Hititler, Urartular, Asurlular, Kimmerler, Medler, Persler, ve Romalılara kadar derin bir tarihi geçmişe sahip olan Kahramanmaraş, ticaret yolları üzerinde bulunmasının da etkisiyle birçok önemli kültürel zenginliğe ev sahipliği yapmış bir kent olarak dikkatleri üzerine çekiyor. Bu kültürel zenginliklerin başında ise Roma İmparatorluğu’ndan kalan Germanicia Antik Kenti geliyor. Dulkadiroğlu ilçesi Şeyhadil, Bağlarbaşı, Namık Kemal ve Dulkadiroğlu mahallelerini kapsayan Germenicia Antik Kenti’nde yeni mozaikler vatandaşların ziyaretine açıldı.

GERMENİCİA ANTİK KENTİ MOZAİKLERİNİN TARİHÇESİ VE AÇILIŞI
Kahramanmaraş, M.Ö. 64’te Romalıların eline geçmiş ve Roma İmparatoru Caesar Augustus Germanicus’un adı şehre verilerek “Germanicia” olarak adlandırılmıştır. Germanicia mozaikleri, Geç Roma-Erken Bizans Dönemi’ne aittir. Mozaiklerdeki tasvirlerde bitkisel ve geometrik motifler, günlük hayattan betimlemeler ile dönemin dini, kültürel ve sosyal yapısını, mimari özelliklerini gösteren kompozisyonlar yer almaktadır. 2009 yılında başlatılan kazı çalışmaları neticesinde bugüne kadar 18 parselde (3750 m²) yapılan kazılarla 300 m²  mozaik tabakası ortaya çıkarılmıştır. 2018 yılında Dulkadiroğlu ilçesi, Bağlarbaşı Mahallesi 2424 ada 2 ve 3 numaralı parsellerdeki mozaikli alan, örenyeri olarak ziyarete açılmıştır.

MOZAİKLERİN KONSERVASYON VE RESTORASYON PROJESİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
2019-2020 yıllarında Kahramanmaraş Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü işbirliğinde Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansının mali desteği ile Dulkadiroğlu ilçesi 461 ada 4 ve 5 parsel ile 374 ada 14 parselde yer alan mozaik tabakalarını koruma ve ziyarete açma amaçlı çatı örtü sistemi, yürüme yolu ve seyir platformu, mozaiklerin konservasyon ve restorasyon projesi gerçekleştirilmiştir.

YENİ YERLER ZİYARETE AÇILDI
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Dulkadiroğlu ilçesi 374 ada 14 parsel ile 461 ada 4 ve 5 parsellerdeki mozaikli alanların, 2018 yılında ziyarete açılmış örenyeri olan 2424 ada 2 ve 3 nolu parsellerin bulunduğu Germanicia Mozaikli Alanı içerisine dahil edilerek ziyarete açılmasının uygun görüldüğü belirtilmiş ve ücretsiz olarak ziyarete açılmıştır.

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz