Göksun, Kahramanmaraş’ın tarihi çok eski çağlara dayanan ilçelerinden. Balta girmemiş ormanları ve bereketli topraklarında çalışkan insanlarının yetiştirdiği tarım ürünleri şehrin ihtiyacının büyük bölümünü karşılamakta. Gazetemiz okurları için birçok kaynaktan derlediğimiz ilçenin tarihiyle alakalı bilgiler haberimizde.

Göksun, Kahramanmaraş il merkezine 91 km uzaklıkta bulunan bir ilçe. Toplam nüfusu 54 bin 553, yüz ölçümü ise bin 920 kilometrekaredir. 1908 yılında Kahramanmaraş iline bağlanmıştır. İlçe belediyesi 1908 yılında kurulmuştur. İlçede şuan toplam 58 mahalle vardır. İlçenin eski adları: Kokusus, Cocussus, Kokson, Koksen, Köksün, Göksün. Orman bölgesinde olduğundan kereste fabrikaları mevcuttur. Batısında Dibek Dağı, kuzeyde Binboğa Dağları yer alır. Başlıca tarım ürünleri buğday, şekerpancarı, fasulye, nohut, elma, üzümdür.

İLÇENİN TARİHÇESİ
Yapılan kazılar ve buluntular neticesinde Göksun İlçesinin tarihinin tarih öncesi çağlara dayandığı anlaşılmıştır. Halen Su Deposu olarak kullanılmakta olan Göksun merkezindeki höyükte yapılan araştırmalarda “Bakır Çağı” na ait M.Ö. 2500 yıllarında yapıldığı anlaşılan çanak ve çömlekler bulunmuştur. Yine bu döneme ait “Göksun Yazıtı” ise İstanbul Arkeoloji Müzesinde bulunmaktadır. Roma döneminde Göksun’ un eski adı “Kokussus” tur. Göksun’ un bu dönemde de Kayseri-Elbistan, Elbistan-Kahramanmaraş yol güzergâhında bir konaklama beldesi olarak kullanıldığı anlaşılmaktadır. Tarih sırasına göre Roma dönemi, Bizans dönemi, Haçlılar dönemi, Türkler dönemi, Osmanlılar döneminin yaşandığı, tarihi kalıntılardan ve çeşitli kaynaklardan anlaşılmaktadır.

Aslan Özmen’in aynı adlı kitabında Göksun İlçesiyle alakalı şu bilgiler verilmektedir. Bu kitap 1948 yılında Göksuna gelen Hititolog İstanbul Üniversitesi doçentlerinden Bahadır Alkimin hazırladığı Notlardan esinlenerek hazırlanmıştır.

1-Göksun tarihi tarih öncelerine 2500 yılına kadar uzanmaktadır. Göksun hüyüğü dolma olup, söylentiye göre Akpınar göllerinde Asurlu valinin kızının boğulması üzerine doldurularak hüyük oluşmuştur. Bu hüyük büyük bir Tümülüstür.

2-Romalılar dönemi(MÖ100-MS395) Roma dönemindeki Göksunun adı Kokusus veya Coccussusdur. Göksun Anavarzaya giden yollar Kayseriden Göksun Üzeri geçmektedir.

3-Bizans Dönemi (MS 395-MS 1071)

4-Ermeniler dönemi(MSX-MS XIII) yılları arasında Göksun, yukarı Klikyada bir ermeni yerleşim ve ticaret merkezi olmuştur. 1096-1098 yılları arasında 1.Haçlı Seferi dolayısıyla Fransa kralı I.Bohemod ve ordusu 2 yıl Göksunda konaklamışlardır.

5-Türkler Dönemi:1071-2012

Danişmentliler ve Dulkadir beyliğine geçen Göksun,13 haziran 1515 yılında Sinan Paşa komutasındaki Osmanlı ordularının, Dulkadir beyi Alaeddin Devleyi Turnabucağında yenmesi üzerine Osmanlı Devletine bağlanmıştır. 3 gün sonra Çaldıran savaşı dönüşü Göksuna gelen Yavuz Sultan Selime, Alaaddin Devlenin kesik başı sunulmuştur. 24 ağustos 1516 tarihinde ise Yavuz sultan Selim ordusuyla Göksundan geçip, Merc-i Dabık savaşına gitmiştir. 1650 yılında Göksun bataklığında ilk yerleşmeler olmuştur.1840 yılında Göksun Kars(Kadirli )kazasına bağlı kariye (köy) olmuştur. 1856 Yılında ise Tanzimat fermanının ilanını sonucu ermeniler ova köyleri, Çağlıyan, Taşoluk, Değirmendere, Kireç, Camuz hüyüğü köylerine yerleştirilmişlerdir. 1860 yılında GÖKSUN Andırın kazasına bağlı bucak olmuş, 1907 yılında ise, Haleb vilayeti Maraş sancağına bağlı kaza olmuştur.1915 Yılında Göksundaki Ermeniler, tehcir edilip Halebe sürgün edilmişlerdir.1922-1924 yılları arasında Büyük camii Samsundan Yunanistana sürülen Rumlar tarafından yapılmıştır.



ARKEOLOJİK YERLER
1-Taşoluk Roma Kalıntıları: Taşoluk köyünde,MS.1. yüzyıla ait kalıntılar bulunmaktadır.

2-Kırıkkilise Roma Arkı: Roma dönemine ait bu roma arkı, Anavarza-Mazgaç –Kırıkkilise-Göksun_Cezara(Kayseri) yolu üstündedir.

3-Fındıklı Kızıl Kale: Bizans dönemine ait kızıl kaleden paralar bakır gümüş eşya çıkmaktadır.

4-Değirmendere Gerdek Mağarası: Yukarı hitit dönemine ait bu mağaralara bölgenin çeşitli yerlerinde rastlanmaktadır. Örneğin Kaleboynu kayalarında.

5- 2011 yılında Yağmurlu köyünde bir villa ve mozaikler bulunmuştur.

6-Göynük Çocuk Mezarları

7-Küçük Çamurlu'da Su Gözü: Tufanbeyli ilçesinde eski ermeni kilise ve yetihane kalıntıları mevcuttur.

Derleyen: Şenol Güneş

Editör: Mahmut Beyaz