Kahramanmaraş ve Hatay illerini de kapsayan merkezi Osmaniye olan Osmaniye İş Geliştirme Merkezi’nin (İŞGEM) Projesi (OSİP)’ndeki yeni gelişmeler Kahramanmaraşlı girişimcilere anlatıldı. İşini kurmak ya da büyütmek isteyen Kahramanmaraşlı girişimcilerin kamu ve özel sektör tarafından sunulan finansal destek mekanizmaları ile finansal kaynaklara nasıl ulaşacakları konusunda vizyon kazanmaları, ne tür fırsatlara sahip oldukları hakkında bilgi edinmeleri ve bu yönde farklı bir bakış açısı kazanmalarının hedeflendiği projede, ulusal ve uluslararası konuşmacılar tarafından tecrübeler aktarıldı. Seminerde ayrıca davetliler, DOĞAKA ve KOBİ destek programları hakkında DOĞAKA Kahramanmaraş Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Hakan Torun ile DOĞAKA Yatırım Destek Ofisi Uzmanı İbrahim Başar Saydam’dan bilgiler aldı.

YENİ KİRACILAR İÇİN YERİMİZ VAR”

Eğitim seminerinin açılış konuşmasını OSİP Projesi Takım Lideri Teodora Hristoforova yaptı. Kahramanmaraş’ta bulunmaktan mutlu olduğunu dile getiren Hristoforova, Osmaniye İŞGEM’de yeni kiracılar için yerlerinin olduğunu söyledi. Hristoforova, “Kahramanmaraş’ta olmaktan büyük mutluluk duyuyorum ve salonumuzu sizler dolduruyorsunuz buda beni ayrıca çok mutlu ediyor. Bu seminer Osmaniye İŞGEM Projesi sayesinde gerçekleştiriliyor. Projemiz Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından ortak finanse ediliyor. Proje Osmaniye İŞGEM bünyesinde gerçekleştiriliyor. Osmaniye İŞGEM içerisinde 38 kiracımıza verilecek yerimiz var, 6 tane her biri 500 metrekare olan işletmelere ayıracağımız odalarımız ile 16 tane 250 metrekare alana sahip odalarımız var. 125 metrekareye sahip olan ayrıca 16 adet daha odamız var. İŞGEM sadece kiracılara yer vermekle kalmıyor, aynı zamanda onlara iş geliştirme noktasında desteklerde veriyor. Geçen sene burada yaptığımız programda İŞGEM binası halen inşaat halindeydi. Burada olmamızı sebebi aslında sizin için birçok haberimiz var. Birincisi binamızı şuanda hazır. İŞGEM müdürümüz ve KOBİ uzmanımız bizimle birlikte çalışıyorlar. Öncelikli olarak 14 tane kiracımız seçildi hazır olarak bulunmakta. Toplamda 38 kiracımıza yer olduğu için hala yeni kiracılarımıza yerlerimiz var” dedi.

KAHRAMANMARAŞLI GİRİŞİMCİLERİ BEKLİYORUZ”

Kahramanmaraşlı girişimcileri Osmaniye’ye beklediklerini dile getiren Hristoforova, “Bizim yerimiz var ama belki burada sizin biraz paraya ihtiyacınız olabilir. Dolayısıyla biz buraya para kazançlarından ve finansmanlardan bahsedeceğiz, eminim sizlerin de ilgisini çekecektir. Bu aşamada ilk olarak aklınıza banka ve vereceği krediler geliyordur, ihtiyacınız olan harayı karşılamak için. Ama aynı zamanda farklı finansman ve fonlama alternatiflerimiz da var. KOSGEB ve DOĞAKA gibi kendi proje ortaklarımıza da çok teşekkür ediyorum. Genel geçer bildiğimiz finansman yöntemlerinden farklı olarak sizlere diğer fonlama örneklerini anlatacağız. Projemiz Kahramanmaraş, Hatay ve Osmaniye’yi kapsıyor. Kahramanmaraş programımıza dahil olmasıydı burada olmazdık bugün. İŞGEM, girişimciler için açılan kiracı olarak bir yer alanı, iş alanı sağlamak ve girişimcilere yönelik desteklerde bulunmak amacıyla kuruldu. Diyelim ki Kahramanmaraş’ta ki bir girişimci gelip İŞGEM bünyesinde bir şirket kurmak isterse buyurup gelebilir. Kapımız her zaman açık” şeklinde konuştu.

