Ancak elmanın doğduğu yerde elmaya tabiri caizse ev ve barınak yapıyoruz. Bizim en önemli gelir kaynaklarımızdan olan ve yıllardan bu yana ekonomik olarak değerlendirmekte çok da rantabl olmayan yöntemlerle pazarlama yaptığımız, yeteri kadar soğuk hava depomuz olmadığı için ürünlerimizi siz değerli üreticilerin zor zahmetle meydana getirmesi ve sonuçta yeteri kadar gelir elde edememesi hepimizin üzüntüsüydü. Nasip bugüneymiş, bugün onlarca yıldır özlediğimiz soğuk hava depoları bölgemizde yapılmaya devam ediyor. Bahçelerde kalan ürünlerimiz soğuk hava deposu sayesinde çok daha güzel değerlendirilecek” açıklamalarında bulundu.

Konuşmaların ardından butona basılmasıyla birlikte soğuk hava deposunun temeli atıldı.

(Haber: Ahmet Güneçıkan-Fazilet Çomruk)

Editör: Mahmut Beyaz