İŞ FİKRİ OLAN HERKESE HİTAP EDİYORUZ”

Hristoforova’nın konuşmasının ardından kürsüye gelen DOĞAKA Kahramanmaraş Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Hakan Torun ise KOBİ’ler için destek programları ve DOĞAKA hakkında bilgiler verdi. Torun, “DOĞAKA Türkiye’deki 26 kalkınma ajansından bir tanesi. Biz Hatay, Osmaniye ve Kahramanmaraş’ta faaliyet yürütüyoruz. En çok bilindiğimiz alan mali hibelerimiz. Fakat onun haricinde sosyal içerikli hibelerimiz de bulunmakta. Girişimcilere yönelik sadece girişimcileri hedefleyen bir mali proje şu ana kadar yürütmedik. Buda bizim kendi kamu yapımızdan kaynaklanmakta. Fakat her yıl sunduğumuz mali programlara başvurular genel düzeyde olduğu için girişimcilerde bunlara başvuru yapabilmekte Doğal olarak biz işe başlamış, belli bir seviyeye gelmiş işletmeleri hedefliyoruz. Fakat kendi içimizde girişimcilerimize yönelik çeşitli desteklerimiz var. Birincisi KOSGEB ile işbirliği halinde girişimcilik eğitimlerini yapıyoruz. Özellikle kırsaldaki ilçeleri kapsayacak şekilde bir programımız var, her yıl en az 14-15 tane gelen talebe göre bir veya birden fazla her ilçede girişimcilik eğitimi yapıyoruz. Malum olduğu üzere bu eğitimlerden belge alanlar KOSGEB’in yeni girişimci desteğine başvuru yapabiliyorlar. Biz sadece eğitimi ücretsiz olarak sunuyoruz. DOĞAKA’nın merkezi Hatay’da olup her ilde bir adet Yatırım Destek Ofisi bulunmakta. Bizde Kahramanmaraş Yatırım Destek Ofisi olarak müzenin arkasında faaliyet gösteriyoruz. Yatırım Destek Ofisi ajansın faaliyetlerinin haricinde yatırımcılara destek olma misyonunu yürütüyor. Bunu yaparken de herhangi bir ayrım gözetmiyoruz. Dolayısıyla iş fikri olan veya işle ilgili bir girişimde bulunmak isteyen herkese hitap ediyoruz” ifadelerini kullandı.

GİRİŞİMCİLERE YOL HARİTASI ÇİZİYORUZ”

Kahramanmaraş’ta faaliyet gösteren Yatırım Destek Ofisi’nin 20 bin civarında kişiye ulaştığına dikkat çeken Torun, “Bunların büyük bir kısmı iş arayışında yada iş fikri oluşan yada bu konuda ne yapabilirim arayışında olan insanlar. Biz bu görevi burada yürütüyoruz. Bunu da tekrar ifade etmiş olayım. Bu noktada da her zaman bize gelebilirsiniz. Girişimcilerin kendi fikirleri yada durduğu yer neresi, nereye gitmek istiyorsa kendisine yol haritası çiziyoruz. Yapması gereken adımları izah ediyoruz. Faydalanabileceği sadece bizim kurumumuzun kaynakları değil, diğer kamu kurum ve kuruluşların da desteklerini anlatıyoruz. KOSGEB zaten bizim kardeş kuruluşumuz. Onlarla yoğun bir işbirliği içerisindeyiz. Bizim yaptığımız yol haritaları gerçekçi yol haritalarıdır. Bu konuda oldukça tecrübe edinmiş durumdayız. Bununla ilgili takip ettiğimiz ve başarılı sonuçlara ulaşan girişimcilerimizde var. Bizim yaptığımız danışmanlık hizmetin eğer görüştüğümüz paydaşımız yanlış bir istikamette gidiyorsa biz önce onu uyandırıyoruz. Yanlış yolu takip ediyorsunuz bu şekilde yapamazsınız diye. Doğru yolu izah ediyoruz. O adımları atarken de elindeki sınırlı finansal kaynakları nasıl etkin kullanacağını da hızlıca anlatıyoruz. İş fikri ciddileştikçe de ona göre başka adımlara geçiyoruz. Sizlerde her konuda bize danışabilirsiniz” açıklamalarında bulundu.

SİZİN DÜŞÜNÜZ BİZİM İŞİMİZ”

Bölge ekonomisini güçlendirerek kalkındırmayı amaçladıklarını dile getiren Osmaniye İŞGEM Müdürü Bilgen Gaye Yalpa ise, İŞGEM’in çalışmaları hakkında katılımcıları bilgilendirdi. “Sizin düşünüz bizim işimiz” sloganıyla çalıştıklarını diye getiren Yalpa, “Bölgemizde daha güçlü işletmeler yaratmak, bölge ekonomisini güçlendirerek kalkınmaya destek sağlamak amacıyla faaliyette bulunacak olan Osmaniye İş Geliştirme Merkezi’nin bölgemize ve özellikle siz girişimcilere hayırlı olmasını diliyorum. Sizin düşünüz bizim işimiz sloganıyla hayatına başlayan Osmaniye İş Geliştirme Merkezi finansmanı Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti ortaklığında yapılan, Osmaniye Valiliği’nin nihai faydalanıcısı, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın sözleşme makamı olduğu proje kapsamında Osmaniye İl Özel İdaresi, Organize Sanayi Bölgesi, Ticaret ve Sanayi Odası ortaklığında kurulan bir anonim şirketi ve kar amacı gütmemektedir. İŞGEM, kuluçka merkezi ve işletme fidanlığı olarak da adlandırılmaktadırlar. Özellikle genç işletmeleri geliştirmek amacıyla ekipman, yönetim, uygun koşullarda iş yeri, eğitim ve danışmanlık desteklerin bir çatı altında ve tek elden yürütüldüğü merkezlerdir. İŞGEM’ler girişimcilerin özellikle kırılgan oldukları yıllarında onlara sağlamış oldukları rehberlik destekleriyle de öne çıkmaktadırlar. Böylelikle girişimcilerin gelişmesine ve büyümesine yardımcı olmaktadır. Ayrıca kuluçka merkezlerinin bir diğer faydası ise aynı çatı altında birden fazla yani çok sayıda girişimcinin faaliyetlerde bulunmasından kaynaklanan gerek sosyal gerek teknik sinerji yaratmak faydasında olmasıdır ki buda özellikle ilk yıllarında girişimcilere büyük yarar sağlamaktadır” dedi.

YEREL GİRİŞİMCİLERİ HAREKETE GEÇİRMEK İSTİYORUZ”

İŞGEM ile birlikte yeni işletmelerin başarı oranlarının yüzde 60’lardan yüzde 80’lere yükseldiğine dikkat çeken Yalpa, “Ayrıca yapılan araştırmalar ilk yıllarında yeni işletmelerin başarısızlık oranlarının yüzde 60, yüzde 80’lere kadar çıktığını gösterirken, İŞGEM bünyesinde faaliyette bulunan işletmelerde bu oranlar yüzde 10’lara kadar düşmektedir. Girişimcilere ne kadar faydalı olduğunu gözler önüne sermektedir. Yeni işletmelere kırılgan oldukları ilk kuruluş yıllarında fiziki, teknik, idari hizmetler sunarak KOBİ’lerin sürdürülebilir şekilde büyümesini sağlamak ve etkileri ulusal ve uluslararası düzeylere ulaşan başarı hikayeleri yaratmak misyonuyla hareket eden Osmaniye İŞGEM’de lider girişimcilerleler yüksek katma değer ve istihdam sağlayacak iş fikirlerini desteklemeyi, başarılı girişimciler için bilgi ve deneyim paylaşımına yönelik her türlü faaliyeti gerçekleştirmeyi hedeflemekteyiz. Osmaniye İŞGEM olarak amacımız yerel girişimcileri harekete geçirerek bölgesel ekonomiye katkı sağlamaktır. Yeni iş sahalarının açılmasına yardımcı olmak ve böylece istihdamı artırarak bölgesel ekonomiyi daha güçlü hale getirmeyi amaçlıyoruz” ifadelerini kullandı.

Eğitim semineri gün boyu girişimcilerin bilgilendirilmesine yönelik farklı oturumlarla devam etti.

Haber:(Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz